Joi, 31 Mai 2007 - 06:14 AM Aleg.RO: Discursul de ieri – povestea celor care au alergat singuri si au iesit pe locul doi Basescu a riscat si a castigat

Publicat de: ---

cronicaromana Presedintele Basescu a tinut ieri un discurs in fata camerelor reunite ale Parlamentului, pentru prima data dupa referendumul din 19 mai . ”Decizia dumneavoastra de a ma suspenda a costat bani si a deteriorat relatia institutionala”, a tunat Traian Basescu. Presedintele Romaniei a spus ca “intr-un stat in care lucrurile decurg normal un rezultat ca cel obtinut la referendumul din 19 mai ar fi atras demisia Guvernului”. El a acuzat liderii partidelor care au declansat procedura de suspendare ca nu numai ca nu vor sa-si asume responsabilitatea rezultatului, “ci cauta sa acceada la guvernare”. ”In urma consultarilor, inteleg ca partidele nu isi doresc alegeri anticipate. Inteleg ca pentru aceste partide politice intalnirea cu electoratul este inoportuna”, a adaugat Basescu. “Cei pe care ii reprezentati in urma alegerilor din 2004, v-au dat un vot de blam”, le-a spus raspicat presedintele. Seful statului considera ca este nevoie de o noua elita politica, care sa ii reprezinte cu adevarat pe romani, si care sa conjuge competenta cu simtul responsabilitatii. De aceea, a cerut demisia Cabinetului si alegeri anticipate. “In actualul context exista o singura solutie onesta: demisia Guvernului si alegerile anticipate”, a precizat Basescu. Singurul partid absent a fost PRM.

La numai zece zile de la Referendumul din 19 mai, Referendum care l-a reconfirmat ca presedinte al Romaniei, Traian Basescu s-a aflat in fata celor care l-au suspendat din functie. In stilul binecunoscut, seful statului a avut, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului, un discurs ferm care a trebuit sa fie ascultat, inclusiv de “cei 322” , nimeni altii decat alesii care s-au grabit sa-l suspende din functie. In absenta lui Tariceanu si Voiculescu, liderii partidelor care s-au lovit de votul popular, dar in prezenta mai-marelui social-democrat, Mircea Geoana, ca si a colegilor sai de partid, care au trebuit sa indure incisivitatea lectiei prezidentiale, perdantii disputei cu seful statului si-au primit “ portia de chinina”.

Demisia Guvernului si anticipate
In discursul sau, presedintele Traian Basescu a declarat ca exista o singura solutie onesta pentru actuala situatie politica: demisia Guvernului si organizarea de alegeri anticipate.“Principiul fundamental al oricarui sistem democratic este respectul fata de vointa nationala exprimata prin vot. In actualul context exista o singura solutie onesta: demisia Guvernului si organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, a afirmat Traian Basescu. Presedintele a spus ca, dupa consultarile cu partidele parlamentare pe care le-a organizat la Palatul Cotroceni, a inteles, cu regret, faptul ca alegerile anticipate nu reprezinta pentru cea mai mare parte a partidelor o solutie acceptabila chiar daca acestea au fost sanctionate “dramatic” prin votul dat de cetateni la referendumul din 19 mai. “Inteleg si faptul ca pentru aceste partide politice intalnirea cu electoratul este inoportuna. Imi permit totusi sa va atrag atentia ca o asemenea pozitie anti-electorala corespunde exclusiv unor interese pe termen foarte scurt”, a sustinut Traian Basescu.

