Sâmbătă, 30 Iunie 2007 - 06:52 AM Aleg.RO: Primarul Videanu vede verdele în roz

Publicat de: ---

Gândul 30 .06.2007

Bucurestiul se pierde încet si sigur în desertul de beton. Cu toate astea, autoritatile nu renunta la limbajul dublu si nici nu trec la fapte clare de protejare a spatiilor verzi. Dar, deocamdata, acestea se ocupa doar cu betonarea lor.

„Este ca si cum ti-ai vopsi pielea”, explica Nicolae Radulescu-Dobrogea, presedintele Fundatiei de me­diu Eco-Civica. „Copacii preiau ume­zeala si apele subterane, le transforma în vapori care stationeaza în jurul acestuia si creeaza un microclimat. Apoi, un copac mare are capacitatea de a prelua aproape 20 kg de praf, iar trei arbori asigura oxigenul necesar pentru o persoana”, mai spune Radulescu-Dobrogea.

Intors de la Paris la începutul acestui an, primarul general a socat comunitatea care l-a ales, cu declaratia potrivit careia “Bucurestiul sta mult mai bine la capitolul spatii verzi decat Parisul”. “Diminuarea suprafetelor de spatii verzi, de la circa 12 mp/locuitor, în anul 1990, la circa 9,08 mp/locuitor în prezent”, este o constatare pe care se întemeia strategia pe anii 2005-2008 a primarului Videanu.

Dar suntem în 2007 si centura verde a orasului, promisa în campania electorala, a fost uitata aproape defi­nitiv. “Aproape”, întrucat Videanu a anuntat ca va planta în aceasta toamna 200.000 de platani, copaci care „traiesc 1.000 de ani”.

Pana la un optim de 6 milioane de arbori mai este. „600.000 de copaci lipsesc numai de pe aliniamentul stradal. Iar betoanele, bitumurile care înlocuiesc copacii nu fac decat sa ecraneze scoarta pamantului si sa încinga aerul”, mai spune presedintele Fundatiei Eco-Civica, Radulescu-Dobrogea.

Videanu nu spune prea multe despre cantitatea de praf din Bucuresti, care este de peste zece ori mai mare decat în celelalte capitale europene, iar situatia este determinata, printre altele, de disparitia a aproximativ 60 la suta din spatiile verzi.

Cantitatea de praf este de 260-280 de tone pe kilometru patrat, lucru nemaiîntalnit în Europa, dupa cum spune Florin Vasiliu, vicepresedintele Asociatiei Exper­tilor de Mediu. El sustine ca spa­tiile verzi reprezinta o bariera importanta îm­po­triva prafului. Acestea purifica aerul si diminueaza poluarea fonica. Totodata, ele ajuta la atenuarea diferentelor de temperatura între anotimpuri si între zi si noapte.


(941 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Primarul Videanu vede verdele în roz | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.7822148799896 seconds.