Miercuri, 03 Octombrie 2007 - 05:54 AM Aleg.RO: PSD vrea ministere, PNL ezita, Basescu e disperat

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 3 Octombrie 2007

Negocieri intense pe ultima suta de metri inaintea motiunii . Pesedistii si liberalii discuta despre retragerea motiunii, semnarea unui protocol si intrarea PSD la guvernare.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">Iliescu si Hrebenciuc au incercat ieri sa

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">salveze guvernul Tariceanu

Liderii PSD nu aveau habar ieri daca vor vota pro sau contra propriei motiuni de cenzura. In ultimele zile s-a negociat pe rupte. Ieri se vorbea destul de serios despre posibilitatea retragerii motiunii de cenzura impotriva Guvernului, ba chiar si despre semnarea unui protocol PSD-PNL. Semn ca negocierile dintre cele doua partide erau destul de avansate. Principalii sustinatori ai formulei PSD plus PNL sint liderii celor doua grupuri parlamentare ale social democratilor, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc. In exclusivitate pentru Cotidianul, Hrebenciuc a declarat ieri la prinz ca „poate exista si varianta ca motiunea sa nu mai ajunga la vot. Se negociaza si cu unii, si cu altii. Avem timp toata noaptea sa negociem, dupa meci“. Altfel, adauga Hrebenciuc, „daca se ajunge la vot, motiunea trece“.

Ion Iliescu confirma spusele lui Hrebenciuc: „Sint negocieri in curs. Da, s-ar putea sa nu se mai ajunga la vot. Sint discutii si cu cei de la PNL, si cu PD. E adevarat, cu PD sint mai putin importante. Cu PNL e in interesul lor sa aiba un dialog activ cu principalul grup parlamentar pentru a-si asigura o sustinere fireasca“. Intrebat daca este posibil ca motiunea sa fie retrasa, Iliescu a raspuns sec: „Orice e posibil“.

PSD si PNL au avut mai multe runde de discutii. In cursul noptii de luni spre marti, Tariceanu s-a razgindit si a acceptat sa negocieze cu Geoana chiar si o intrare la guvernare a pesedistilor. Potrivit unor surse din conducerea PSD, a avut loc, se pare, chiar si o intrevedere intre Mircea Geoana si Traian Basescu - intilnire care nu a fost infirmata de Palatul Cotroceni.

Geoana i-a convocat pe vicepresedintii partidului ieri dis-de-dimineata la o sedinta restrinsa la Kiseleff. Viorel Hrebenciuc si-a anuntat colegii ca insistentele sale pe linga liberali par sa dea roade, Tariceanu acceptind, in ultima instanta, sa mandateze oficial o echipa de negociere care sa faca o oferta pentru PSD. Hrebenciuc a sustinut in fata colegilor ca liberalii ar fi chiar de acord sa coopteze PSD la guvernare, dupa alegerile pentru PE. Ion Iliescu a pledat si el in favoarea unei aliante cu PNL, la guvernare, presedintele de onoare al PSD intilnindu-se si el de doua ori cu premierul Tariceanu, in ultimele zile. Insa Mircea Geoana, acompaniat cu vehementa de Liviu Dragnea, Dan Nica, Constantin Nita, Ilie Sirbu si Cristian Diaconescu, a sustinut cauza lui Traian Basescu, exprimindu-si preferinta pentru o guvernare „de uniune nationala“ alaturi de PD.

In cele din urma, de la Kiseleff s-a plecat in grup organizat spre Palatul Parlamentului, unde o delegatie condusa de Mircea Geoana urma sa poarte negocieri pentru intrarea la guvernare si cu liderii PNL, si cu cei ai PD. Ion Iliescu a insistat ca pesedistii sa negocieze exclusiv cu libe-ralii - „Ce sa mai negociati cu PD? Concentrati-va pe negocierile cu li-beralii, pentru ca daca acestea esueaza, oricum discutam dupa aceea cu PD“. Tot Iliescu a insistat ca delegatia plecata la negocieri sa discute cu liberalii pe un protocol scris, care, in cazul in care negocierile ar fi avut succes, urma sa fie semnat chiar aseara sau astazi, inainte de dezbaterea motiunii de cenzura. Astfel, discutiile purtate intre Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Titus Corlatean si Cristian Diaconescu pe de o parte, si Puiu Hasotti, Titus Gheorghioff, Mihai Voicu, Crin Antonescu si Bogdan Olteanu de partea cealalta, au vizat strict intrarea PSD la guvernare, social democratii solicitind 6 portofolii - Justitie, Munca si protectie sociala, Externe, Agricultura, Sanatate si Educatie.

