Sâmbătă, 19 Mai 2007 - 06:19 AM Aleg.RO: Băsescu: Am cerut serviciilor să nu rețină dosare care trebuie să ajungă la CNSAS

Publicat de: ---

AMOS News <IMG id=image title=TraianBasescu11 height=80 alt=TraianBasescu11 hspace=5 src="http://intranet.amosnews.ro/mediashare/lf/pk72ez2c5mt33d08b1fz17llaif8er-org.jpg" width=60 align=left vspace=5>Președintele suspendat al României Traian Băsescu a fost invitat, joi seară, la emisiunea Ediție specială, de la postul Național de televiziune. Băsescu a precizat că are emoții pentru referendumul de sâmbătă pentru că "orice test cu poporul este unul care îți creează emoții". Totodată, Traian Băsescu a declarat că nu dorește să vorbească despre rivalitatea dintre el și premierul Călin Popescu Tăriceanu în primul rând pentru că este Înălțarea și, în al doilea rând, pentru că vrea să vorbească mai mult despre ceea ce se va întâmpla în viitor cu România. AMOS News redă integral textul emisiunii.

Mihai Voicu: Bună seara. Invitatul "Ediției speciale" din această seară este președintele suspendat al României, domnul Traian Băsescu. Conform dreptului la replică, avem 20 de minute pentru a răspunde opiniilor domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu, exprimate aici, aseară, plus alte 20 de minute. Domnule președinte, aveți emoții privind rezultatul referendumului?

Traian Băsescu: Orice test cu poporul este unul care îți creează emoții, pentru că ești așa cum ești, așa cum ești perceput, în fața voinței lui și nu ai cum să nu ai emoții. E un test important în viața oricărui politician, confruntarea cu propria lui națiune, cu propriul lui popor. Sigur că am.

Mihai Voicu: Eu vreau să începem prin a vă citi mesajul la desemnarea candidaturii la Președinție din partea Alianței D.A., 6 octombrie 2004, discursul dumneavoastră: "Ca președinte, înțeleg și voi avea o relație de parteneriat instituțional cu primul ministru. Vom lucra împreună, conform prerogativelor constituționale ale fiecăruia pentru a ne îndeplini statutul de structuri ale puterii executive. Nu vreau să devin vedetă mass-media datorită unei metafore sau calambururi la adresa primului ministru, ci să lucrez cot la cot cu el. 6 octombrie 2004." Ce s-a ales din această declarație?

Traian Băsescu: Păi, a plecat cotul premierului de lângă mine, am rămas fără cotul dânsului. S-a dus mai aproape de alții, decât să rămână credincios programului cu care noi am câștigat alegerile.

Mihai Voicu: În ce sens nu a respectat programul?

Traian Băsescu: Am o rugăminte, dacă sunteți de acord. E ziua de Înălțare, Înălțarea Domnului Hristos la Ceruri, a trecut la dreapta Tatălui. E o sărbătoare creștină mare, o sărbătoare ortodoxă. Chiar nu aș vrea să polemizez cu premierul. Aș prefera să dedicăm aceste minute, dacă sunteți și dumneavoastră de acord, la ceea ce va fi după referendum. Parcă s-a vorbit prea mult în această perioadă despre ce s-a întâmplat până acum și prea puțin despre ce o să fie.

Mihai Voicu: Nu știu dacă vom reuși, domnule președinte.

Traian Băsescu: Încercăm.

Mihai Voicu: Tema este fierbinte. Mitingurile care au loc în piețele Bucureștiului, și nu numai, parcă nu țin cont de această sărbătoare. Mă simt nevoit să vă adresez aceste întrebări, pentru că este ultima zi de campanie.

Traian Băsescu: De acord. Îmi voi asuma riscul să răspund, în concordanță cu ziua de sărbătoare de astăzi.

Mihai Voicu: Privind pe site-ul dumneavoastră, promisiunile pe care le faceți, dacă veți reveni la Cotroceni, privind mandatul, am constatat că o mare parte din program corespunde programului inițial al Alianței D.A...

Traian Băsescu: Așa este.

Mihai Voicu: ...și, într-o foarte mare măsură actualului guvern. Unde ar putea apărea disensiunile?

Traian Băsescu: Dacă ați urmărit cu atenție, eu nu spun „este programul meu”. Eu spun: „prioritățile țării, prioritățile mele”. Ca președinte ales, pentru că, deocamdată, am această calitate de președinte ales, am făcut o evaluare a priorităților pe care România le are acum. Aceste priorități sunt însușite de mine, au fost parte a acțiunilor mele până la suspendare și vor rămâne parte a acțiunilor mele și în continuare. Aceasta este semnificația la ceea ce vedeți pe site-ul <FONT color=#003366 size=2>www.basescu.ro.

Mihai Voicu: În condițiile în care reveniți la Cotroceni, iar programul dumneavoastră coincide cu programul guvernului, pot exista motive ca disputa între Palate să continue?

