Miercuri, 09 Mai 2007 - 05:40 AM Aleg.RO: Basescu pregateste o revolutie constitutionala

Publicat de: ---

Cotidianul

Presedintele suspendat ameninta cu o noua majoritate parlamentara si cu transformarea Romaniei in republica semiprezidentiala .

Traian Basescu a avertizat ieri la dezbaterea GDS ca, daca se va intoarce la Cotroceni, va incerca sa formeze o noua majoritate guvernamentala si sa modifice Constitutia. Presedintele suspendat nu a precizat nici cu cine va incerca sa formeze noua majoritate si nici cum. El a spus ca un vot pozitiv pe 19 mai „ii va consolida presedintelui Romanei capacitatea de negociere“.

Basescu a declarat ca, dupa modificarea Constitutiei, Romania s-ar putea apropia foarte mult de situatia din Franta, in care presedintele poate dizolva Parlamentul si Guvernul. „In momentul de fata, toate sondajele si cercetarile sociologice arata ca romanii nu doresc o republica parlamentara, ci mai degraba una semiprezidentiala spre una prezidentiala“, a spus Basescu.

El considera ca o republica de tip SUA nu se potriveste Romaniei, nefiind in cultura europeana. „Poate ca, insa, presedintelui Romaniei trebuie sa ii fie date niste pirghii de scoatere din blocaj“, a spus Basescu. Potrivit acestuia, s-a ajuns in situatia in care seful statului a fost suspendat de Parlament, desi acesta nu raspunde in fata Legislativului, asa cum raspunde Guvernul, ci in fata electoratului.

„O data cu modificarea Constitutiei, trebuie stabilit regimul. Regimul va fi semiprezidential, nu e posibil regimul prezidential de tip SUA, dar poate ne vom apropia foarte mult de tipul presedintelui francez“, a spus Basescu, la care un reprezentant al societatii civile prezent la intilnire a completat: „Care poate dizolva Parlamentul“. La rindul sau, Basescu l-a completat pe acesta: „Si Guvernul“.

Presedintele suspendat a insistat asupra faptului ca decizia Curtii Constitutionale - care a stabilit ca poate fi demis cu majoritatea voturilor celor care se prezinta la referendum - este „inadmisibila“. „Pentru presedintele Romaniei, conditiile de revocare sint mult mai usoare decit pentru un primar“, a conchis Basescu.


(369 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu pregateste o revolutie constitutionala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54229378700256 seconds.