“Majoritatea de conjunctura ”
Seful statului a declarat ca, imediat dupa aderarea Romanei la Uniunea Europeana, in Parlament s-a format o majoritate de conjunctura “a carei cifra - 322 - a facut ocolul Romaniei si chiar al lumii”. “Aceasta majoritate a hotarat suspendarea din functie a presedintelui legitim ales prin votul popular din 2004, chiar daca avizul Curtii Constitutionale arata clar ca acuzatiile impotriva mea, ca sef al statului roman, nu aveau nici o baza constitutionala. Decizia dumneavoastra a costat bani publici pentru organizarea referendumului si a generat deturnarea vietii institutionale normale catre o tema fara sustinere populara”, a spus Basescu. El a adaugat ca decizia privind suspendarea sa din functie a deteriorat relatia institutionala dintre Parlament si presedinte si intre Guvern si presedinte “prin angajarea fara rezerve a primului-ministru si a celor doua partide aflate la guvernare in coalitia antiprezidentiala’. Presedintele a opinat ca va ramane atasat adevaratelor solutii democratice si va respinge orice angajament de culise.. “Nu alegatorii sunt cei care au deviat de la cursul normal, ci reprezentantii poporului in forul legislativ”, considera presedintele Basescu.

Solutiile pentru succesul “noii Romanii’
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a expus cateva dintre solutiile care, in opinia sa, daca ar fi puse in aplicare de un Guvern puternic, ar asigura succesul “noii Romanii”.“Dincolo de nevoia unui guvern care sa aplice exclusiv politica interesului national, Romania are nevoie de un guvern legitim din punct de vedere electoral, asa cum el poate rezulta in urma unor alegerilor anticipate”, a afirmat seful statului.Traian Basescu a enumerat in discursul sau solutiile pentru succesul “noii Romanii”, prima din lista fiind reforma profunda a clasei politice, prin introducerea votului uninominal, legea lustratiei si reprofilarea standardelor de competenta profesionala si morala a candidatilor la alegerile parlamentare.
Seful statului a propus clarificarea sistemului politic prin definirea raporturilor intre Presedintie, Guvern si Parlament, precum si infiintarea Parlamentului unicameral sau, in cazul mentinerii Parlamentului bicameral, o reducere semnificativa a numarului de senatori si deputati, reorganizarea administrativa a tarii. Toate aceste propuneri trebuie realizate, in opinia sa, pe temeiul unei noi Constitutii cu adevarat europene.“Garantarea unui sistem juridic independent si eficient, care sa duca la diminuarea coruptiei si la disparitia definitiva a starii de impunitate de care nomenclatura tranzitiei s-a bucurat in mod nedrept”, este cea de a treia propunere inaintata de seful statului.O alta prioritate se refera la situarea educatiei nationale in centrul proiectului de societate pentru Romania de maine. “Poporul roman va avea un viitor prosper numai daca vom construi un sistem de educatie competitiv, pe deplin adaptat cerintelor unei economii in plina expansiune, iar aceasta inseamna reforma curiculara, descentralizarea controlului administrativ al scolilor si alocarea a 6% din PIB pentru educatie incepand cu anul 2008’, a sustinut Traian Basescu.Seful statului s-a referit si la problema absorbtiei fondurilor europene si stabilirea unor criterii obiective pentru realizarea investitiilor. Traian Basescu a vorbit despre necesitatea unor viziuni pe termen lung asupra Romaniei, exemplificand cu faptul ca mediul rural, agricultura, turismul sau industria energetica trebuie sa beneficieze de strategii coerente si realiste de dezvoltare.“Sistemul de sanatate trebuie regandit si descentralizat prin transferul controlului administrativ catre administratiile locale. Este inadmisibil ca bugetul sa creasca in ultimii sapte ani de patru ori, iar pacientii si medicii sa nu resimta beneficiile acestei cresteri pentru ca licitatiile pentru medicamente si echipamente sunt viciate de coruptie si clientelism”, a aratat seful statului.

Traian Basescu a declarat ca trebuie deschis un dialog mult mai amplu cu toate organismele societatii civile.Seful statului a vorbit si despre necesitatea legilor pentru structurile de securitate nationala care sa puna la dispozitia acestora instrumentele si mijloacele pentru a le face eficiente in lupta impotriva traficului de droguri, a traficului de carne vie, a coruptiei la nivel inalt, a prevenirii actelor de terorism indreptate impotriva populatiei, a luptei impotriva retelelor crimei organizate transfrontaliere.