Traian Băsescu: Noi nu am fost într-o dispută între Palate, a fost o falsă imagine, de fapt erau dispute legate modul în care vedeam fiecare funcționând instituțiile statului. Acesta este fondul discuției, de fapt, a dezbaterii și a disputelor. Eu văd un stat modern, în care influențele netransparente asupra politicului să nu se mai producă, alți politicieni au convingerea că trebuie menținute legăturile create în timpul tranziției între oameni din lumea business-ului și decizia pe care ei o iau în guvern, în parlament, iar părerea mea este că trebuie să facem această delimitare, iar sprijinirea comunității de afaceri să se facă transparent, în baza unor discuții cu asociații care îi reprezintă, în baza unor discuții cu patronate, și totul să fie la lumina zilei - să nu mai avem ordonanțe care apar dintr-o dată și scutesc pe unii de datorii, să nu mai avem ordonanțe prin care acoperim unele fraude ale privatizărilor, să nu mai avem inițiative legislative prin care scutim de responsabilitate pe cei care au luat credite de la Bancorex și Banca Agricolă , iar românii au plătit 1,5 miliarde de euro în contul acestor inițiative legislative, deci, asta vreau să se întâmple.

Mihai Voicu: Dar justiția este independentă. Chiar dumneavoastră ați remarcat zilele acestea și ați admirat efortul magistraților...

Traian Băsescu: Așa este și am apreciat aceste eforturi.

Mihai Voicu: Așadar, dacă justiția este independentă, ar fi trebuit să se autosesizeze în chestiunile pe care le-ați precizat.

Traian Băsescu: Nu, nu este așa. De fapt, justiția este într-o mare dificultate când sunt astfel de fraude, pentru că noi suntem la stadiu, și acesta este lucrul pe care eu îl acuz foarte puternic, suntem la stadiul la care legalizăm furtul. Nu fură cineva și îl prinde poliția, procurorul și îl duce în fața justiției. Nu. Noi pentru clientela politică emitem legi și ordonanțe și facem inoperantă justiția în fața unor fraude de genul „pe tine te-am scutit de 600 de milioane datorii la bugetul de stat”. Da? Petromidia. „Pe tine te-am iertat sau pe voi” - că-s vreo 300 – „pe voi v-am iertat că ați luat credite de la Bancorex și de la Banca Agricolă și nu le-ați dat înapoi și am emis o lege prin care nu se mai consideră act criminal faptul că eu iau zeci de milioane de dolari de la o bancă și nu îi mai dau înapoi”. Vă imaginați până unde am putut să mergem, până unde au putut să meargă cu susținerea clientelei politice? Deci, ordonanța pentru care eu am și trimis-o înapoi la parlament și mi-a venit la fel, acea ordonanță era adresată la circa 300 de oameni care au devalizat Bancorex-ul și Banca Agricolă și au devenit „îngerași” în urma acestei ordonanțe din februarie, și românii au plătit 1,5 miliarde de euro pentru ei. Ce era dacă acești bani se recuperau - pentru că pe mulți dintre ei găsim printre cei mai bogați oameni din România, în momentul de față, cei care nu au returnat banii la Bancorex și la Banca Agricolă - ce era dacă recuperam banii de la acești oameni, confiscându-le parte din avere și, uite, spre exemplu, asiguram apa pentru agricultură, într-un an secetos. E un exemplu, nu vreau să pară populist, dar e o realitate.
 
Mihai Voicu: O parte din subvențiile pe care le precizați erau adresate societăților de stat, sau ștergerea de datorii, iar... vorbeați de câteva din ele, măsură care nu a fost aprobată de Comisia Europeană, de Consiliul Concurenței. Deci, într-un fel, fiind în UE, astfel de măsuri...
 
Traian Băsescu: ...ne mai protejează...
 
Mihai Voicu: ...nu sunt permise.
 
Traian Băsescu: Nu, totuși, avem două acte normative extrem de periculoase sau în neregulă. S-a emis o ordonanță de urgență prin care sunt scutiți de plata obligațiilor la bugetul de stat foarte mulți agenți economici din sectorul energiei, producători de energie, iar, pe de altă parte, avem așa-numiții băieți deștepți, care cumpără energia cu 24 de dolari. Este incredibil să trimiți în spatele românilor peste 2 miliarde de euro datoriile agenților economici producători de energie și, pe de altă parte, tu să vinzi energie clienților politici cu 24 de dolari, iar populației cu 120 de dolari/kW.
 
Mihai Voicu: Dar avem o justiție independentă, avem un DNA, avem un DIICOT, avem instituțiile abilitate să intervină.

Traian Băsescu: Așa este... și știm toți că în ceea ce privește problematica legată de energie există un dosar "Energia" și "Hidroelectrica".
 
Mihai Voicu: S-au desecretizat dosarele cu...?
 
Traian Băsescu: Contractele.
 
Mihai Voicu: Nu au ieșit lucruri extraordinare la iveală.
 
Traian Băsescu: Ba au ieșit lucruri extrem de importante.
 
Mihai Voicu: Ne puteți da un exemplu?
 
Traian Băsescu: Păi, spre exemplu, un mare secret era prețul de achiziție al energiei electrice de la hidrocentrale și s-a constatat că, în timp ce populația plătește energia cu 120 de dolari/kW, domni ca Buzăianu și alții plătesc 24 de dolari, dar o vând industriei cu 87 de dolari sau cu 120 de dolari. Asta a reieșit, și trebuie să vedem care a fost demnitarul care a stabilit acest mod de privatizare a vânzării de energie.

