Vineri, 28 Septembrie 2007 - 05:55 AM Aleg.RO: UE crede ca Basescu „nu prea e intelept“

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 28 Septembrie 2007

Seful Delegatiei la Comisia parlamentara de cooperare UE-Moldova critica declaratiile presedintelui Basescu cu privire la acordarea cetateniei pentru moldovenii si rusii de peste Prut .

Primele reactii de peste hotare cu privire la solicitarea sefului statului de inlesnire a procedurii de acordare a cetateniei pentru vecinii de la est nu sint favorabile Romaniei. „Nu cred ca este o idee prea inteleapta“, a comentat europarlamentarul eston Marianne Mikko, responsabil de relatia Uniunii cu Republica Moldova. „Pentru moment, relatiile dintre Romania si Republica Moldova nu sint cele mai bune si cred ca ambele parti trebuie sa fie destul de atente cind fac declaratii ferme in orice privinta, trebuie sa se gindeasca la consecinte. Nu a fost cea mai inteleapta retorica a presedintelui Traian Basescu“, a precizat Mikko intr-un interviu pentru RFI, preluat de NewsIn. Oficialul european a subliniat ca statutul de membru UE obliga Romania sa se comporte ca „un partener de incredere si un membru bun al Uniunii“.

Si Chisinaul a comentat declaratia presedintelui Basescu, calificind-o drept „contradictorie“, prin vocea premierului Vasile Tarlev. Primul-ministru moldovean a afirmat la BBC ca cererea lui Basescu este „o declaratie de uz intern“, adaugind ca Romania are obligatii fata de Uniunea Europeana, fara a preciza care sint acestea. De altfel, solicitarea presedintelui nu a fost bine primita nici pe plan intern. Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, spunea miercuri in Cotidianul ca cererea de la Cotroceni nelinisteste UE si implica anumite riscuri pentru Romania. „Daca incepem doar prin a vorbi fara fapte concrete, riscam sa-i «ajutam» involuntar pe cei ce promoveaza la Chisinau un discurs cu accente antiromanesti, riscam sa cream iluzii pentru prietenii nostri de la est si sa nelinistim prietenii din vest“, opina Cioroianu.

Presedintele a declarat marti, dupa sedinta CSAT, ca a cerut Guvernului simplificarea la maximum a procedurii de acordare a cetateniei romane pentru moldovenii si rusii din Republica Moldova, pe motiv ca Romania are o responsabilitate morala si politica fata de statul vecin. In plus, el a mai argumentat ca exista un deficit de circa 20 de milioane de oameni pe piata fortei de munca din UE, la acoperirea caruia Romania ar trebui sa contribuie.

TVR nu mai are viza de Moldova

TVR 1 nu va mai transmite pe frecventa nationala II din Republica Moldova, aceasta fiind acordata companiei britanice TLF M International, in urma unui concurs anuntat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), omologul CNA-ului romanesc. Potrivit BBC Romania, cinci membri CCA din cei noua au votat in favoarea acordarii retelei de stat de televiziune pe care emite TVR 1 companiei TLF M International. Inca de acum o luna, CCA a anuntat ca va scoate la concurs frecventa TVR, la solicitarea Ministerului Dezvoltarii Informationale din Moldova, pe motiv ca nu a reusit sa incheie un nou contract cu TVR, dupa ce protocolul vechi a expirat pe 13 iunie anul acesta. Totusi, premierul Tariceanu declara la vremea aceea ca Guvernul Romaniei a facut din 4 iunie o propunere privind un nou aranjament de finantare la care autoritatile de peste Prut nu au dat nici un raspuns. TVR 1, ORT si Moldova 1 sint singurele trei posturi cu acoperire nationala din Republica Moldova, ultimul criticat in mai multe rinduri pentru ca ar face partizanat politic in favoarea puterii comuniste.


(660 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

UE crede ca Basescu „nu prea e intelept“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.50974702835083 seconds.