Potrivit unor surse liberale, delegatia PNL avea insa mandat sa ofere din nou fonduri bugetare pentru baronii PSD si o remaniere guvernamentala drept „satisfactie“ oferita orgoliului social democratilor. Ieri-seara, toata lumea astepta declaratia lui Traian Basescu. Si, apoi, finalul meciului Steaua - Arsenal pentru ultimele negocieri. (Adriana Dutulescu, Cristian Sutu)

Hrebenciuc striga catalogul

Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, s-a asigurat de prezenta tuturor colegilor sai la sedinta de azi a Parlamentului. „N-am semnat nici o deplasare. Sint doi care trebuiau sa plece in Mexic, nu mai pleaca. Gabi Cretu trebuia sa plece in Germania, am oprit-o. De la Strasbourg se intorc toti pina miine-dimineata. Nastase nu mai pleaca, am vorbit eu cu el. Cu Severin e mai complicat, ca el e in Ucraina intr-o misiune ultraoficiala, e trimis de Parlamentul European. Iar cu Dan Iosif si Antonie Iorgovan, amindoi sint internati si nu in tara“, a declarat Hrebenciuc.

Parlamentari PD ameninta ca nu vor vota motiunea

In timp ce Boc promite ca alesii PD vor vota „la vedere“, un deputat democrat anunta ca voteaza impotriva directivelor date de conducerea partidului.

Deputatul democrat Liviu Nistoran a declarat, marti, in exclusivitate pentru MEDIAFAX, ca nu va vota motiunea de cenzura a PSD si a acuzat conducerea PD ca a creat „o falie“ intre echipa de conducere si parlamentarii democrati. „Eu, alaturi de citiva colegi de-ai mei din PD, nu vom vota motiunea de cenzura a PSD, pentru ca noi consideram ca nu este un lucru benefic ca PD sa intre la guvernare. Singura majoritate posibila, in acest moment, ar fi una PSD-PD, iar eu nu vreau asa ceva. Conducerea partidului nostru nu ne-a explicat care sint variantele post-motiune“, a declarat Nistoran. Intrebat care sint ceilalti democrati care nu vor vota motiunea, Nistoran a refuzat sa dea nume. Din aceleasi motive, deputatul PD Radu Tirle a anuntat ca va absenta de la vot.

In replica, liderul democrat Radu Berceanu a anuntat ca cine nu voteaza motiunea va fi exclus din partid.

Dupa ce s-au intrunit ieri in sedinta Biroului Permanent, democratii au ajuns la concluzia ca in cazul in care motiunea de cenzura va trece, cel mai probabil scenariu va fi un guvern de uniune nationala. „Din datele pe care le avem, se pare ca ne vom indrepta spre un guvern de uniune nationala, avind in vedere ca liberalii au respins ideea de refacere a Aliantei, cel putin la nivel declarativ“, sustine presedintele PD. Emil Boc crede ca viitorul guvern ar trebui sa aiba un mandat limitat si citeva prioritati punctuale.

Liderul PD sustine insa ca nu s-a consultat cu nici o formatiune politica in legatura cu acest subiect, dar „se bazeaza pe o deductie logica“. In plus, Boc spune ca „toti asii“ sint la presedintele Traian Basescu, care, in urma consultarilor cu partidele politice, va hotari cine va fi urmatorul premier si care va fi componenta viitorului guvern. A asigurat insa ca parlamentarii PD vor vota motiunea de cenzura a PSD, si desi votul cu bile este secret, acestia vor arata bilele inainte de a le baga in urna.

In urma cu o saptamina, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ca nu va permite nici unui parlamentar sa voteze cu bilele la vedere si in cazul in care va observa asemenea abateri va cere reluarea votului. Boc sustine insa ca votul la vedere nu ar fi nici neregulamentar, nici neconstitutional. „Votul la vedere nu reprezinta nici un fel de incalcare a Constitutiei si a regulamentelor. (...) Romania este printre putinele state care mai practica secretomania. La suspendarea presedintelui, cind s-a votat la vedere, unde a fost domnia sa atunci? Unde a fost domnul Olteanu la votul asupra Cabinetului Tariceanu II, unde si acolo s-a votat la vedere?“, s-a intrebat, retoric, Boc. Contactat de Cotidianul, presedintele Camerei a refuzat sa dea o replica: „Nu comentez ce zice Emil Boc. Ce, este parlamentar?“. La votul pentru suspendarea presedintelui Basescu, aproape toti alesii PSD si PRM au votat cu bilele la vedere. (Raul Balogh)

Basescu pune umarul la darimarea Guvernului

Presedintele Traian Basescu nu exclude cooptarea PSD intr-un Guvern de uniune nationala, daca motiunea va fi votata.

