Joi, 04 Octombrie 2007 - 05:42 AM Aleg.RO: Iliescu l-a tradat pe Geoana ca sa-l salveze pe Tariceanu

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 4 Octombrie 2007 Guvernul ramine in functie cu sprijinul unor parlamentari din tabara celor care au anuntat ca vor vota motiunea . Principalii suspecti: Iliescu & comp. <P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">Ion Iliescu a inclinat balanta in favoarea

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">liberalilor

Motiunea de cenzura initiata de PSD nu a fost adoptata. In favoarea motiunii au votat 220 de senatori si deputati, iar impotriva 152, iar doua voturi au fost anulate. Pentru ca motiunea sa fi trecut, erau necesare 232 de voturi.

Formatiunile politice care au anuntat ca sustin motiunea - PSD, PD si PLD - aveau un total de 249 de parlamentari. Dintre acestia, sapte au lipsit: doi senatori PD (Petre Maria si Radu Tirle), patru PSD (Corina Cretu - delegatie, Octav Cozminca si Antonie Iorgovan - in spital, si Teodor Cretu) si un deputat PSD - Dan Iosif, bolnav. Ar rezulta ca 22 de senatori si deputati din PSD, PD sau PLD nu au votat in favoarea motiunii. Cum surse parlamentare sustin ca doi deputati PC ar fi votat in favoarea motiunii, in aceasta situatie se poate estima ca numarul de „tradari” ar fi de 24. Si acest numar este insa relativ (nefiind exclus sa fie ceva mai mare), pentru ca nu se stie cum au votat sase sau sapte parlamentari independenti, cunoscuti ca fiind apropiati de PSD sau PD. Senatorii si deputatii PRM prezenti in sala nu au votat, la fel ca si senatorii PC (deputatii acestei formatiuni au participat la vot). De asemenea, o serie de deputati apartinind minoritatilor nationale nu au participat la vot.

Un singur incident s-a inregistrat in timpul votarii. Deputatul PSD Constantin Nita, sustinut de deputatul PD Valeriu Tabara, a protestat fata de amplasarea in fata urnelor a unui ornament floral care impiedica vizualizarea 100% a modului in care se voteaza. Presedintele de sedinta nu a fost nevoit sa intervina pentru a atrage atentia privind modul de votare. In fata spatiului in care se aflau urnele, citiva parlamentari PD au stat totusi sa-si supravegheze colegii de partid in momentul in care isi exercitau votul.

PSD si-a intrunit aseara BPN, imediat dupa anuntarea rezultatului votului. Mircea Geoana, negru de suparare, a anuntat ca, in cursul serii, urmau sa fie vizionate casetele video inregistrate special cu momentul votului, astfel incit cei care au votat impotriva motiunii „sa fie sanctionati, potrivit statutului“. Geoana a explicat ca lipsa voturilor necesare reprezinta „lasitatea unor parlamentari care s-au temut de alegeri anticipate sau de o alta configuratie politica“. „Sintem in faza de evaluare, vom vedea cine a votat impotriva, avem un statut si niste sanctiuni prevazute“, a spus Geoana. Inca inainte de a iesi din sala de sedinta, presedintele PSD ii anuntase pe cei din jurul sau ca are de gind sa ii excluda din partid pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase.

Mircea Geoana a aminat luarea unei decizii pina joi, cind este convocata o sedinta a conducerii PSD.

La rindul sau, presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca, la viitoarea sedinta a conducerii partidului, parlamentarii democrati Liviu Nistoran si Radu Tirle „vor fi cel mai probabil“ sanctionati cu excluderea.

PSD si PD au controlat modul in care parlamentarii celor doua partide au votat, prin intermediul a doi cameramani care au filmat intregul proces. „Imagini pentru arhiva personala“, a comentat senatorul PSD Serban Nicolae, la Realitatea TV. Initial, cameramanul PSD s-a aflat in acelasi rind cu cel al PD, in spatele salii de plen. S-a mutat insa, urcind in loja din partea dreapta, in flancul salii, pentru a putea filma modul in care se voteaza, dupa ce a observat ca unii parlamentari PSD au votat cu spatele la sala. Printre acestia s-au aflat si Ion Iliescu, si Adrian Paunescu.

