Miercuri, 05 Septembrie 2007 - 05:37 AM Aleg.RO: Senatul pune Guvernul sa plateasca pentru Catedrala

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 5 Septembrie 2007

Alesii au votat un proiect de lege initiat de PRM, prin care se asigura finantarea de la buget a ridicarii lacasului .

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">Senatorii Romaniei, printre care se numara

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">si Ion Iliescu, si-au comandat coliva

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt">electorala pe banii lui Tariceanu

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0in 0in 0pt"> 

Senatorii au adoptat ieri, cu 61 de voturi pentru, 1 contra si 5 abtineri, o propunere legislativa a PRM, care modifica substantial Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 19/2005 privind construirea Catedralei Mintuirii Neamului. Principala modificare a textului venit de la Palatul Victoria consta in faptul ca obliga Executivul sa participe la finantarea lucrarilor. Senatorii au fost foarte darnici, finantarea urmind sa se faca „in limita sumelor alocate anual prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor“.

In OUG nr. 19/2005, intreaga finantare cadea in sarcina Patriarhiei si a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Executivul a trimis Senatului, pe 28 mai 2007, un punct de vedere negativ referitor la initiativa PRM, mai ales ca aceasta continea o prevedere a lui Gheorghe Funar - ulterior amendata in Comisia de buget-finante a Senatului - care obliga Guvernul sa suporte fix 50% din cheltuieli. Mai este de semnalat faptul ca votul zdrobitor de ieri din Senat a fost dat fara sa se cunoasca nivelul cheltuielilor pentru Catedrala, neexistind la acest moment un deviz in acest sens intocmit de experti in materie.

Cu tot cu avizul negativ al Guvernului, senatorii PNL au votat proiectul care angajeaza cheltuieli neplanificate pentru Executiv. Mai mult, conducind sedinta, liberala Norica Nicolai a declarat dupa vot ca „este un gest pe care cred ca il facem in amintirea fostului Patriarh Teoctist, care ar fi dorit sa inceapa lucrarile, si sper ca succesorul sau va reusi sa le si finalizeze. Cadoul nostru cred ca este mai frumos decit cel pe care se pregateste sa-l faca CNSAS Patriarhiei“. Norica Nicolai ne-a declarat ca nu vede o problema in adoptarea acestei legi si nici in faptul ca nu se stie cu ce sume va fi angajat Guvernul. „Nu s-au votat sume, ci chestiuni de principiu“, ne-a declarat Nicolai.

Explicatiile privind votul „antiguvern“ al liberalilor sint confuze. Senatorul Serban Stratila sustine ca in grupul parlamentar al PNL nu s-a discutat aceasta problema: „Fiecare voteaza dupa constiinta. Eu m-am abtinut“. Mario Oprea nu a vrut sa comenteze votul sau, iar Aron Popa ne-a spus: „Din interventiile din plen ale dlui Hasotti si dnei Norica Nicolai, care sint vicepresedinti ai partidului, am inteles ca PNL sustine legea si am votat pentru“.

Contactat de Cotidianul pentru a explica votul contrar intereselor Guvernului dat de senatorii PNL, liderul acestora, Puiu Hasotti, nu a vrut sa faca vreun comentariu. „In acest moment nu pot sa declar nimic“, a spus Hasotti. (Culmea, Hasotti nu a participat la votul final!). O cu totul alta pozitie are ministrul liberal al Culturii, Adrian Iorgulescu. Acesta ne-a precizat ca va avea o discutie cu liderul senatorilor PNL pentru a primi explicatii in legatura cu acest vot. „In ceea ce priveste legea, eu nu am dreptul sa comentez o lege a Parlamentului, ci doar sa tin cont de ea. Problema principala se refera la bani. Sa vedem de unde ii scoatem. In acest moment nu stiu de unde o sa scoata Finantele banii. Eu sper ca, la Camera Deputatilor, legea sa fie respinsa.“

Senatorii celeilalte grupari guvernamentale, UDMR, s-au abtinut, sustine Peter Eckstein-Kovacs. „Nu puteam vota impotriva, pentru ca atunci ar fi existat unele interpretari pe linie religioasa, noi fiind de alta confesiune, dar nici nu agreem legea.“

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a lasat de inteles ca legea nu este oportuna, desi toti senatorii PSD au votat-o. „Cred ca colegii mei s-au cam grabit. Va fi vorba despre o suma imensa. Aceasta Catedrala va fi mai inalta chiar decit Palatul Parlamentului si va dati seama citi bani va inghiti“, a spus Vacaroiu.

Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil pe 3 mai a.c., dar a formulat urmatoarea observatie: „Fiind vorba despre modificarea unor prevederi bugetare, este necesar sa se solicite punctul de vedere al Guvernului“. Desi acesta a fost negativ, Comisia de buget-finante, culmea, condusa de un liberal (Aron Popa), a intocmit un raport de adoptare. Aron Popa ne-a facut urmatoarele precizari: „Nu este pentru prima oara cind trece o lege cu aviz negativ de la Guvern. Sint singurul liberal din comisie si m-am abtinut. Senatorii din comisie au fost de acord cu proiectul dupa ce senatorul PSD Viorel Stefan a eliminat textul PRM, care prevedea ca Guvernul sa suporte 50% din cheltuieli. Acesta a fost argumentul care a determinat votul favorabil in comisie“.