“Politicienii, in fata unei alternative radicale”

Acesta a adaugat ca in cazul in care partidele parlamentare nu vor accepta alegerile anticipate, atunci, legitimitatea fata de realitatea politica o reprezinta rezultatul alegerilor din 2004 si cel al referendumului din 19 mai.Pornind de la posibilitatea ca liderii partidelor parlamentare si primul-ministru vor refuza confruntarea cu electoratul si nu vor fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, Traian Basescu le-a reamintit parlamentarilor ca la sfarsitul anului vor fi organizate alegeri pentru Parlamentul European, la jumatatea anului viitor vor avea loc alegeri locale, iar pana cel tarziu la inceputul lui 2009 vor avea loc alegeri parlamentare.
‘’Daca solutia pe care o veti gasi pentru o noua majoritate parlamentara va deturna sensul votului popular, va rog sa aveti convingerea unei sanctiuni drastice din partea cetatenilor pentru cei care vor mistifica pronuntarea democratica de la 19 mai si din 2004’’, i-a avertizat seful statului pe senatorii si deputatii reuniti in plenul Parlamentului.Presedintele a opinat ca politicienii se afla acum in fata unei alternative radicale: pot intra in istoria Romaniei ca figuri pozitive ale destinului national, sau pot actiona vremelnic ca obstacole in calea realizarii acestuia.
Basescu i-a indemnat pe parlamentari sa faca, impreuna, o politica pentru viitorul tuturor si al fiecaruia.

PRM a boicotat discursul

Din totalul de 463 de parlamentari au fost prezenti 342, 121 fiind absenti. Sedinta a fost condusa de presedintele Senatului, Nicoale Vacaroiu, in sala fiind prezenti si reprezentanti ai misiunilor diplomatice acreditate la Bucuresti. Reprezentantii PRM nu au participat la momentul in care presedintele s-a adresat alesilor, considerand ca seful statului vine in Parlament “pentru a sfida partidele care l-au suspendat din functie”.

Mircea Geoana (PSD)
Reactii au aparut si din partea Partidului Social Democrat. Mircea Geoana, liderul PSD, a declarat ca se astepta la un alt tip de discurs. “Romania are nevoie de stoparea crizei politice, si nu de adancirea ei”, este de parere Geoana. Seful PSD considera ca obiectivele enumerate de Traian Basescu sunt corecte, dar nu pot fi atinse fara o relatie constructiva intre presedinte, Parlament si Guvern. “Am auzit astazi obiective corecte, dar nu ne-a spus care sunt solutiile sale concrete, in afara de cea a anticipatelor. Nu am auzit nicio solutie constructiva”, a precizat Mircea Geoana.

Premierul Tariceanu
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu nu face niciun fel de comentariu in urma discursului sustinut in Parlament de presedintele Traian Basescu, pentru ca nu vrea sa alimenteze un conflict de natura institutionala si constitutionala, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru. “Primul-ministru considera ca discursul domnului presedinte Traian Basescu a fost un discurs politic, drept pentru care va primi un raspuns politic”, a afirmat Camelia Spataru

Codrut Seres (PC)
Senatorul Partidului Conservator Codrut Seres a declarat, miercuri, ca va incerca sa inteleaga ce a vrut presedintele Traian Basescu sa comunice Parlamentului, dar nu a retinut din discurs decat ca seful statului a anuntat inca o data ca 75% dintre romanii veniti la urne au decis sa ramana in functie. ‘Am ascultat discursul presedintelui si incercam sa ne dam seama care au fost lucrurile pe care a incercat sa ni le comunice’, a afirmat Codrut Seres. Senatorul conservator a apreciat drept ‘incoerenta’ ideea formarii unui guvern pe baza rezultatelor alegerilor din 2004 si ale referendumului pentru demiterea presedintelui.

