Joi, 20 Septembrie 2007 - 06:05 AM Aleg.RO: Guvernul Tariceanu, intre ciocanul Senatului si nicovala PSD

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   PSD a decis aseara sa depuna motiunea de cenzura impotriva guvernului Tariceanu II, la o zi dupa ce Senatul a respins cele doua ordonante de urgenta prin care era stabilita structura de functionare a actualului Cabinet .

Marti seara, presedintele Traian Basescu l-a primit la Cotroceni pe seful PSD Mircea Geoana, unde au pus de acord, potrivit unor surse din PD, planul de actiune pentru motiunea de cenzura si numirea viitorului premier, care ar putea fi din randurile democratilor. Atat Basescu, cat si Geoana au confirmat ieri intalnirea, insa nu au dat amanunte. Si democratii au anuntat ca au mers la Cotroceni, insa au sustinut ca nu au fost prezenti la intalnirea dintre seful statului si liderul PSD.

Insa surse din PD spun ca Basescu i-a cerut lui Geoana sa isi convinga parlamentarii sa depuna si sa voteze motiunea de cenzura, in schimbul unei promisiuni ca, dupa 2008, PD, care este cotat in prezent la 40%, va colabora la guvernare cu un PSD "curatat".

"Geoana a facut o alegere pentru viitor si nu pentru prezent si a inteles ca la anul, dupa alegerile generale la termen, Basescu nu va numi in niciun caz un premier de la PSD, care nu ar putea obtine 50% plus 1, iar daca Basescu va castiga un nou mandat in 2009, atunci urmatorul premier din 2012 va fi numit tot de Basescu. Deci PSD nu ar mai putea avea premier pana in 2016, asa ca liderul acestei formatiuni s-a angajat sa curete partidul pentru a mai putea spera intr-o participare la guvernare dupa 2008", spune un apropiat al lui Basescu din PD.

In PSD apele erau agitate inainte de intalnirea lui Geoana cu Basescu, insa surse din partid spun ca parlamentarii ar fost in cele din urma de acord cu depunerea motiunii de cenzura, desi potrivit informatiilor vehiculate in ambele formatiuni, este vorba de un viitor premier care nu va proveni din randurile social-democratilor.

Ieri, Mircea Geoana a afirmat ca PSD nu a negociat nimic cu PNL-ul despre intrarea la guvernare, orice informatie in acest sens fiind "o intoxicare dezgustatoare". Geoana sustine ca guvernul PNL-UDMR "se agata cu disperare de fotoliile ministeriale si prim-ministeriale".

Pe de alta parte, lideri ai PSD negau posibilitatea unui guvern cu democratii sau o intelegere cu Traian Basescu: "Nu am avut niciun fel de intelegere. Nu a iesit nimic din discutii", a spus ieri Viorel Hrebenciuc inaintea sedintei in care parlamentarii social-democrati urmau sa decida asupra depunerii motiunii de cenzura.

La Cotroceni si la democrati se discuta de ceva vreme despre un guvern PD-PLD, cu sprijin transparent de la UDMR, minoritatile nationale, independenti si de la liberali, care ar fi de acord cu sustinerea acestei formule, in schimbul mentinerii actualelor pozitii in serviciile deconcentrate. Potrivit unor surse din PD, ieri la partid s-a discutat cu cartile pe masa despre o guvernare PD-PLD.

De altfel, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a admis recent pentru ZF ca aceasta este singura formula guvernamentala posibila dupa indepartarea cabinetului Tariceanu II, in urma motiunii de cenzura a PSD. Dintre democrati cel mai bine cotat pentru pozitia de premier este Blaga - un apropiat al asa-numitului grup de la Cluj, care l-a sustinut pe Mircea Geoana la functia de presedinte al PSD in 2005, in detrimentul lui Ion Iliescu. Blaga a afirmat in urma cu ceva vreme ca ar fi onorat daca partidul l-ar propune pentru pozitia de sef al Guvernului.

La liberali nu s-a vorbit ieri prea mult despre motiunea de cenzura, ci mai degraba despre situatia complicata in care se afla Guvernul care, daca nu va fi demis prin motiune de cenzura, va trebui sa revina la situatia de dinaintea restructurarii Guvernului, asa cum a decis marti Senatul. Senatorii au respins ordonantele care stabileau actuala structura a Executivului. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), sustine ca ar trebui sesizata Curtea Constitutionala in cazul respingerii ordonantelor, pentru ca nu a fost asigurat numarul minim de voturi si nu au fost precizate dispozitiile tranzitorii. "In primul rand, ordonantele 24 si 25 nu au fost respinse cu votul a 69 de senatori (62 - n.n.), adica majoritatea necesara unei legi organice. In al doilea rand, senatorii nu au respectat articolul 115, alineatul 8 din Constitutie, care se refera la precizarea masurilor tranzitorii. Si mai mult decat probabil ca aceste chestiuni vor fi sesizate Curtii", a afirmat Olteanu.

Liderul PD, Emil Boc, sustine la randul sau ca solutia consta fie intr-o noua "formula de lege", fie in demisia Cabinetului Tariceanu.


(416 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Guvernul Tariceanu, intre ciocanul Senatului si nicovala PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6403181552887 seconds.