Au existat insa si parlamentari mai putin secretosi decit Iliescu si Paunescu, care au aratat in sala bilele de vot inainte de a le introduce in urne. Filmarea nu a decurs fara obstacole. Initial, cameramanii au fost incomodati de ghivecele cu flori de linga urne, care insa au fost ulterior mutate. (Adriana Dutulescu, Cristian Sutu, Lucian Gheorghiu)

Urne cu surprize

In urna alba au fost gasite o bila neagra,invelita in hirtie alba care sa mascheze votul, dar si o pastila alba pe post de bila. Aceasta a fost considerata vot lipsa.

Ziua votului, ziua tirguielii Voturile pentru motiune s-au vindut si s-au cumparat ca la piata. Pe promisiuni de HG-uri preferentiale si de contracte publice.

Liderii PSD au facut noapte alba inaintea motiunii, Geoana si ai lui alergind de la negocierile cu PD la cele cu PNL si inapoi la discutii cu democratii, dupa ce liberalii au refuzat sa semneze un angajament privind coop-tarea social democratilor la guvernare. Sefii PNL au jucat tare, cerindu-i lui Geoana sa puna pe masa un angajament semnat cu PD, ca dovada a puterii de negociere a PSD. „Daca ne aratati ca PD va da mai mult decit cereti de la noi, semnam protocolul“, le-a spus Bogdan Olteanu liderilor PSD marti seara, potrivit unor surse participante la discutii. Solicitarea sa a determinat suspendarea discutiilor cu PNL, spre supararea lui Viorel Hrebenciuc. Ridicindu-se de la masa liberalilor, pesedistii s-au asezat la o alta runda de discutii cu liderii PD, la hotel Phoenicia, pina tirziu spre dimineata. De altfel, Mircea Geoana a afisat ieri-dimineata, la dezbaterea motiunii, ochii umflati de nesomn si oboseala. Viorel Hrebenciuc arata si el epuizat si ingrijorat, spre prinz retragindu-se in bufetul de protocol al lui Bogdan Olteanu, sa-si traga sufletul, suparat ca jocul lui Geoana pe mina PD a intors situatia impotriva Guvernului. De dimineata, Geoana le-a spus parlamentarilor PSD ca are „garantii ferme“ din partea PD ca partidul va fi cooptat la guvernare, precizind ca oferta democratilor este mai buna decit cea primita de la liberali, care nu au pus pe masa decit noi fonduri de la Guvern pentru baronii locali si promisiuni de contracte publice.

Presat de insistentele unora dintre colegii sai, presedintele PSD a sustinut ca are o hirtie semnata de liderii PD prin care acestia se angajeaza sa formeze un guvern alaturi de PSD, fapt care a intors lucrurile, insusi Hrebenciuc declarind la sedinta grupurilor parlamentare ca „motiunea trece“. Din acest moment, Parlamentul a fost transformat in talcioc si citiva dintre sforarii clasici ai partidelor, in geambasi de voturi. Vicele PNL Dan Radu Rusanu a luat parlamentarii PSD la discutii individuale, promitindu-le ca, daca voteaza impotriva motiunii, vor primi prin HG fonduri bugetare pentru judetul in care activeaza sau, mai mult, daca au firme, pot primi contracte cu ministerele liberale. „A venit Rusanu la mine mai devreme si mi-a zis ca, daca votez cu ei, imi dau bani sau contracte“, ne-a declarat unul dintre deputatii tineri ai PSD. Puiu Hasotti numara in fata colegilor, la bufet, „trei-patru senatori PD“ pe care i-ar fi convins chiar el sa voteze pentru guvernul Tariceanu, dupa exemplul dat de democratii Liviu Nistoran si Radu Tirle. Nistoran a primit, de altfel, in schimbul votului, promisiunea unei functii in PNL si a unui loc pe listele parlamentare.