Probleme cu terenul

Georgeta Ionescu, secretarul general al Camerei Deputatilor - institutie pe al carei teren ar urma sa se ridice Catedrala -, ne-a precizat ieri ca „sint probleme cu terenul“. „Din momentul in care acesta a fost trecut din domeniul public al statului in domeniul privat al statului, conditie obligatorie pentru ca sa se poata construi Catedrala, au intervenit 54 de solicitari de retrocedare din partea fostilor proprietari. Deci lucrarile nu pot incepe pina nu se clarifica aspectul juridic al terenului. Rezolvarea situatiei tine acum de Primaria Capitalei. Personal, cred ca doar daca se vor acorda petentilor alte terenuri blocajul ar disparea“, ne-a precizat Georgeta Ionescu.

O alta sursa din cadrul Parlamentului ne-a mentionat ca, estimativ, valoarea constructiei ar depasi 200 de milioane de euro.

Structura votului de ieri

PSD: 22 de senatori prezenti - 22 voturi pentru; PD: 14 senatori prezenti - 14 voturi pentru; PC: 2 senatori prezenti - 2 voturi pentru; PRM: 9 senatori prezenti - 9 voturi pentru; UDMR: 4 senatori prezenti - 3 abtineri, 1 nevotat; PNL: 11 senatori prezenti - 9 voturi pentru, 1 contra (Viorel Senior Duca ex-PRM), 1 abtinere (Serban Stratila); PLD: 4 senatori prezenti - 4 voturi pentru; Independentul Dan Claudiu Tanasescu - abtinere. (Lucian Gheorghiu)

Decizia senatorilor ridica probleme de constitutionalitate

Societatea civila considera ca votul de ieri afecteaza neutralitatea statului, iar BOR se abtine de la comentarii pina la clarificarea statutului juridic al terenului pe care urmeaza sa fie ridicata Catedrala Neamului.

Biserica Ortodoxa Romana este o institutie privata care ar trebui sa-si gaseasca singura finantare pentru proiectele sale, sustin analistii politici, in timp ce reprezentantii ONG-urilor cred ca decizia de alocare a banilor de la Guvern pentru constructia Catedralei Mintuirii Neamului reprezinta o incalcare a Constitutiei.

„Mi se pare grav, infiorator, ca reprezentantii statului, care este aconfesional, voteaza sustinerea financiara a unei organizatii private, cu atit mai mult cu cit BOR refuza sa recunoasca autoritatea institutiilor statului roman, precum CNSAS-ul. Cred ca aici este o confuzie grava pe care parlamentarii Romaniei o fac, in incercarea de a-si atrage voturile credinciosilor“, spune analistul politic Cristian Pirvulescu, adaugind ca nu gaseste o problema constitutionala, „ci una morala si politica“.

Sorin Ionita, membru al Societatii Academice Romane, catalogheaza votul parlamentarilor drept demagogic si subliniaza ca BOR primeste oricum bani de la Guvern, sub forma de salarii, pentru preoti. Nici reprezentantilor ONG-urilor nu le-a picat bine decizia senatorilor si o critica transant. „E neconstitutionala modificarea legislativa, pentru ca este statuat in Constitutie ca statul este separat de Biserica. Este clar o lege cu prevederi discriminatorii si favorizante catre BOR, or, asta incalca neutralitatea statului“, este de parere Remus Cernea, presedintele organizatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta.

Specialistul in drept constitutional Ioan Stanomir spune insa ca, in acest moment, decizia de a implica financiar Guvernul in constructia Catedralei nu incalca prevederile Constitutiei, insa ar putea sa o faca daca modificarea legii va intra in vigoare. „Statul declara in mod implicit ca religia oficiala este ortodoxa, or aceasta prevedere nu exista in Constitutie“, ne-a declarat Stanomir. Acesta mai spune ca odata devenita neconstitutionala, legea poate fi atacata in instanta de orice cetatean, invocind „exceptia de neconstitutionalitate“.

Cernea considera ca adeptii celor 18 culte recunoscute in Romania, cei ai asociatiilor religioase, ateii, ca si ortodocsii care nu sustin proiectele BOR ar urma sa contribuie financiar la ridicarea constructiei impotriva vointei lor. La rindul lui, Gabriel Andreescu crede ca Senatul si Guvernul abuzeaza de competente, „sfidind unele reguli de principiu si pe noi, cetatenii“. „Daca enoriasii isi doresc sa sustina Biserica, sa construiasca o Catedrala, sa puna ei mina in buzunar si sa puna bani in contul BOR“, afirma Andreescu.

De cealalta parte, Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al BOR, refuza sa comenteze initiativa Parlamentului, despre care spune ca nu stia nimic si ca a luat Biserica „prin surprindere“. „Nu e un subiect de actualitate cit timp inca exista probleme cu situatia juridica a terenului, atribuit prin lege Patriarhiei Romane“, conchide Stoica. El mai spune ca Biserica are deja un cont deschis in care o serie de credinciosi au depus deja bani pentru construirea Catedralei Neamului. Aproape 100.000 de euro au fost donati numai de Papa Ioan Paul al ll-lea. (Diana Lazar)

Proiectul arhitectului Gh. Bratiloveanu pentru constructia Catedralei Mintuirii, la www.cotidianul.ro/select


(504 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Senatul pune Guvernul sa plateasca pentru Catedrala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62928509712219 seconds.