Mihai Voicu: Și înțeleg că este o investigație în curs în acest moment...

Traian Băsescu: Este în curs. Da, da.

Mihai Voicu: Deci, justiția își face datoria.

Traian Băsescu: Da, da.

Mihai Voicu: Asta înseamnă că sunteți în măsură să generalizați, să vorbiți de oligarhie, de corupție generalizată, pornind de la un singur caz. Poate sunt mai multe, dar...

Traian Băsescu: Nu numai de la un caz, sunt foarte multe cazuri. N-aș vrea să facem o listă întreagă. Avem Rompetrolul, care este un caz, se află în instanță și el.

Mihai Voicu: ...instanță, domnule președinte, vă puteți pronunța în timp ce justiția judecă acest dosar?

Traian Băsescu: Nu, dar..., ca orice om...

Mihai Voicu: ...mai ales că și dumneavoastră, înainte de a deveni președinte, aveați astfel de procese pe rol.

Traian Băsescu: Da, și ca orice om...

Mihai Voicu: ...și știți cât de mult contează prezumția de nevinovăție.

Traian Băsescu: Ca orice om, am dreptul să-mi exprim un punct de vedere, la fel cum și în ceea ce mă privește, foarte mulți își exprimă puncte de vedere. Nu am o libertate mai puțin decât orice cetățean al României, acea libertate de a-mi exprima punctele de vedere. Libertatea de exprimare este garantată oricărui cetățean al României, inclusiv președintelui.

Mihai Voicu: Doru Țuluș, personaj devenit oarecum celebru în aceste zile, preciza că anul trecut au fost întocmite 18 rechizitorii. Ministrului justiției i s-au părut foarte puține. Dumneavoastră cum vi se pare această...?

Traian Băsescu: Eu am participat la bilanțuri, atât la bilanțul DNA-ului, cât și la bilanțul Parchetului General. Depinde despre ce cazuri vorbim. Sigur, sunt foarte mulți procurori care pot spune: „am 30 de cazuri”.

Mihai Voicu: Păi, tot așteptăm aceste dosare ale marilor corupți.

Traian Băsescu: Dați-mi voie. Sunt procurori care pot spune: „am 30 de cazuri, dintre care 5 furturi de găini, 8 ...”.

Mihai Voicu: Nu ajung la DNA furturi de găini, domnule președinte.

Traian Băsescu: Dau un exemplu doar. Dar când intri în cazuri mari, complexe, cu spălare de bani, nu-i atât de ușor. Eu nu-i apăr pe procurori. Și eu sunt nemulțumit de viteza cu care se procesează dosarele, și nu pentru că eu am un sentiment de insatisfacție, pe care pot să-l recunosc, îl am, în raport cu viteza cu care se lucrează marile dosare. Dar românii au dreptul să știe. Vorbim de corupție de 12 ani, de 14 ani.

Mihai Voicu: Dar unde sunt corupții?

Traian Băsescu: Au început să apară, prin...

Mihai Voicu: Dați-ne un exemplu. ...s-a ajuns la final.

Traian Băsescu: Nu la final. Sunt în instanțe. În ultimii doi ani s-au trimis destul de multe dosare...

Mihai Voicu: Dar până atunci nu-i putem judeca ca și vinovați pe acești oameni.

Traian Băsescu: Nu, dar nici nu-i judecă nimeni, însă nu ne oprește nimeni, spre exemplu, să vorbim despre dezastrul din energie și dacă eu n-aș fi vorbit de dezastrul din energie n-ar fi fost nimic în presă, pentru că domnii care achiziționează energia, având un birou și un telefon, au și publicitate foarte multă dată la ziare, la presă, deci un mod de a găsi o formulă să nu fie atacați public. Am făcut-o eu însă, mi-am asumat acest lucru. Cum la fel de bine, dacă observați, nu vorbește nimeni despre ce se întâmplă în achiziția de medicamente. Aici, eu cred că ceea ce se întâmplă este mai grav decât ce se întâmplă în energie, sau pe locul doi. Plec de la o premisă simplă. În 1999, bugetul Sănătății era de patru ori mai mic decât acum, iar, în momentul de față, asistența medicală, din punct de vedere al asigurării materiale, cu medicamente, cu materiale care trebuiesc în spitale, este mai slabă decât în 1999. Vă mai dau un exemplu: tot bugetul...

Mihai Voicu: Ce înseamnă mai slabă?
 
Traian Băsescu: Pot să vă dau tot un exemplu clar. Mai slabă înseamnă, printre altele, să ai lucruri fără precedent. Ați văzut acum câteva luni bolnavii de diabet protestând că nu li se mai asigură insulina? I-ați văzut. Ați văzut acum trei săptămâni bolnavii de cancer, că nu li se asigură medicamentele pentru tratament? Așa ceva nu s-a întâmplat când aveam buget de 900 de milioane de euro la Sănătate, dar ni se întâmplă când avem buget de 4,5 miliarde de euro, deci de peste 4 ori mai mult.