Pesedistul Liviu Dragnea a dus munca de lamurire cu propriii parlamentari, chinuindu-se pret de o ora sa-i convinga pe deputatii de Constanta Alexandru Mazare si Eduard Martin sa sustina motiunea. Cei doi aveau misiune sa voteze impotriva  din partea tandemului Radu Mazare-Nicusor Constantinescu, suparati pe Mircea Geoana. Si democratii umblau dupa voturi, mai ales printre liberalii suparati pe Tariceanu.

Pentru ca dezbaterea motiunii a durat mult prea mult, ministrii si parlamentarii si-au omorit timpul care cum a putut. Ministrul Paul Pacuraru citea „Fericirea paradoxala“, scrisa de Gilles Lipovetsky. Decebal Traian Remes calcula voturile pro si contra si, plictisit de rezultat, casca in nestire. (Adriana Dutulescu, Cristian Sutu)

Tariceanu jubileaza: “Astazi a invins Romania”

Premierul Tariceanu a sustinut ieri seara o conferinta de presa la sediul central al PNL, unde a afirmat ca “astazi, a existat un singur cistigator: Romania”. Premierul a afirmat ca dupa acest episod, al motiunii de cenzura, “trebuie sa se schimbe vechiul tip de a face politica, trebuie sa se renunte la interesele marunte de partid si cele personale”. Liderul liberalilor a anuntat ca va incepe negocieri cu toate partidele politice in vederea elaborarii proiectului de buget pe anul 2008. Intrebat daca intentioneaza sa faca o restructurare sau o remaniere guvernamentala, Tariceanu a spus: “O remaniere nu se anunta, ci se face. Nu se face in urma santajului unor alte forte politice. Cind voi considera ca unul dintre membrii cabinetului nu va avea o activitate corespunzatoare, acesta va fi schimbat”, a conchis premierul. Conducerea PNL s-a reunit, miercuri seara, intr-o sedinta la sediul central al partidului, tema vizind consecintele politice ale motiunii de cenzura. (Lucian Gheorghiu)

Tariceanu si Geoana s-au intrecut in discursuri moi Dezbaterile motiunii au debutat cu discursurile principalilor combatanti: Tariceanu si Geoana. Nici unul, nici celalalt nu au fost agresivi cu adversarul.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">Incercind sa darime Guvernul, Mircea Geoana

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">si-a pus in pericol scaunul de presedinte al PSD

Raspunsul la motiune prezentat de premierul Tariceanu nu a cuprins nici un atac la adresa PSD sau a altor partide politice si nici la adresa presedintelui Traian Basescu. A existat o singura „intepatura“ la adresa unei anumite parti din PSD: „Am preluat o agenda bugetara critica, marcata de constringerile impuse de masurile anuntate deja de fostul guvern in anul 2004“.

Doar Monica Macovei a fost nominalizata negativ in discurs: „In ceea ce priveste domeniul justitiei, criticile cuprinse in motiunea PSD sint neintemeiate. Reprosurile privind relatia deficitara a fostului ministru Macovei cu Parlamentul si CSM sint tardive. Eu am fost primul care a semnalat aceste deficiente si acestea au fost principalele motive pentru care am inlocuit-o pe dna Macovei“. In rest, premierul a insistat foarte mult pe realizarile cabinetului pe care il conduce si a expus o serie de proiecte de viitor.

Tariceanu a promis, in cazul in care „Guvernul nu va cadea“, ca va incepe chiar de a doua zi discutii cu partidele politice pe marginea bugetului pe 2008, „care ar putea duce la devansarea termenului de majorare a pensiilor“. Masura a fost solicitata intens de PSD, iar Guvernul a respins orice discutii pe aceasta tema pina acum.

Nici discursul lui Mircea Geoana nu a fost „demolator“. De altfel, chiar si el a recunoscut, in final, ca „tonul nu a fost unul vitriolic si agresiv“. Liderul PSD a spus ca actualul Guvern, ca si cel precedent, a avut o agenda de dreapta esuata, el aratind ca este nevoie de implementarea unor politici sociale, contrare celor aplicate pina acum. Geoana a insistat foarte mult pe neabsorbtia fondurilor comunitare, spunind ca „rata de absorbtie este zero“. El s-a aratat revoltat de faptul ca Romania finanteaza (prin cotizatii - n.a.) state dezvoltate din UE. De asemenea, liderul social democrat a criticat retrocedarile facute „rapid si fara cap“.

