Vineri, 28 Septembrie 2007 - 05:54 AM Aleg.RO: Primari cu 10 clase

Publicat de: ---

evenimentulzilei Mai multe comune sunt conduse de electricieni sau tractoristi, ei fiind convinsi ca harnicia bate studiile superioare .

Pentru vasluienii din mediul rural primarul ideal trebuie sa fie bun gospodar, harnic si popular si sa nu-si fi pierdut prea multi ani pe bancile scolii. Mai multe comune din judet sunt conduse de edili absolventi de scoala profesionala. Acestia sunt de profesie tractoristi, electricieni sau excavatoristi. „Pentru mine, primarul trebuie sa aiba buna crestere de la mama lui de acasa, sa fie respectuos cu lumea si sa aiba tragere de inima la munca. Nu ma intereseza scoala lui, pentru ca nici eu n-am scoala multa“, spune Grigore Condrea, de 68 de ani, din comuna Lunca Banului. „Taranul nu se uita la diplome, ci la om“Una dintre comunele conduse de un edil cu zece clase este Duda Epureni. „Sunt calificat in meseria de mecanic. Am lucrat 15 ani in meseria de excavatorist, dar din 2004 am ajuns primar si cu asta imi ocup tot timpul. Am avut contracandidat cu facultate, dar eu am castigat pentru ca taranul nu se uita la diplome, ci la om. Am avut si am un suflet mare pentru comuna si de asta ma vor alege si in 2008“, ne-a spus Sandu Vasilache, de 45 de ani, primarul de la Duda Epureni. El este membru al PSD si a precizat ca pentru atragerea de fonduri europene si pentru realizarea de proiecte apeleaza la specilistii de la Consiliul Judetean (CJ) Vaslui. „De asta sunt specialisti la CJ Vaslui, pentru a ne ajuta pe noi primarii. Noi le spunem ce nevoi avem si ei intocmesc proiectele“, sustine edilul.Printre cei mai buni mesteriComunele Lunca Banului si Fruntiseni sunt conduse de electricieni. Cornel Oanea, edilul din Lunca Banului, s-a lasat de meserie acum 13 ani, cand a fost ales la conducerea comunei.„Sunt electrician profesionist. Am scoala facuta anume pentru specialitatea asta si, fara falsa modestie, pot spune ca, atunci cand profesam, eram cel mai bun din judet. Cred ca motivul pentru care am fos ales primar de 13 ani incoace este ca sunt harnic. Fac miscare prin comuna, alerg dupa probleme, lumea ma vede si, la vot, ma stampileaza“, rade Oanea. „Lumea ma place asa cum sunt“ Liberalul Viorel Crasmaru este primar la Fruntiseni din 2004. „Poate conteaza si diplomele, dar pe mine asta nu ma intereseaza. Eu conving lumea prin ceea ce fac si in 2008 am sa ies primar chiar daca voi avea un contracandidat cu diplome“, explica edilul, de profesie electrician. La mai putin de 60 de kilometri distanta se afla comuna Ivesti, condusa de PSD-istul Gheorghe Caloianu, calificat in meseria de tractorist. „Am facut si scoala de maistri cateva luni. Nu am probleme cu oamenii si nici nu am mare nevoie de diplome care sa stea in rama. Cand este o urgenta in sat, eu plec sa rezolv problema si asta este important. Lumea ma place asa cum sunt, pentru ca am dovedit de ce sunt in stare“, ne-a declarat edilul.

PregatireDin muncitor, studentEdilul comunei Dimitrie Cantemir, fost muncitor la o ferma de animale, s-a inscris la facultate dupa alegeri. „Cand am intrat primar, m-am gandit ca am 45 de ani si nu am si eu o scoala ca lumea. Ma simteam prost. Muncisem la ferma si acum ajunsesem primar. Am zis sa fac dreptul la particular, ca acolo e usor. Anul acesta am terminat. Mai am examene, dupa care cred ca pot sa devin avocat. Imi pare rau ca n-am facut facultatea la tinerete“, ne-a declarat Viorel Florea, membru al PSD.

ContrastAbsolventi de facultateIn mediul rural vasluian exista si primari cu studii superioare. In comuna Cretesti functia de primar este ocupata de un inginer, Viorel Savin, membru al PNL. Comuna Stanilesti este condusa de un colonel in rezerva, Liviu Arhip, tot liberal, aflat la primul mandat de edil. Comuna Arsura este condusa de un inginer mecanic, Mihai Mitrofan, membru al PSD. Colegul sau de partid, Iorgu Sonea, absolvent de scoala postliceala de tehnicieni veterinari, este primar in Oltenesti.

Gheorghe Caloianu Crasmaru Viorel


(774 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Primari cu 10 clase | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56734895706177 seconds.