Presedintele a dat asigurari ca prima optiune pentru viitorul premier este un democrat  Seful statului nu a mai exclus aseara, in declaratia de presa pe care a sustinut-o la Palatul Cotroceni, cooptarea PSD la guvernare in cazul in care motiunea de cenzura va fi votata azi in Parlament.

In iesirile publice anterioare, de saptamina trecuta, Traian Basescu excludea intrarea PSD intr-un preconizat guvern de uniune nationala rezultat prin adoptarea motiunii de cenzura, din cauza tandemului Iliesc-Hrebenciuc. In declaratia de aseara, presedintele nu a mai pomenit nimic de PSD vorbind cu precadere de guvernul de uniune nationala: „Daca motiunea de cenzura va trece, voi avea consultari cu partidele pentru desemnarea unui premier“. Acest nou premier va trebui, conform presedintelui, sa prezinte un program „in jurul“ PNL, PD si PLD. „Optiunea mea e sa desemnez un premier de la PD“, a recunoscut Traian Basescu. El a repetat obsesiv, pe parcursul declaratiei, ca posibilul nou premier, dar chiar si Tariceanu, daca va ramine, va trebui „sa gaseasca o sustinere de 50 + 1 la suta“ in Parlament.

In cazul in care „premierul nu gaseste aceasta majoritate“, seful statului a promis ca il ajuta chiar el: „Voi face si eu toate eforturile sa gaseasca aceasta formula“. Guvernul de uniune nationala va trebui, conform aprecierilor lui Traian Basescu, „sa gestioneze tara pina la alegeri“.

Presedintele si-a aratat scepticismul cu privire la succesul motiunii de cenzura, pentru ca acesta ar conduce la „alegeri anticipate“ pe care nu le vrea „decit PD“. „Stim toti ca nu va trece“, a intarit seful statului. El si-a declarat scepticismul si cu privire la succesul unui „guvern al coalitiei de centru-dreapta“, pentru ca „orice mica suparare a unui partid“ duce la o blocare daca vede in aceasta un „cistig electoral“. De altfel, el a deplins blocajul practicat de Parlament, care a respins majoritatea legilor propuse de Guvern in ultima luna. (Cristian Oprea)

Ziua „Z“ pentru guvernul Tariceanu

Astazi vom afla daca guvernul Tariceanu II este demis sau isi continua activitatea.

Birourile Permanente ale celor doua Camere au decis ieri ca dezbaterile la motiunea de cenzura sa inceapa la ora 12.00. S-a optat pentru aceasta ora, deoarece pe ordinea de zi se mai afla si validarea a patru comisari ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si a unui nou vicepresedinte al Comisiei SRI. Guvernul beneficiaza de 60 de minute la microfon pentru raspuns la atacurile din motiune, iar partidele parlamentare au alocate 171 de minute de dezbateri, dupa cum urmeaza: PSD - 53 de minute, PNL - 31, PD si PRM cite 23 de minute fiecare, UDMR - 11 minute, PC - 10, minoritatile - 6, grupul de independenti - 14.

Conform declaratiilor de ultima ora, PSD, PD si independentii care apartin de PLD vor vota motiunea. Parlamentarii PRM, conform afirmatiilor liderilor de grup, vor fi prezenti in sala, dar nu vor vota. PNL, UDMR, PC si Minoritatile au anuntat ferm ca vor vota impotriva motiunii. Motiunea de cenzura se considera a fi adoptata in situatia in care inregistreaza 233 de voturi pentru. Conform calculelor hirtiei (tinind cont de componenta numerica a grupurilor parlamentare), PSD, PD si PLD au impreuna 249 de senatori si deputati. (Lucian Gheorghiu)

„M Day“ – ziua motiunii, in viziunea lui Cristian Diaconescu, pe www.cotidianul.ro/select


(364 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

PSD vrea ministere, PNL ezita, Basescu e disperat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65379095077515 seconds.