Miercuri, 26 Septembrie 2007 - 07:20 AM Aleg.RO: Deputatii au declarat ilegala retrocedarea Castelului Bran

Publicat de: Realitatea Romaneasc

real_romaneasca     Deputatii au adoptat marti Raportul subcomisiei de ancheta privind Castelul Bran, care stabileste ca restituirea acestuia nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar actele prin care s-a facut retrocedarea sunt lovite de nulitate absoluta . Raportul si proiectul de hotarare au fost adoptate cu 159 de voturi "pentru", 56 "impotriva" si 4 abtineri, in conditiile in care reprezentantii PNL si UDMR s-au pronuntat impotriva deciziei iar cei ai PSD si PD au sustinut-o prin vot. "Din analiza facuta in legatura cu modul in care a fost retrocedat Castelul Bran si initiata procedura de scoatere la vanzare a acestuia, precum si din examinarea legislatiei in vigoare a rezultat ca au fost comise mai multe ilegalitati, au fost ignorate dispozitii legale si constitutionale in materia proprietatii si incalcate reguli procedurale in materia succesiunilor", se mentioneaza in document.
Hotararea Camerei Deputatilor referitoare la raportul acestei subcomisii de ancheta va fi trimisa la Guvern, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Curtea Constitutionala, pentru analiza si adoptarea masurilor propuse in raport. Aplicare adeciziei va presupune despagubiri pe care statul roman va trebui sa le plateasca celor care vor fi deposedati de ceva ce primisera o data, al retrocedare.
La aflarea rezultatului dezbaterii, Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ca va analiza legalitatea retrocedarii Castelului Bran, desi considera ca acesta a fost restituit in mod corect, cu respectarea legilor in vigoare. "O sa demonstram ca Branul a fost retrocedat in mod corect", sustine ministrul apreciind ca decizia deputatilor este puternic politizata si ca aceasta "demonstreaza, in continuare, o tendinta etatista si stangista pe care ar fi trebuit sa o depasim la 18 ani de la Revolutie". Iorgulescu a adus in discutie si consecintele de natura juridica ale deciziei parlamentarilor. "De altfel, avocatii familiei de Habsburg au inceput un proces in instanta in acest sens", a conchis Iorgulescu.


(741 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Realitatea Romaneasc


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Deputatii au declarat ilegala retrocedarea Castelului Bran | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57045102119446 seconds.