Marți, 29 Mai 2007 - 05:54 AM Aleg.RO: Basescu le-a vorbit liberalilor despre dizolvarea Parlamentului

Publicat de: ---

Cotidianul

Consultarile cu partidele i-au oferit presedintelui prilejul sa-i critice pe cei care au sustinut suspendarea sa .

Spre deosebire de alte dati, ieri, Traian Basescu a fost sobru si s-a abtinut de la schimbul de ironii cu liderii delegatiilor invitate. „Tin sa va felicit pentru corectitudinea cu care referendumul s-a desfasurat. Chiar daca erau speculatii ca referendumul se va frauda, corectitudinea referendumului este, cred, un semn bun pentru toate partidele“, le-a spus Traian Basescu liderilor PSD, care nu stiau daca trebuie sa se bucure sau nu. Nestiind cum sa ia declaratia presedintelui, liderul PSD, Mircea Geoana, a aratat ca, in opozitie fiind, partidul sau nu a avut nici o contributie la corectitudinea desfasurarii referendumului.

La intrevederea cu liberalii nu s-au rostit prea multe amabilitati. Tariceanu a facut citeva comentarii cind presa era inca de fata. „Nu stiu daca rezultatul referendumului poate fi extins si la alte chestiuni politice care nu au figurat in intrebarea ce a fost pusa cetatenilor la scrutinul popular, dar, fara indoiala, lista de subiecte pe care ati sugerat-o la consultarile cu partidele ne intereseaza. De la inceput va pot spune ca doua dintre ele - votul uninominal si legea lustratiei - sint initiative ale PNL si sintem foarte bucurosi ca vom avea sprijin din partea dumneavoastra pe aceste teme.“ In replica, Basescu le-a transmis liberalilor ca temele puse in discutie sint lucruri care trebuie rezolvate dincolo de ceea ce inseamna tematica zilnica a Guvernului.

Dupa iesirea din sala a ziaristilor, atmosfera a fost de-a dreptul glaciala, dupa cum ne-au declarat surse participante la intilnire. Pentru prima data, Basescu si Tariceanu si-au vorbit pe un ton oficial, „domnule prim-ministru“, „domnule presedinte“ si nu cu „Traiane“, „Caline“, ca alta data. In atare conditii, Basescu le-a spus penelistilor ca, daca ar fi avut ocazia, ar fi dizolvat Parlamentul dupa referendum. El a constatat ca „e o mare bucurie in PNL“ ca printre prioritatile sale se afla si cele ale acestui partid.

Presedintele a lasat sa se inteleaga ca, dupa discursul din Parlament, va convoca alta serie de consultari pe „teme sensibile“, fara sa le nominalizeze. Aceleasi surse ne-au precizat ca va fi vorba despre introducerea motiunii de cenzura. Basescu le-ar fi spus ca vrea sa verifice ce sustinere in Parlament mai are actualul guvern. Tariceanu i-ar fi replicat ca majoritatea care-l sustine este de 306 de parlamentari.

Din delegatia PNL, condusa de Calin Popescu Tariceanu, au facut parte Puiu Hasotti, Mihai Voicu, George Scutaru si Teodor Atanasiu. Alaturi de seful statului, la discutii au participat consilierii Teodor Baconsky, Cristian Preda, Valeriu Turcan, Sebastian Lazaroiu si Mihai Stanisoara.

Cind s-a vazut fata-n fata cu aliatii sai din PD, Basescu a deplins faptul ca partidele care au iesit perdante in referendum sint cele care vor sa stabileasca prioritatile. „Sigur, asistam cu o oarecare surprindere la faptul ca sint partide care toate la un loc au luat 25% si stabilesc pasii urmatori. Se pare ca nu au inteles mare lucru din democratie“, a spus presedintele. El a facut apel la toate partidele sa respecte sistemul democratic din Romania, subliniind ca votul din 19 mai este cea mai drastica sanctiune care poate fi data politicienilor si aceasta nu are nici o alta interpretare decit aceea pe care i-au dat-o romanii. Basescu a plusat: „Daca observati, foarte multi au comportamentul unora care spun cam asa: poporul i-a mai dat o sansa presedintelui. Dar cite sanse le-au dat lor, care tot la un loc obtin 25%? Cred ca partidele politice trebuie sa gaseasca raspuns la aceasta intrebare, pentru romani“. Din delegatia PD a facut parte si Elena Udrea.


(308 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu le-a vorbit liberalilor despre dizolvarea Parlamentului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.575131893158 seconds.