Miercuri, 03 Octombrie 2007 - 05:54 AM Aleg.RO: Motiunea anti-Tariceanu loveste in PD

Publicat de: ---

adevarul Votul care se va da astazi in Camerele reunite poate insemna sfarsitul guvernarii liberale, dar o miscare de razvratire a aparut in cadrul grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat . Daca motiunea va trece, prima varianta de guvern va fi cu un prim-ministru de la PD, a declarat presedintele Traian Basescu. A doua varianta este alcatuirea unui guvern de uniune nationala, a mai spus seful statului. El a precizat ca daca motiunea nu trece, asta nu inseamna ca actuala situatie cu un guvern minoritar va mai putea continua. In timp ce PD si PSD evalueaza sansele motiunii, in randurile democratilor a aparut o miscare disidenta, mai multi parlamentari declarand ca nu vor respecta ordinele primite de la conducerea centrala a partidului. Negocieri politice s‑au purtat pe tot parcursul zilei de ieri. Sta insa in picioare si varianta respingerii motiunii, situatie in care liderul PSD risca inlaturarea de la conducerea partidului. Ce se intampla in cazul adoptarii motiunii
Trecerea motiunii de cenzura si demiterea Cabinetului Tariceanu II ar putea genera, foarte probabil, un guvern de coalitie. Presedintele Basescu va desemna, potrivit prevederilor constitutionale, o persoana pentru a forma guvernul, dupa discutii cu reprezentantii partidelor parlamentare. Seful statului a facut deja cunoscut faptul ca doreste un candidat din PD pentru functia de prim-ministru. In planurile prezidentiale postmotiune figureaza un cabinet PD-PNL-PLD. Sansele ca viitoarea structura a Executivului sa fie axata pe scheletul Aliantei D.A. sunt minime, intrucat liberalii au hotarat, cel putin la nivel declarativ, sa nu participe la guvernare fara Calin Popescu-Tariceanu. In plus, un premier democrat va depinde, in continuare, de sprijinul parlamentar al PSD. Social-democratii vor neaparat sa dobandeasca o serie de portofolii ministeriale, iar fara voturile lor este greu de crezut ca va fi instalat un nou guvern. La fel de adevarat este faptul ca PSD ar putea sustine un premier democrat pentru a evita alegerile anticipate si, implicit, pierderea ponderii pe care o are in parlament. Cabinetul de uniune nationala este, prin urmare, varianta de compromis. Daca si aceasta este respinsa, alegerile anticipate apar drept unica solutie in vederea dezamorsarii crizei politice. Varianta in care motiunea este respinsa Daca tabara PSD-PD-PLD nu reuseste sa se mobilizeze si sa treaca motiunea de plenul celor doua Camere, Cabinetul Tariceanu II va ramane in functie, cel mai probabil, pana la sfarsitul mandatului. Este de asteptat totusi ca liberalii sa intampine serioase dificultati in promovarea prin parlament a legilor si ordonantelor, inclusiv a bugetului de stat pentru 2008. Liderul social-democrat, Mircea Geoana, a anuntat deja ca formatiunea sa nu va vota niciun act normativ al actualei puteri daca printre acestea nu se numara masuri precum cresterea pensiilor la 1 noiembrie, subventiile pentru agricultori si cresterea ajutorului de stat pentru tinerele mame si a burselor. Esecul motiunii ar putea aduce schimbari majore si in interiorul partidelor implicate. Mircea Geoana este cel mai expus, taberele care s-au opus de la bun inceput acestui demers asteptand ocazia sa-l indeparteze din fruntea formatiunii. In plus, PSD s-ar putea confrunta si cu un regres serios in sondajele de opinie. De partea cealalta, premierul Calin Popescu Tariceanu are toate sansele sa‑si duca la bun sfarsit mandatul de lider al PNL. Pastrandu-si functia de premier, Tariceanu nu va putea fi eliminat de eventualii pretendenti liberali la sefia partidului. Exista posibilitatea ca, odata ajuns la finalul mandatului, in 2008, actualul lider PNL
sa nu mai candideze si sa iasa din politica. Revolta in PD
Mai multi parlamentari democrati intentioneaza sa voteze impotriva motiunii PSD incalcand ordinele venite de la conducerea PD. Deputatul Liviu Nistoran a declarat ca nu va vota motiunea de cenzura, acuzand conducerea PD ca a creat „o falie" intre echipa de conducere si parlamentarii democrati. „Eu, alaturi de cativa colegi de-ai mei din PD, nu vom vota motiunea, pentru ca noi consideram ca nu este un lucru benefic ca PD sa intre la guvernare. Singura majoritate posibila, in acest moment, ar fi una PSD-PD, iar eu nu vreau asa ceva", a spus Nistoran. Senatorul Radu Tarle a afirmat ca nu se va prezenta la vot pentru ca motiunea „este o mascarada".
Replica liderilor PD a venit imediat. „Joi dimineata ii dam afara din partid fara sa clipim" a declarat vicepresedintele Radu Berceanu. El l-a acuzat pe Nistoran ca nu a mai participat de mult la sedintele grupului PD. Ce zice Constitutia
Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor – art. 113, alin. (1)

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care guvernul isi angajeaza raspunderea – art. 113, alin. (4)

Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Variantele presedintelui Presedintele Traian Basescu si-a precizat ieri, intr-o declaratie de presa, pozitia si optiunile fata de motiunea de cenzura. In cazul in care motiunea va trece, presedintele a anuntat ca va initia consultari cu partidele parlamentare si va desemna un premier care sa incerce constituirea unei majoritati in jurul PD – PNL – PLD. „Cu siguranta, optiunea mea va fi un premier de la PD", a declarat Traian Basescu. Noul guvern va trebui sa aiba un program si sa se bucure de sustinerea a 50 plus unu din voturile parlamentarilor. In cazul in care premierul desemnat nu gaseste o sustinere majoritara, o a doua optiune a presedintelui este constituirea unui guvern de uniune nationala, care sa gestioneze tara pana la viitoarele alegeri parlamentare. Daca motiunea nu va trece, a precizat seful statului, „nu inseamna ca guvernul are o majoritate transparenta" si, in consecinta, actualului guvern ii revine obligatia gasirii unei majoritati transparente.
Seful statului a apreciat ca exista o situatie de „blocaj politic", efect al faptului ca partidul de guvernamant nu respecta „regula de aur a de­mocratiei", anume asigurarea unei sustineri de 50 plus unu in parlament.
Traian Basescu a remarcat ca legile Executivului nu reusesc sa treaca de Senat si a precizat ca, indiferent de rezultatul motiunii, acest blocaj trebuie depasit. „Avem nevoie de un guvern solid, cu sustinere transparenta", a declarat seful statului. El a declarat ca declansarea alegerilor anticipate este „imposibila", deoarece niciun partid in afara de PD nu le doreste. (Oana Iurascu)  


(452 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Motiunea anti-Tariceanu loveste in PD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62609505653381 seconds.