Sâmbătă, 30 Iunie 2007 - 06:52 AM Aleg.RO: Primarul democrat din Sacalaz a vandut pe nimic o unitate militara

Publicat de: ---

Gândul 30 .06.2007

Peste 390 de miliarde de lei vechi, adica mai bine de 12 milioane de euro – acesta este prejudiciul pe care primarul PD al comunei Sacalaz , Ilie Todasca, împreuna cu staff-ul comunei si consilierii locali au reusit sa-l provoace bugetului, conform unui raport al Curtii de Conturi, printr-o serie de „tunuri” imobiliare care încalca mai toate prevederile legale. Aflata în imediata apropiere a Timisoarei, comuna a devenit una dintre cele mai cautate localitati, iar pretul terenurilor a crescut de cateva zeci de ori în cativa ani.

Cea mai mare operatiune de fentare a statului a început în mandatul anterior al primarului si a fost finalizat în 2005, cand peste 39 de hectare de teren intravilan, în special curtile caselor si gradini, aflate în domeniul public al statului roman, au fost date cu titlu gratuit locuitorilor, care, anterior, si-au cumparat fostele case în care au stat în calitate de chiriasi. Desi, conform documentelor, Consiliul Local nu era decat administrator al respectivelor terenuri si avea posibilitatea cel mult sa le concesioneze, au fost initiate o serie de hotarari care sa mascheze ilegalitatile. Printr-o simpla hotarare de consiliu local, alesii din Sacalaz constata faptul ca respectivele terenuri sunt în proprietatea privata a comunei, desi acest lucru nu se putea face decat printr-o hotarare de guvern. Ulterior, s-a decis atribuirea gratuita catre 210 beneficiari a terenurilor respective. Folosindu-se aceeasi metoda, anul trecut, au fost vandute, în baza unei hotarari a alesilor din comuna, în mod ilegal si la preturi subevaluate alte 18 imobile de pe raza localitatii Sacalaz din proprietatea publica a statului.

Un alt „tun” a fost legat de peste 17 hectare de teren, care au apartinut fostelor unitati militare si care au trecut în proprietatea comunei. In prima faza, terenurile au fost concesionate cu patru euro pe metru patrat, „pe spranceana”, dimensiunile si numarul parcelelor fiind în functie de importanta personajelor. Unii s-au apucat si au ridicat vile pe terenurile concesionate, în timp ce altii au ridicat niste cutii din prefabricate, pe post de case. Pseudoimobilele au fost ridicate doar pentru a se justifica ridicarea constructiei si pentru a se solicita cumpararea terenurilor concesionate anterior, fara licitatie, la preturi ridicol de mici. Asa s-a întamplat si în cazul celei mai mari parcele concesionate în zona. Pe cei 1.116 metri patrati troneaza doar cativa pereti din rumegus presat, fara acoperis. Conform documentelor emise de primarie reiese ca, în urma „verificari situatiei de pe teren”, aici exista o casa cu parter si mansarda, care a fost construita... într-o zi. Autorizatia de constructie a fost emisa în 29 iunie 2006, iar a doua zi s-a constatat existenta casei. Ba, mai mult, în 24 iunie 2006 exista deja un proiect de hotarare de consiliu local pentru vanzarea terenului pe care exista „imobilul”, fara licitatie, cu 5 euro pe metru patrat, inclusiv TVA, lucru care se si întampla, cateva zile mai tarziu. Acesta este pretul la care s-au vandut toate terenurile concesionate, care acum sunt vandute, prin mica publicitate, cu 25 de euro metrul patrat sau chiar mai mult.

Primarul democrat Ilie Todasca sustine: „Raportul este unul tendentios. Mi-au spus mie controlorii ca trebuie sa scrie asa pentru ca le este frica de faptul ca vor fi si ei reclamati de o doamna din comuna, daca vor face altfel. Totul a fost legal si s-a facut prin hotarari ale Consiliului local”. Curtea de Conturi a sesizat Directia Nationala Anticoruptie Timisoara, dar pana acum nu s-a întamplat mare lucru, fiind efectuate doar acte premergatoare, „deoarece este o cauza complexa si trebuie facute verificari si, daca este nevoie, chiar o expertiza”.


(1376 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Primarul democrat din Sacalaz a vandut pe nimic o unitate militara | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69418501853943 seconds.