Mihai Voicu: Și cine credeți că este vinovat pentru această stare de lucruri?

Traian Băsescu: Vă mai pot aduce un argument aici, fără să pun degetul pe o anume persoană...

Mihai Voicu: Păi, tocmai asta este problema, să nu vorbim de o vinovăție colectivă.

Traian Băsescu: Sunt mai mulți vinovați. Pe de-o parte, unii vor să dau nume, alții spun „de ce dai nume”? Dar o să vă prezint un fenomen. Dacă vă aduceți aminte, în campania electorală, și eu și actualul premier acuzam faptul că nu s-au mai organizat licitații pentru achiziții de medicamente. Păi, anul acesta, Guvernul a făcut exact același lucru. A emis hotărâre de guvern prin care nu s-au mai organizat licitații pentru achiziția de medicamente. De ce? Pentru că există o clientelă formată, în perioada guvernului Năstase, și ea și-a perpetuat privilegiile de a intra cu două mâini în banii publici și mai mult s-a mai adăugat și clientela actualei puteri. Și atunci, trăim ca frații și ne unim ori de câte ori avem ocazia împotriva vreunuia care semnalează această realitate. Vă pot spune că, dacă mă întorc la Cotroceni, așa cum am făcut cu energia, voi face cu achizițiile de medicamente. Vreau să știu cum se fac achizițiile și cine sunt marii beneficiari. Așa cum am avut contractele până la urmă de la energie făcute public, le vom avea și pe acestea, oricât s-ar opune, pentru că este în neregulă să ajungem la situația în care bolnavii de cancer ies în stradă, pentru că nu li se asigură medicamentele. Ce moralitate politică mai poate exista când știi că acești oameni mor și nu le asiguri medicamentele să-și prelungească viața cu o zi, două, trei, cinci, patru luni, nu știu cât.

Mihai Voicu: Domnule președinte, dacă situația este așa, și probabil că este așa...

Traian Băsescu: Este.

Mihai Voicu: ...dar dacă cauza este așa cum precizați dumneavoastră, o delapidare și o mafie...

Traian Băsescu: Oligarhia, domnule..., o clientelă care...

Mihai Voicu: ...deci, dacă este așa, probabil că nu-i putem învinovăți pe toți cei 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea dumneavoastră, pentru astfel de vinovății.

Traian Băsescu: Nu, nu, categoric și...

Mihai Voicu: ...aveți un motiv pentru fiecare din cei care au votat împotriva dumneavoastră?

Traian Băsescu: Nu, nici nu am vorbit de ei... de foarte multe ori, în toate discursurile mele, am vorbit de 322, e o cifră care a devenit importantă în România, semnificativă, și vă spun și de ce: pentru că nu am vrut să vorbesc despre parlament. Îmi trebuia un reper. Puteam să vorbesc cu ușurință disputa între președinte și parlament. Mi s-ar fi părut incorect ca o instituție cum este Parlamentul, care-i destinată să fie pilonul major al democrației românești, mai important din punct de vedere al gestionării democrației decât președintele ales, el este garantul democrației în România, Parlamentul. N-am găsit formula în care să mă declar în dispută cu Parlamentul. Mi se părea facil, incorect.

Mihai Voicu: Ei reprezintă, totuși, Parlamentul.

Traian Băsescu: Da.

Mihai Voicu: 322, trei sferturi din parlamentari.

Traian Băsescu: Așa este, dar am preferat să vorbesc de un grup, ce-i drept, mare de parlamentari, dar un grup de parlamentari și nu Parlamentul ca instituție. Românii trebuie să continue să creadă în instituția Parlamentului, la fel cum, sunt convins, cred în instituția președintelui.

Mihai Voicu: Totuși, ce motive credeți că i-au determinat să voteze suspendarea dumneavoastră?

Traian Băsescu: Trei. Trei motive majore. Și v-aș invita să vă aduceți aminte și de reacțiile la acest lucru. În momentul în care am condamnat comunismul și destul de mulți parlamentari s-au regăsit chiar în raportul Tismăneanu...

Mihai Voicu: Câți să fi fost?

Traian Băsescu: Trei importanți.

Mihai Voicu: Deci... trei deocamdată.

Traian Băsescu: De asemenea, ofițeri de Securitate s-au regăsit foarte mulți cu numele și ei, parte din ei aflându-se în Parlament. Condamnarea comunismului, a crimelor comunismului, a fost un lucru care a deranjat și ați văzut zgomotul care s-a făcut. Unii s-au manifestat acolo, alții s-au manifestat în interiorul partidelor, ca domnul Iliescu, domnul Hrebenciuc, mulți alții, care au fost...

Mihai Voicu: O paranteză, domnule președinte, domnul Iliescu, care a votat în favoarea legii lustrației, în Senat.

Traian Băsescu: Foarte bine. Deci, nu...

Mihai Voicu: Și atunci, nu este o contradicție?

Traian Băsescu: Nu, nu văd o contradicție.

Mihai Voicu: Dânsul, practic, s-a autosuspendat în acel moment.

Traian Băsescu: Nu știu dacă s-a autosuspendat. Deocamdată, legea nu e ieșită. Nu avem această lege în vigoare.

