Joi, 30 August 2007 - 05:07 AM Aleg.RO: Seful statului a impartit PSD in doua tabere „uninominale“

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 30 August 2007

Mai multi parlamentari social democrati ameninta ca vor boicota proiectul Pro Democratia pentru a impune uninominalul in doua tururi de scrutin .

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu urmareste

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">cu interes declaratiile deputatului Nicolicea

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt"> 

Declaratia de marti de la Costinesti a presedintelui Traian Basescu privind intentia sa de a propune in cadrul unui referendum votul uninominal in doua tururi (similar alegerii primarilor) a dat apa la moara membrilor PSD care se opun proiectului Pro Democratia-PNL. Ieri, deputatul PSD Eugen Nicolicea a sustinut o conferinta de presa in care a salutat intentia sefului statului, dar, in acelasi timp, l-a si criticat pentru ca nu a precizat si faptul ca PSD este autorul proiectului. „Eu ma numar printre autorii acestui proiect si sustin ca acesta trebuie sa fie adoptat de Parlament. Proiectul Pro Democratia este o mare gogoasa servita electoratului si presei“, a declarat Nicolicea.

„In situatia in care ne prinde referendumul cu PSD sustinind uninominalul in doua tururi, atunci Traian Basescu va fi seful nostru de campanie electorala“, a declarat pentru Cotidianul Eugen Nicolicea, care s-a pronuntat totodata impotriva proiectului Pro Democratia. „Daca votam proiectul Pro Democratia, nu vom obtine nici un punct, din contra, vom fi perceputi ca ne batem din nou cu Traian Basescu. Eu cred ca, in Parlament, membrii PSD vor vota sistemul uninominal in doua tururi, nu asa cum vrea conducerea partidului, adica proiectul Pro Democratia.“

Vicepresedintele PSD Victor Ponta s-a declarat foarte surprins de faptul ca Nicolicea a convocat o conferinta de presa si ne-a spus ca acesta nu vorbeste in numele partidului. In legatura cu ultima propunere a lui Traian Basescu, Ponta a precizat ca PSD va sustine in Parlament proiectul Pro Democratia si nu credea ca, in eventualitatea unui referendum, PSD ar putea sa piarda puncte. „Traian Basescu se va bate cu PNL si cu PD, pentru ca aceste partide au plecat la drum cu proiectul Pro Democratia, noi l-am imbratisat pentru a nu bloca lucrarile in Parlament. Toata lumea stie ca primul nostru proiect este cel pe care il sustine acum Traian Basescu.“

Nici celelalte partide politice nu agreeaza sistemul uninominal propus de presedintele Romaniei. Surpriza cea mare vine dinspre zona PD. Deputatul Valentin Iliescu, vicepresedintele Comisiei de Cod electoral, ne-a facut urmatoarele precizari: „Eu nu cred ca Traian Basescu a propus asa ceva. Nu am auzit-o din gura lui. Am auzit aceasta varianta spusa de cei de la PSD. Pe astia eu nu pot sa-i cred niciodata. Consider ca proiectul Pro Democratia este cel mai bun la ora actuala. Daca as avea o intrevedere cu dl presedinte Basescu, as avea numeroase argumente sa-l conving sa accepte acest proiect“.

Nici liberalii nu agreeaza varianta anuntata de seful statului. Secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, ne-a declarat ieri ca se merge in continuare pe varianta Pro Democratiei. „Este cea mai buna varianta pentru Romania in acest moment. Ea tine cont si de educatia politica a electoratului. Sistemul propus de Traian Basescu implica cheltuieli mult mai mari, si, ce este mai grav, conduce la pulverizarea partidelor.“ Motreanu este de parere ca, prin declaratiile de la Costinesti, seful statului da apa la moara PSD si ca, de fapt, nu doreste adoptarea sistemului uninominal.

„Prin afirmatiile facute de Traian Basescu, cu siguranta se va ajunge la un blocaj in Parlament si sint sanse foarte mici ca proiectul Pro Democratia sa fie adoptat in timp util pentru a avea loc alegerile in baza lui in toamna lui 2008.“ Motreanu a adaugat ca, indiferent de situatie, PNL nu va intra in conflict cu Traian Basescu daca se va organiza un referendum pentru uninominalul in doua tururi. „Este dreptul constitutional al oricui sa agreeze o pozitie sau alta. Noi nu ii vom reprosa nimic lui Traian Basescu in campania pentru referendum“, a conchis Motreanu.

O tema interesanta este lansata de vicepresedintele PRM, deputatul Lucian Bolcas. Acesta sustine ca organizarea referendumului pentru vot uninominal de catre Basescu este o actiune neconstitutionala: „Prin referendum nu se poate impune Parlamentului sa voteze o anumita lege. Daca exista un curent majoritar in cadrul populatiei care opteaza pentru o anumita lege, atunci se poate apela la initiativa legislativa civica prin stringerea a 100.000 de semnaturi de la populatie, si totul se poate rezolva, dar nu prin referendum. Prin intentiile sale, Traian Basescu demonstreaza ca este si antieuropean, deoarece sint recunoscute recomandarile Uniunii Europene care nu agreeaza sustinerea paralel a euroalegerilor cu alte tipuri de alegeri“.

Proiectul Pro Democratia ar putea, teoretic, sa fie adoptat pina pe 25 octombrie, cind expira ultimatumul lui Traian Basescu. Pina pe 13 septembrie, senatorii urmeaza sa depuna amendamente la proiect. Comisia de Cod electoral va dezbate aceste amendamente si va finaliza raportul in 3 sau 4 sedinte. Urmeaza doua sedinte de plen ale Senatului si se estimeaza ca, in jurul datei de 27 septembrie, proiectul va trece de aceasta Camera. Urmeaza un termen de 10 zile pentru depunerea amendamentelor de catre deputati, din nou, doua sau trei sedinte ale Comisiei de Cod electoral si tot doua sedinte ale plenului. Cumulate, toate aceste termene pot duce la un vot final pe 24 sau pe 25 octombrie.

Pirvulescu crede ca Basescu n-a vorbit serios

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu (foto), considera ca anuntul sefului statului reprezinta o invitatie adresata parlamentarilor de a legifera de urgenta votul uninominal.  Pirvulescu a precizat ca seful statului nu este in opozitie cu principiile proiectului Pro Democratia. Intr-o declaratie oferita pentru Cotidianul, Cristian Pirvulescu a explicat ca nu crede ca Basescu sustine cu adevarat votul uninominal in doua tururi: „Si Basescu este constient ca rezultatul referendumului nu este obligatoriu pentru Parlament. Si, de asemenea, presedintele este constient ca varianta propusa de el nu va trece in Parlament, chiar daca va ajunge pe ordinea de zi. El foloseste arma referendumului pentru a forta senatorii si deputatii sa urgenteze si sa adopte proiectul aflat in Parlament“.

Proiectul Pro Democratia pentru votul uninominal pe www.cotidianul.ro/select


(650 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Seful statului a impartit PSD in doua tabere „uninominale“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.78622484207153 seconds.