Miercuri, 26 Septembrie 2007 - 07:24 AM Aleg.RO: Basescu il acuza pe Chiuariu ca discrediteaza Justitia

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 26 Septembrie 2007

Seful statului a criticat atitudinea ministrului liberal fata de ancheta la care este supus de DNA .

Seful statului s-a aratat „uimit“ de modul in care Tudor Chiuariu „intelege relatia cu institutiile statului“ si a calificat drept „degradanta“ atitudinea acestuia fata de scandalul dosarelor ministrilor. „Cred ca atitudinea lui Chiuariu face deservicii majore Guvernului, prin modul in care intelege sa se apere, justitiei si domniei sale, pentru ca se decredibilizeaza“, a declarat ieri seful statului, la finalul sedintei CSAT, de la care Chiuariu a lipsit, preferind sa mearga in Parlament. De altfel, presedintele a intrebat la inceputul sedintei „unde-i Chiuariu“, adaugind ca „ar fi fost bine sa fie si el aici“, ne-au declarat surse de la Cotroceni. DNA il cerceteaza pe ministrul Justitiei intr-o afacere perfectata de Posta Romana.

In opinia presedintelui, ministrul Justitiei ar fi trebuit sa solicite trimiterea dosarului sau in instanta, pentru a-si proba nevinovatia, nu sa si-o „tipe la un loc si moment nepotrivit - la televizor“. Ca argument la pozitia sa, Traian Basescu a amintit ca, in timpul scandalului Flota, presedintele cerea ca dosarul sau sa ajunga in instanta, pentru ca judecatorul, „nu DNA, nu procurorul“, este singurul care stabileste vinovatia sau nevinovatia. In acest context, Basescu a mai spus ca „nu intelege de ce demnitarii de azi nu vor dosarele in instante“. El a subliniat ca atitudinea „degradanta“ a ministrului Chiuariu poate fi acceptata la limita din partea unui membru al opozitiei, nu a celui care coordoneaza justitia.

Replica lui Chiuariu la discursul presedintelui nu a intirziat sa apara: „Degradant mi se pare din partea unor magistrati sa foloseasca institutiile pe care le conduc in scopuri personale sau politice. Degradant mi se pare pentru un magistrat sa deschida dosare pe criterii politice. Degradant mi se pare ca procurorii aflati in incompatibilitate si in conflict de interese sa incerce sa ma discrediteze prin cereri abuzive“.

Cum acuzatiile ca dosarele ministrilor ar fi comandate politic nu sint o premiera, seful statului a tinut sa sublinieze: „Nu as indrazni sa sugerez anchetarea sau neanchetarea cuiva“. Mai mult, Basescu a precizat ca nici unul dintre ministrii Cabinetului Tariceanu II nu este acuzat sau invinuit si ca documentele primite la Comisia de la Cotroceni legate de ministrii in functie nu arata inceperea urmaririi penale impotriva acestora, iar Administratia Prezidentiala nu va da decit un aviz pentru ca ministrii sa poata da explicatii procurorilor.

El a mai spus ca ministrii anchetati beneficiaza ca orice persoana de prezumtia de nevinovatie. In ceea ce-i priveste pe Adrian Nastase, Miron Mitrea si Victor Babiuc, urmarirea penala fusese deja inceputa, motivul pentru care aceste cereri au ajuns la Presedintie din nou fiind o hotarire a Curtii Constitutionale.

Chiuariu a acuzat luni seara, intr-o emisiune televizata, ca DNA a declansat „dosariada liberalilor“ ca urmare a cererii lui de revocare a procurorului Doru Tulus. Mai mult, el sustinea ca are informatii din interiorul DNA potrivit carora ministrii Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu si Varujan Vosganian sint urmatorii pe lista procurorilor. Nicolaescu nu pune mare pret pe informatiile lui Chiuariu. El a declarat pentru MEDIAFAX ca refuza sa comenteze „niste prostii“. In aceeasi emisiune, Chiuariu a afirmat cu convingere ca sotiei ministrului Decebal Traian Remes i se asculta telefoanele de catre DNA.

Atac la procurori

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a incercat ieri sa-i convinga pe senatori sa modifice legea de numire a procurorilor astfel incit seful statului sa nu mai fie implicat in decizie. Senatorii din Comisia juridica au discutat ieri proiectul de lege pentru modificarea statutului procurorilor si judecatorilor, al carui initiator este senatorul UDMR Gyorgy Frunda. Acesta cere ca numirea procurorilor si a magistratilor sa se faca de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM, cu avizul ministrului Justitiei. In acest moment, procurorii si judecatorii sint numiti de presedinte la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM. Prezent ieri la lucrarile Comisiei juridice, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, le-a explicat senatorilor ca, din punctul sau de vedere, seful statului nu ar trebui sa mai aiba nici un cuvint de spus la numirea judecatorilor si a procurorilor. El a pledat in fata senatorilor juristi pentru ca ministrul Justitiei sa propuna, iar CSM sa numeasca magistratii. (R.B.)


(618 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu il acuza pe Chiuariu ca discrediteaza Justitia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56125998497009 seconds.