Mihai Voicu: Dar pe dânsul îl putem scoate din această vinovăție posibilă, în momentul în care a votat legea lustrației.

Traian Băsescu: Nu, eu știu reacția de după condamnarea comunismului. Aduceți-vă aminte reacția publică a domnului președinte Iliescu, care a considerat că nu este oportună, chiar dacă discursul meu a fost... a criticat foarte vehement raportul. Nu aș vrea să ne oprim asupra domnului Iliescu... Să vă expun...

Mihai Voicu: ... al doilea motiv.

Traian Băsescu: Al doilea motiv a fost desecretizarea dosarelor fostei Securități.

Mihai Voicu: Nu toate.

Traian Băsescu: Nu..., au mai rămas foarte puține.

Mihai Voicu: Mai sunt arhive la... mai sunt arhive MApN...

Traian Băsescu: Nu, deci eu discut de ceea ce ține de CSAT. CSAT are în subordine două servicii mari și late: SRI și SIE. Aceste arhive au fost transferate CSAT-ului. Mai sunt câteva dosare pentru că între timp s-au epuizat și controlul a mare parte din cele 70 de mii reținute în raport cu 1, 5 milioane predate, în care sunt persoane străine, sunt foarte mulți și se va încheia acest proces de verificare a arhivelor fostei Securități ce a reținut SRI-ul.

Mihai Voicu: Nu a fost predată cartoteca însă.

Traian Băsescu: Ba da. Integral, toată baza de date. În momentul de față, la CNSAS se accesează calculatorul și se știe unde e dosarul...

Mihai Voicu: ...nu este o altă evidență informatizată făcută de SRI...

Traian Băsescu: Este similară...

Mihai Voicu: Dar nu este cea originală.

Traian Băsescu: Și SRI-ul are nevoie de această evidență. Nu avea rost să transferi această evidență și să își creeze el alta. A creat alta împreună cu CNSAS-ul, pentru uzul CNSAS-ului, în acord cu legea de deconspirare a fostei Securități. Deci, acesta ar fi un al doilea motiv, desecretizarea dosarelor securității și destui parlamentari au avut sau ar putea să aibă probleme. Și, în sfârșit, al treilea motiv a fost lipsa de acces la influențe în justiție. Împreună cu Monica Macovei am reușit să etanșăm, aș spune, în mare măsură justiția de influențele politice. Ceea ce a făcut să avem trei miniștri - este fără precedent - trei miniștri ai cabinetului Adrian Năstase au intrat sub urmărire penală, odată cu etanșarea justiției de influența politică. Este George Copos, Zsolt Nagy, Codruț Șereș.

Mihai Voicu: Ați spus guvernul Adrian Năstase.

Traian Băsescu: Călin Popescu Tăriceanu. Probabil din guvernul Adrian Năstase ar fi putut fi mai mulți dacă lucra justiția. Deci, trei miniștri din actualul guvern se află, care în instanță deja, domnul Copos, care în fază de urmărire penală, domnul Codruț Șereș și domnul Zsolt Nagy. Cine știe dacă nu or să mai apară. Nu știu, nu am astfel de informații, dar există riscul să mai fie și alții, în timp. Sunt oameni cu influență deosebită în partide, ca Dinu Patriciu, ca domnul Voiculescu, care ...

Mihai Voicu: Dinu Patriciu este un simplu membru de Prahova.

Traian Băsescu: Discutăm cu sinceritate acest lucru sau...?

Mihai Voicu: ...încercăm, încercăm. Aveți dovezi că influențează deciziile PNL sau ale guvernului...?

Traian Băsescu: Da, este un om cu influență deosebită.

Mihai Voicu: Dar o puteți dovedi, domnule președinte?

Traian Băsescu: Nu este nevoie să o dovedesc aici, zic eu. Este un lucru recunoscut de toată lumea.

Mihai Voicu: CNA ne precizează că, atunci când faceți astfel de acuzații în public...

Traian Băsescu: ...trebuie să venim cu probe.

Mihai Voicu: Trebuie să vă cer să aduceți probe.

Traian Băsescu: Atunci, haideți să vă dau o probă. A chemat-o, domnul prim ministru, pe Monica Macovei în cabinet la domnia sa pentru a discuta cu Dinu Patriciu?

Mihai Voicu: S-a dovedit?

Traian Băsescu: Da. A recunoscut premierul, până la urmă.

Mihai Voicu: Pentru a discuta cu Dinu Patriciu.

Traian Băsescu: Pentru a discuta cu Dinu Patriciu problema dânsului.

Mihai Voicu: Și ce dovedește asta?

Traian Băsescu: Dovedește o tentativă de influență în favoarea domnului Dinu Patriciu. Deci, când un prim ministru își sacrifică prestigiul pentru a-l chema pe ministrul justiției la o discuție cu Dinu Patriciu în cabinetul său este deja prea mult.

Mihai Voicu: Credeți că o astfel de întâmplare poate fi prezentată în justiție?

