Joi, 24 Mai 2007 - 06:43 AM Aleg.RO: Basescu vrea sa-l spele justitia de verdictul de discriminare

Publicat de: ---

Gândul 24 .05.2007

Presedintele Traian Basescu a scapat doar cu avertisment pentru remarcile la adresa jurnalistei Andreea Pana, dupa audierile de ieri, din cadrul Colegiului Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Seful statului este însa nemultumit de aceasta decizie si îsi reia razboiul cu trustul Intact, din care face parte Antena1.

Basescu nu s-a prezentat personal la audieri, dar a trimis doi avocati si pe consilierul prezidential pe probleme juridice, Stefan Deaconu. Desi ar fi trebuit sa fie publice, audierile, la care a participat si Andreea Pana, s-au tinut cu usile închise. Deaconu a refuzat sa faca declaratii presei, dar unul dintre avocatii sefului statului, Cristian Ene, a sustinut ca presedintele n-a încalcat ordonanta privind combaterea discriminarii, apararea prezentand dovezi ale sprijinului dat de Basescu etniei rrome.

La final, presedintele CNCD Astalosz Csaba Ferenc a anuntat ca institutia nu l-a gasit vinovat pe Basescu pentru apelativul “pasarica”, adresat direct Andreei Pana. CNCD a decis ca "fapta nu e de natura sa atraga raspunderea contraventionala", însa "limbajul folosit nu e unul adecvat". Conform lui Astalosz, Basescu s-a facut însa vinovat de discriminare pentru expresia “tiganca împutita”, folosita în discutia din masina pe care a avut-o cu sotia sa. Drept urmare, seful statului a fost sanctionat cu avertisment, fiind vorba despre cea mai usoara sanctiune. Nu s-a pus problema amenzii, întrucat CNCD a considerat ca vina lui Basescu nu este atat de mare.

Membrii Colegiului CNCD i-au recomandat seful statului sa fie atent, pe viitor, la limbajul pe care îl foloseste public.

Intr-un comunicat de presa semnat de catre Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al lui Basescu, se arata ca seful statului “respinge categoric” decizia CNCD. “Presedintele Traian Basescu considera ca este inacceptabil ca o discutie în intimitate, care nu ar fi produs efecte publice, sa faca obiectul analizei unei institutii a statului roman, aceasta abordare fiind una specifica fostei Securitati (...) Presedintele considera ca s-a creat un precedent periculos, care ar putea permite ca discutiile din cadrul oricarei familii sa faca obiectul analizei institutiilor publice”, se arata în comunicatul lui Turcan.

Mai mult, Presedintia sustine ca de vina ar fi trustul Intact, a carui decizie de a da publicitatii o discutie privata ar fi trebuit sa fie analizata de catre CNCD. “Presedintele regreta ca trustul Intact se foloseste de jurnalista Andreea Pana pentru construirea unui caz care sa justifice atitudinea critica, de multe ori jignitoare, a acestui trust fata de presedintele Romaniei”, se mai spune în documentul citat.

Traian Basescu nu este primul om politic sanctionat de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a fost si el avertizat, pentru afirmatiile conform carora o serie de colege de partid ar fi facut cariera trecand prin patul unor lideri ai PNL. De asemenea, a mai fost sanctionat si presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.


(335 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Basescu vrea sa-l spele justitia de verdictul de discriminare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58679103851318 seconds.