Luni, 01 Octombrie 2007 - 06:12 AM Aleg.RO: Motiunea, Geoana si... viitorul PSD

Publicat de: Roxana Arginteanu

cronicaromana Motiunea PSD intitulata “1000 de zile de haos . Sfarsitul guvernarii de dreapta”, insotita de numeroase controverse, speculatii si amanari, isi asteapta verdictul in Parlament pe 3 octombrie. Pentru ca documentul sa treaca, sunt necesare 232 de voturi. PSD, PD si PLD, partide care au anuntat ca sustin motiunea, ar cumula un numar care ar depasi necesarul de voturi, dar este imposibil sa existe o astfel de mobilizare exemplara, in conditiile in care fiecare formatiune are parlamentari care fie sunt la Bruxelles, fie sunt in concediu medical, fie sunt potrivnici motiunii. Nu au semnat-o: Miron Mitrea, fostul secretar general al PSD, Alexandru Atanasiu, Ion Radoi, Serban Mihailescu si Octav Cozmanca. Ion Iliescu a semnat cu greu, dar spera ca motiunea sa nu treaca. Votul celor care au semnat nu este obligatoriu asigurat, unii lideri social-democrati chiar au subliniat ca una e semnarea, alta e votarea. De altfel, votul va fi secret, ceea ce va ingreuna punerea in practica a amenintarilor liderului Mircea Geoana, potrivit caruia parlamentarii PSD care nu vor respecta obligatia de a vota motiunea “nu vor avea o viata usoara”.

Care va soarta lui Mircea Geoana?
Tot mai multe voci din PSD au inceput sa puna sub semnul intrebarii mandatul liderului Mircea Geoana la conducerea partidului, criticand vehement recentele decizii ale acestuia. Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a afirmat ca, din punctul sau de vedere, “anuntarea excluderii parlamentarilor care nu voteaza motiunea de cenzura a fost o mare greseala, insemnand chiar inceputul unui dictat de partid”. Pe de alta parte, deputatul Dan Mihalache, exclus de pe eurolista PSD de Geoana, vrea sa initieze un proiect impreuna cu alti colegi social-democrati pentru a alege alt lider, considerand ca un partid nu se poate conduce prin excluderi si sanctiuni. “Am un sentiment de dezamagire fata de Mircea Geoana, care mi s-a dezvaluit ca un om cu severe tare de caracter” a spus Mihalache. In tot mai numerosul grup al nemultumitilor din PSD, s-a inscris si europarlamentarul Radu Podgoreanu, fost sef al Comsiei de politica externa din Camera Deputatilor, care a denuntat intr-o scrisoare deschisa “manifestarile autoritariste de inspiratie satrapica” ale liderului social-democrat. Potrivit lui Podgoreanu, un eventual congres ar putea decide calea de urmat si formula de management politic pentru viitor, subliniind ca exista mai multi colegi care se intreaba daca nu se pune in pericol, deliberat, unitatea si viabilitatea PSD.
De viitorul lui Geoana s-a vorbit inca de la anuntul depunerii motiunii din august, cand acesta si-a asumat demersul impotriva Cabinetului Tariceanu. In caz de esec, s-a speculat ca pozitia de lider ii va fi amenintata. Astfel presedintele PSD a facut tot ce i-a stat in putere, uzand chiar de amenintari, pentru a-i mobilza pe social-democrati sa sustina motiunea de cenzura, precizand ca aceasta este necesara pentru a limpezi apele pe scena politica, promitandu-le si ca-i va aduce la guvernare. Mai mult de atat, Geoana s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, dusmanul declarat al PSD, sau mai bine zis, conform ultimelor declaratii ale sale, al unor reprezentanti ai partidului, pe care i-a criticat, incalcand, inca o data, echidistanta functiei si amestecandu-se in treburile interne ale unei formatiuni politice. Contextul este destul de intersant, tinand cont de faptul ca Geoana este tot mai contestat in partid si s-a speculat tot mai mult pe tema unei iminente debarcari a acestuia din functia de lider. Intalnirea cu pricina ramane un mister. Totusi cateva informatii au scapat in media. Potrivit unor surse, liderul PSD, simtind se pare ca i se diminueaza sustinerea in partid, a fost la Basescu pentru ajutor, punandu-se la dispozitia acestuia. Seful statului ar fi acceptat chiar ideea unei aliante PSD-PD, pe baza unei intelegeri pe sase ani, social-democratii urmand sa sustina un Guvern PD-PLD pana la alegeri, iar daca ei castiga parlamentarele, primesc postul de premier. Raspunsul lui Traian Basescu ar fi fost: “vom vedea, dupa alegerile europarlamentare”. Nu este de neglijat nici faptul ca in aceasta perioada, seful CIA a fost in Romania si s-a intalnit cu presedintele tarii, cu premierul Tariceanu, dar si cu directorii DIE si SIE. O vizita discreta intr-un moment aparte in politica interna, in care nu se mai stie cine e adversarul si cine e aliatul. Surse vorbesc de faptul ca americanii ar fi dat semnalul ca nu se doreste instabilitate politica.
Geoana a respins recent speculatiile potrivit carora cariera lui politica ar fi amenintata in eventualitatea respingerii motiunii de cenzura depusa de PSD. “Daca aceasta motiunea cade, este vointa Parlamentului. Nu-l intrebati pe Geoana, presedintele PSD, de ce alte partide si alti parlamentari nu voteaza motiunea noastra”, a afirmat liderul social-democrat. Mircea Geoana a precizat ca nu se simte amenintat si ca pozitia sa in partid nu depinde de motiunea de cenzura, care reprezinta “un drept suveran si legitim” al unui partid de opozitie. “Am sa duc cariera politica pana la punctul maxim a ceea ce se numeste cariera politica si este abia la inceput”, a spus optimist Geoana. Ramane totusi dilema: de cine depinde soarta liderului PSD? De Basescu, de pozitia propriului partid sau de... Marele Licurici?


(599 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la Roxana Arginteanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Motiunea, Geoana si... viitorul PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55884599685669 seconds.