Traian Băsescu: Nu, îmi spuneați de probe ale influenței domnului Patriciu pe premier. Hai să facem pasul următor. A reieșit public și, în cele din urmă, a recunoscut și premierul că l-a sunat pe procurorul general să se intereseze de dosarul lui Dinu Patriciu? Da. S-a dus premierul în fața parlamentului să-și declare prietenia pentru Dinu Patriciu și să susțină, împotriva a ceea ce constataseră procurorii - eu nu știu dacă bine sau rău - nevinovăția lui Dinu Patriciu printr-o declarație a premierului în fața Parlamentului României? A făcut-o. În cele din urmă: a scris un bilețel, cum l-a scris, și către mine, să văd ce fac procurorii în cazul Dinu Patriciu? A făcut-o.

Mihai Voicu: Nu a fost foarte convingător bilețelul.

Traian Băsescu: Convingător sau nu, este o sumă de fapte.

Mihai Voicu: Bilețelul s-a întors foarte mult împotriva dumneavoastră.

Traian Băsescu: Da, pentru că eu nu am intenționat să fac un joc politic din el. S-a făcut pe urmă, s-au confundat memoriile cu bilețele. Dar cred că sunt patru elemente care ne arată că există tentația de a interveni în justiție prin diverse căi.

Mihai Voicu: E opinia dumneavoastră, v-o respect ...

Traian Băsescu: A mea este, sigur.

Mihai Voicu: Pe acel bilețel pe care l-a arătat domnul Geoană de curând, procurat, se pare, de la prim-adjunctul SRI, domnul Coldea, în care îi cereați informații privind dosarele unor...

Traian Băsescu: ...am o rugăminte. Unde ați văzut pe bilețel solicitarea mea? Dați-mi o probă. Deci, de unde ați tras concluzia că eu îi ceream SRI-ului informații despre judecătorii Curții Constituționale?

Mihai Voicu: Dar ce scria pe bilețel?

Traian Băsescu: Deci, eu nu am văzut acel bilețel, decât știu că a prezentat domnul Geoană un bilețel.

Mihai Voicu: Nu l-ați văzut.

Traian Băsescu: Nu. Nu am văzut niciodată acel bilețel, acele notițe. În modul cel mai sincer, deci, discutăm lucruri importante și vă întreb pe dumneavoastră: unde ați văzut sau de unde ați tras concluzia că acel bilet îmi era destinat? Dacă îmi era destinat, ajungea la mine și nu la Mircea Geoană.

Mihai Voicu: ...marea întrebare...

Traian Băsescu: Nu vă puneți problema că s-ar putea să fie ceva mult mai meschin?

Mihai Voicu: Nu știu... investigat.

Traian Băsescu: ...cu atât mai mult cu cât eu nu am folosit niciodată serviciile secrete pentru astfel de lucruri. Eu am cerut un singur lucru serviciilor secrete: să nu rețină dosare ale oamenilor care, conform legii, trebuie să aibă dosare la CNSAS. Or, faptul că domnul Mircea Geoană vine cu un astfel de bilețel, mă tem să nu fie mai mult decât un joc, dar vom afla, vă asigur că, după ce revin în funcție, dacă voi reveni, vom afla cum a ajuns acest bilețel la domnul Geoană, mai ales că...

Mihai Voicu: ...va fi spre binele opiniei publice.

Traian Băsescu: Da, și spre descalificarea celui care a făcut acest lucru.

Mihai Voicu: În cazul în care... mai avem 12 minute, în cazul în care...

Traian Băsescu: Poate vorbim puțin ce se întâmplă... după.

Mihai Voicu: Domnule președinte, ați declarat că intenționați să chemați liderii partidelor pentru a începe negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare. Aveți atuurile necesare, în măsură în care trei sferturi din parlament vă este împotrivă în acest moment?

Traian Băsescu: Nu am convingerea că trei sferturi din parlament îmi sunt potrivnici în acest moment, vom vedea, dar eu cred că trebuie să trecem la niște priorități ale României - și acest lucru vreau să-l spun liderilor de partide politice, și nu numai lor. N-o să mai cad în plasă să vorbesc numai cu liderii de partide politice, pentru că am avut niște surprize majore să aflu că, de fapt, ce discutam la Cotroceni era un secret pe care îl țineau cei care veneau în delegație cu liderii de partide, că mesajele sau discuția cu președintele nu era corect transmisă parlamentarilor, măcar grupurilor parlamentare, și am disponibilitatea să pun la dispoziția grupurilor parlamentare înregistrările convorbirilor cu liderii politici, cu atât mai mult cu cât și ei le au, toți liderii de partide au plecat cu înregistrarea convorbirilor la partid. Sunt lucruri care îmi convin și care nu îmi convin.

Mihai Voicu: Dar v-au votat suspendarea 322, deci nu numai șefii de partide.

Traian Băsescu: Da, ei și-au convins parlamentarii despre adevărul lor, dar nu despre adevărul relației cu președintele sau a propunerii președintelui. De aceea, îmi voi permite să vorbesc direct cu parlamentarii, și nu numai prin liderii de partide. Este un drept pe care îl am, nu-i monopolul liderilor de partide dialogul cu președintele României, și o voi face cu toți parlamentarii, în orice caz - inclusiv cu cei 322. Vreau să știe exact ce le propun. Și eu le propun câteva lucruri simple: le propun reforma clasei politice, prin introducerea votului uninominal...