Attila Verestoy (UDMR)
Liderul grupului senatorial al UDMR, Attila Verestoy, considera ca votul de la referendumul privind demiterea presedintelui nu se justifica printr-o mare simpatie pentru programul politic al lui Traian Basescu, ci lipsei unei alternative pe care sa o fi oferit partidele parlamentare la functia suprema in stat. ‘Analiza privind propriul nostru electorat spune clar ca votul la referendumul din 19 mai s-a datorat nu unei simpatii deosebite sau a sustinerii programului politic al lui Traian Basescu, ci lipsei unei alternative pe care sa o fi oferit partidele - inclusiv UDMR - care au generat aceasta suspendare si acest referendum’, a declarat Verestoy.

CV Tudor (PRM)
Partidul Romania Mare a fost sigura formatiune politica care nu a participat la sedinta Legislativului. In schimb, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a criticat dur discursul presedintelui Basescu: “Ceea ce a facut Traian Basescu in Parlament nu se poate numi un discurs, ci o suita de rabufniri si injuraturi mascate, plina de balbaieli si cacofonii, care arata gradul de degradare a acestui nebun”, a declarat pentru NewsIn liderul PRM. Corneliu Vadim Tudor a spus ca “este o mare rusine pentru celelalte partide parlamentare ca au stat ca niste marionete si s-au uitat in gura” lui Traian Basescu.

Vasile Blaga (PD)
Mesajul presedintelui continua demersul cetatenilor din 19 mai si va fi ascultat de partidele politice pentru ca nu au ce face, a declarat, ieri, la finalul sedintei plenului reunit al Parlamentului, secretarul general al PD, senatorul Vasile Blaga. ‘Presedintele si-a reinnoit cererile vizavi de tot ceea ce inseamna o modernizare a clasei politice si a revenit cu temele deja consacrate, pe de-o parte promovarea legii lustratiei, apoi a votului uninominal si nu in ultimul a reformei constitutionale, pentru ca discutam despre ‘hibe intre puterile in stat’ si spre ce tip de republica ne indreptam’, a spus Vasile Blaga.

Raluca Turcan (PLD)
Mesajul presedintelui Traian Basescu a fost unul dur, prin care va convinge Partidul Social Democrat (PSD) sa-si asume in mod transparent guvernarea, a declarat, pentru ROMPRES, vicepresedintele Partidului Liberal Democrat (PLD), deputatul Raluca Turcan. Potrivit acesteia, in mesajul sau, presedintele Traian Basescu a dorit sa precizeze ca majoritatea parlamentara este in dezacord cu populatia, ‘o proportie covarsitoare a acesteia’, de 75%, manifestandu-se, la referendumul din 19 mai, impotriva unei decizii luate de Parlament. ‘Ca atare, el considera ca cei responsabili pentru acest dezacord ar trebui sa-si asume o raspundere prin demisia guvernului si declansarea alegerilor anticipate’, a subliniat deputatul PLD.

Crin Antonescu (PNL)
Vicepresedintele PNL, a declarat ca presedintele trebuie sa decida pentru ce opteaza: alegeri anticipate sau vot uninominal. “Presedintele trebuia sa ne spuna daca doreste alegeri anticipate sau vot uninominal acum, pentru ca, din considerente practice, nu putem face alegeri anticipate pe baza votului uninominal”, a spus Antonescu. Crin Antonescu a precizat ca PNL sustine votul uninominal si considera ca in lipsa acestuia nu se pot face mari schimbari in structura Parlamentului. “Daca presedintele se adreseaza acestui Parlament pe care l-a numit in fel si chip pentru a gasi o solutie stabila nu vad care ar putea fi aceea. In consecinta, cred ca din discursul sau razbate ideea obsesiva a mandatului sau de a-l indeparta pe Calin Popescu Tariceanu. Atata timp cat o motiune de cenzura nu trece, acest Guvern este legitim, deoarece a fost votat cu majoritate in Parlament”, a conchis Antonescu.







(885 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Discursul de ieri – povestea celor care au alergat singuri si au iesit pe locul doi Basescu a riscat si a castigat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73198890686035 seconds.