Vineri, 27 Iulie 2007 - 05:31 AM Aleg.RO: Bogdan Ciuca: “Introducerea votului uninominal se tergiverseaza deliberat”

Publicat de: Matei Dobrovie

cronicaromana - Domnule Ciuca, care este strategia PC pentru alegerile europarlamentare?
- Decizia noastra este sa candidam pe liste proprii la aceste alegeri . Ne-am dus in teritoriu cu presedintele Dan Voiculescu si cu membrii Biroului Politic in toate euroregiunile. Ne-am intalnit cu toti reprezentantii tuturor organizatiilor noastre. In urma acestor deplasari, am luat decizia de a ne detasa de tot ce inseamna scandal politic, batalie intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, intre presedinte si premier si de a ne concentra pe dezvoltarea in teritoriu si promovarea proiectelor noastre de legi, in special cele care vizeaza situatia pensionarilor. De altfel, s-a stabilit ca obiectiv pentru alegerile pentru PE un minim de 7% la nivel national. In ceea ce priveste strategia, mesajele de campanie si lista definitiva a candidatilor nostri, in data de 3-5 august, va avea loc la Brasov intrunirea biroului permanent, care va stabili lista, strategia si mesajele de campanie.
- Care credeti ca sunt temele care ar trebui abordate prioritar in aceasta campanie?
- Nu temele care ne mana pe noi acum in competitia electorala, ci teme care tin de rolul Romaniei in Uniunea Europeana, pe care il are si il poate avea ca membra cu drepturi depline a UE. Din pacate, cred ca alegerile, campania electorala ce vizeaza PE va fi intr-un stil neaos, dambovitean si balcanic. Eu cred ca prioritar in aceasta campanie va fi iar, din pacate, cum se rup picioarele celorlalti candidati. Se va insista pe ce greseli a facut un candidat la un moment dat sau vrem noi sa para ca a facut. Va fi o campanie care va viza persoana si nu tema legata de ce putem sa aducem noi UE, ce putem sa aducem din UE in Romania pentru ca sa ne dezvoltam. Campania va fi din pacate tot murdara si nu va insista pe programe, ci pe acuzatii si atacuri.
- Legea pensiilor a fost promulgata pana la urma de presedintele Basescu. Ati sustinut aceasta lege... Se poate vorbi de un happy end sau mai raman lucruri de pus la punct? Va mentineti propunerea cu fondul de solidaritate pentru pensionari?
- Noi mai avem doua propuneri in aceasta directie. Aceasta este o victorie de etapa, la care a contribuit foarte mult presa mentinand subiectul fierbinte si creand presiune pe presedinte pentru a o promulga. Au contribuit foarte mult pensionarii pichetand guvernul, parlamentul si presedentia pentru a promulga legea si a fost, in sfarsit, un lucru bun facut de Parlamentul asta, de care zicea ca nu face nimic. Este un lucru moral, noi nu am facut prin acest act un hatar, nu vorbim de un lux legat de cresterea pensiilor, ci de supravietuire. Este un happy-end doar pentru o etapa. Am depasit impreuna o etapa, reusind sa promulgam aceasta lege. In continuare vom sustine acel fond de 1% din profitul realizat de societatile comerciale, ce poate sa ia calea unui fond de solidaritate cu pensionarii. Patronatul, IMM-urile prin reprezentantii lor s-au declarat de acord cu acest proiect de lege cu conditia ca banii sa ia drumul pensionarilor si nu sa acopere gaurile negre. Acest fond se adreseaza doar pensionarilor cu venituri mici. Mai avem si o propunere de modificare a codului fiscal, astfel incat 2% din impozitul pe salariu sa se duca la ONGuri sau la fondul de pensii, la initiativa salariatului. Niciuna dintre propuneri nu afecteza bugetul si nici nu sunt aduse taxe in plus.
- Mult trambitata adoptare a votului uninominal pare in impas iar comisia electorala este macinata de certuri intre partide. Varianta ProDemocratia nu mai este sustinuta, PSD vine cu propria varianta. De ce aceste tergiversari si blocaje?
- In ultimele saptamani de activitate parlamentara trageam un semnal de alarma, ingrijorat de zvonuri ca partide care si-au declarat sprijinul pentru votul uninominal, au facut anumite simulari si au constatat ca sunt dezavantajati, ca nu au candidati credibili, la nivel personal si ca tare bine le-ar mai prinde un vot pe liste. Atata timp cat va exista votul pe lista, sub umbrela, parlamentarul va fi obligat catre seful de partid. Daca vrem sa abilitam relatia intre electorat si cel care este ales, singura varianta este votul uninominal. Partidul Conservator a depus primul proiect in acest sens in 1998 si a cerut presedintelui sa faca un refrendum pe aceasta tema. La inceputul mandatului nimeni nu credea ca e posibil. Datorita interesului electoral politicianist s-a creat o conjunctura favorabila a introducerii votului uninominal. Nici nu ne mai intereseaza daca motivatiile sunt sincere sau electorale. Noi credem ca singura varianta de a responsabiliza un parlamentar este votul uninominal. Atunci vor disparea monstrii sacri ai politicii romanesti si vor ramane cei interesati sa-si construiasca o relatie sanatoasa cu electoratul si nu prin intermediul listei de partid. Noi avem proiectul nostru propriu dar nu vrem ca din orgolii de paternitate sa blocam proiectul ProDemocratia. De altfel, noi am cerut ca birourile permanente ale Parlamentului sa fixeze data pana la care comisia electorala poate sa-si depuna raportul in data de 10 august si sa se convoace o sesiune extraordinara. Cred ca se tergiverseaza deliberat introducerea votului uninominal pentru a se organiza urmatoarele alegeri tot pe aceasta varianta. Daca va fi adoptat votul uninominal veti vedea parlamentari in cabinetele parlamentare, in teritoriu, care isi vor tine audientele, se vor bate pentru circumscriptia respectiva, lucruri rare la momentul actual dar care vor deveni firesti daca acesta va fi introdus.


(1127 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la Matei Dobrovie


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Bogdan Ciuca: “Introducerea votului uninominal se tergiverseaza deliberat” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6522970199585 seconds.