Mihai Voicu: Sunt toți de acord, deja se lucrează...

Traian Băsescu: ....vreau să vedem și legea - da? - legea votului uninominal. Ca urmare a faptului că s-a condamnat comunismul și s-au desecretizat dosarele Securității, să introducem și legea lustrației...

Mihai Voicu: În cazul în care se introduce legea lustrației, dumneavoastră vă aflați în cauză?

Traian Băsescu: Depinde de cum va suna legea. Dacă...

Mihai Voicu: Era prevăzut - șefii misiunilor comerciale ale României...

Traian Băsescu: Dar eu nu am fost șef de misiune comercială.

Mihai Voicu: ...

Traian Băsescu: Aș vrea să ne înțelegem: eu am fost, asta era denumirea: șef Agenție Navrom. Agenția Navrom nu era o agenție românească. Era o agenție belgiană, persoană juridică belgiană...

Mihai Voicu: Dumneavoastră, român, erați șeful unei agenții belgiene?

Traian Băsescu: Stați să ne înțelegem: era persoană juridică belgiană, care făcea servicii de agenturare pentru mai mulți armatori. În interiorul acestei agenții era un număr de salariați belgieni care lucrau pentru navele românești. Toți armatorii își trimiteau în această agenție un reprezentant care superviza cheltuielile navelor, sprijinea comandanții, șefii mecanici în a-și rezolva problemele pe care le aveau cu nava la sosire. Deci, nu a fost o agenție românească. Să nu fie această confuzie. Eram reprezentantul Companiei Navrom într-o agenție belgiană. Un singur om și, în rest, salariați belgieni.

Mihai Voicu: Forma de guvernământ, domnule președinte?

Traian Băsescu: Deci, aș spune, legea lustrației, dacă se aplică, dacă va fi un articol în care se va spune "comandanții de nave sunt lustrați", foarte bine, dar ar fi ridicol.

Mihai Voicu: Forma de guvernământ? Spre ce tindeți să duceți România, în cazul în care reveniți la Cotroceni: o republică prezidențială, sau una parlamentară?

Traian Băsescu: Aici este o chestiune de opțiune a românilor.

Mihai Voicu: Trebuie să aveți o preferință.

Traian Băsescu: O spun în modul cel mai ... eu pot să știu ce vor românii.

Mihai Voicu: Românii trebuie să știe de la dumneavoastră, mai ales în acest moment.

Traian Băsescu: Deci, România are două variante: să meargă pe varianta unei republici parlamentare, sau să meargă pe varianta unei republici semiprezidențiale de tip francez, nu de tip american. Eu voi lăsa deschise către Parlament ambele variante. Pentru că trebuie să revizuim Constituția. Sunt multe deficiențe. Este o Constituție care, în fază inițială, a ținut cont de disputa Iliescu - Roman, iar la revizuire a ținut cont de relația Iliescu - Năstase. Aș vrea să facem o constituție pentru români.

Mihai Voicu: Dumneavoastră vreți puteri sporite în această...

Traian Băsescu: Nu... cred că sunteți într-un clișeu. Eu vreau respectarea Constituției. Atât. Și vreau o constituție care să nu ne mai ducă în situații de blocaj, cum suntem acum.

Mihai Voicu: Și ce facem cu acuzele înșirate pentru suspendare? Și care au trecut de Curtea Constituțională - e adevărat, nu în forma în care să se spună..., să vi să dea dreptate dumneavoastră, dar acuzațiile cuprinse...

Traian Băsescu: Nu, nu. Am o rugăminte: cui i-a dat dreptate Curtea Constituțională?

Mihai Voicu: Au spus că nu sunt forme grave de încălcare ale Constituției...

Traian Băsescu: Nu, v-aș ruga să citiți corect Constituția. Formularea a fost "nu sunt fapte grave de încălcare a Constituției".

Mihai Voicu: Grave.

Traian Băsescu: Da. Păi, să ne înțelegem: orice faptă de încălcare a Constituției este o faptă gravă. Spre exemplu, ca să aveți raportul a ceea ce înseamnă "faptă gravă": președintele României, dacă face un accident auto cu victime, nu poate fi nici judecat - spun, vreau să vedeți până unde merge protejarea președintelui în raport cu legea penală, spre exemplu - dacă face un accident cu victime, nu poate fi judecat în timpul mandatului. Nici anchetat. Dacă însă încalcă Constituția și nu există nici un articol de la articolul 1 până la articolul 156, în care să se spună, dacă încalci articolul care vizează suveranitatea țării este grav, dacă încalci articolul care vizează, știu eu, atribuirea decorațiilor, nu este grav. Orice faptă de încălcare a Constituției este o faptă gravă. Pentru președinte. Președintele are un singur regulament de funcționare: Constituția României.

Mihai Voicu: Intenționați modificarea Constituției, în sensul...

Traian Băsescu: Eu nu pot să o modific singur.

Mihai Voicu:... acordării de prerogative sporite președintelui?

Traian Băsescu: Nu. Opțiunea mea este o republică semiprezidențială de tip francez, ori republică parlamentară. Vor decide parlamentarii. Dar, în decizia lor, trebuie să țină cont de ce vor românii. Oricum, relațiile dintre instituții, așa cum ele sunt acum, nu sunt definite limpede în actuala Constituție și ne permit situațiile de blocaj. În momentul prin care noi am trecut înainte de suspendare, nici una din puterile statului n-a putut să tranșeze lucrurile și am ajuns la...

Mihai Voicu: Să vă dau un exemplu...

Traian Băsescu: Vă rog.

Mihai Voicu: ...pentru că era vorba și de dreptul la replică: premierul a precizat aseară un astfel de fapt. Dânsul v-a propus un ministru de externe, în persoana domnului Adrian Cioroianu, iar dumneavoastră ați refuzat - timp de cât? - trei săptămâni, o lună, să semnați actul de numire?

Traian Băsescu: Timp de trei săptămâni.

Mihai Voicu: Iar premierul a spus că este o încălcare a Constituției, pentru că dumneavoastră nu erați în măsură să semnați, sau nu.

Traian Băsescu: Cred că...

Mihai Voicu: Eu vă spun ce a spus dânsul.

Traian Băsescu: N-aș vrea să fac referire la premier.

Mihai Voicu: Ce spune Constituția, într-o astfel de situație?

Traian Băsescu: Spune un lucru simplu: primul-ministru propune și președintele decide. Asta spune Constituția. Și, sigur, domnul prim-ministru nu este obligat să citească. Dar, dacă s-ar uita la decizia Curții Constituționale pe această temă, ar constata cu ușurință că în această decizie se spune: atunci când un ministru trece prin parlament, verificarea acelui ministru o fac comisiile parlamentare, care dau o recomandare - da, sau nu; atunci când propunerea este directă, de la primul-ministru la președinte, atunci președintele are rolul de a verifica calitățile acelui ministru. Deci, el nu poate scăpa fără un filtru. Veți vedea că stabilește Curtea Constituțională niște condiții, pentru ca un domn să fie ministru, iar domnul Cioroianu nu îndeplinește aceste condiții, în mod deosebit din punct de vedere al pregătirii profesionale. O spun cu toată sinceritatea și cu regretul că România are un ministru de externe cu o competență redusă față de problemele pe care România le are acum.

Mihai Voicu: Ce veți face dacă veți rămâne un președinte izolat la Cotroceni?

Traian Băsescu: Povestea asta cu președintele izolat este, iarăși, aș spune, un clișeu susținut și de presă. S-ar putea să privim lucrurile altfel. Izolare poate fi față de popor. Românii ne vor spune, pe 19, cine este izolat față de aspirațiile lor? S-ar putea să constatăm că izolați au fost cei 322 de parlamentari, și nu președintele României. Și aici aș vrea să fac o precizare...

Mihai Voicu: ...mai avem două minute...

Traian Băsescu: ...extrem de importantă. Votul de sâmbătă nu este un vot oarecare. Românii vor opta pentru ce le propune președintele României, sau pentru ce propun cei 322 de parlamentari. Votul românilor nu poate fi ignorat. În momentul în care am constata că votul îmi este favorabil, cei 322 trebuie să respecte decizia românilor, că de asta e democrație. Nu există nimic mai grav într-o democrație decât respingerea ta de către români. Și, pentru că se apropie finalul, dacă mi-ați permite...

Mihai Voicu: Vă rog, un minut...

Traian Băsescu: ... aș face un apel către români: cel mai important lucru în acest moment este să meargă la vot, indiferent care le este opțiunea. Dacă vor dori să dea dreptate celor 322 de parlamentari, vor trebui să pună ștampila pe DA, asta însemnând că sunt de acord cu revocarea, cu demiterea președintelui. Dacă vor dori menținerea mea în funcție, va trebui să pună ștampila pe Nu, ceea ce înseamnă că nu sunt de acord cu demiterea președintelui. Și cel mai important lucru este să avem un procentaj foarte mare de prezență la vot. Aș da un exemplu, dacă îmi este permis.

Mihai Voicu: Vă rog.

Traian Băsescu: În momentul de față, despre România se spune că are o clasă politică cu probleme. Românii pot demonstra, prin prezență la vot, exact așa cum au făcut și francezii, că sunt deasupra propriei lor clase politice, din punct de vedere al civismului, printr-o prezență masivă la vot. Și eu îi rog pe români să meargă la vot, vor face un foarte mare bine României, indiferent cum vor vota.

Mihai Voicu: Trebuie să precizez, ați spus: „se spune că avem o clasă politică cu probleme”. Este deocamdată părerea dumneavoastră?

Traian Băsescu: Da.

Mihai Voicu: Vă mulțumesc.

Traian Băsescu: Și exprimată de foarte multe cancelarii deja.

Mihai Voicu: Vă mulțumesc, domnule președinte.

Traian Băsescu: Și eu vă mulțumesc.

Mihai Voicu: Ne vedem la vot.

Traian Băsescu: Ne vedem la vot. Vă mulțumesc.

Mihai Voicu: Doamnelor și domnilor, la revedere.


(390 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Băsescu: Am cerut serviciilor să nu rețină dosare care trebuie să ajungă la CNSAS | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65266680717468 seconds.