Daca in textul motiunii PSD incerca sa justifice de ce vrea sa darime un guvern pe care cu citeva luni in urma l-a votat, democratii au incercat ieri sa justifice de ce voteaza o motiune care se refera inclusiv la guvernarea din care au facut parte. „Daca motiunea trece, cad actualii ministri, nu cei din guvernul Tariceanu I. Modul in care a fost facuta motiunea aduce aminte doar de felul in care erau pedepsite victimele in Evul Mediu. Dupa ce erau descapatinate, erau aruncate si in piata publica“, spune Cristian Radulescu, liderul deputatilor PD. Acesta a precizat ca PD va vota motiunea dintr-un singur motiv: „Este obligatoriu sa sanctionezi un guvern care se abate de la programul de guvernare“. „In plus, este nevoie de un guvern cu o majoritate stabila, transparenta, asumata“, a mai adaugat Radulescu.

In schimb, colegul de guvernare al liberalilor, presedintele UDMR, Marko Bela, sustine ca motiunea nu trebuie votata deoarece motivele invocate „sint subrede sau se aplica tuturor guvernarilor“. „In mod paradoxal, tocmai acest guvern incearca sa deschida perspective strategice. Astfel, motiunea de cenzura a venit mult prea tirziu sau mult prea devreme. Tinta e gresita, iar momentul este nepotrivit“, crede Marko.

Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, i s-a adresat, de la tribuna Parlamentului, direct lui Theodor Stolojan, care se afla intr-unul dintre balcoanele salii de plen. „Buna ziua, domnule Stolojan! Sanatos, sper! Va doresc multa sanatate, sa nu-l mai faceti sa plinga pe ...“, s-a adresat senatorul PNL lui Stolojan, in aplauzele si hohotele de ris ale parlamentarilor liberali. El a adaugat ca, in anul 2002, Stolojan l-a catalogat pe actualul presedinte al tarii drept „un om lipsit de onoare“. „Va aduceti aminte, in mai 2002, la sedinta Biroului Permanent al PNL, ce ati spus despre domnul presedinte Traian Basescu? Mi-e si groaza sa-mi aduc aminte. Ati spus ca este un om lipsit de onoare si, daca facem alianta cu PD, va dati demisia din PNL. Dar consecventa e floare rara“, i-a mai spus Puiu Hasotti lui Theodor Stolojan.

Liderul PRM, Vadim Tudor, a avut o vorba „buna“ pentru fiecare. A anuntat ca nu va vota motiunea, pentru ca vinovatul principal este Basescu. „E adevarat ca Guvernul se tine intr-un fir de par, dar prefer firul de par al lui Tariceanu decit firul de par al lui Basescu“, spune Vadim. Cu toate acestea, liderul PRM a anuntat ca parlamentarii sai se vor abtine de la vot. Aceeasi varianta a fost aleasa si de conservatori, dar si de catre reprezentantii minoritatilor nationale, altele decit cea maghiara. In acest mod s-a incercat blocarea apartinind acestor grupuri care ar fi dorit sa voteze altfel decit se stabilise in forurile superioare.

Momente importante din istoria guvernelor Tariceanu

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii, a facut

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">ieri nenumarate calcule. El a incercat sa prevada

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">rezultatul votului. I-au iesit 230, cu doua voturi sub

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">necesarul darimarii guvernului Tariceanu. Rezultatul

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">final a fost chiar si peste asteptarile lui Remes, care s-a

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">cam plictisit in asteptarea votului

Decembrie 2004 - noul guvern format din PNL-PD (Alianta D.A.), UDMR si PC primeste votul de investitura din partea Parlamentului;

Iulie 2005 - primul-ministru Tariceanu anunta ca isi va da demisia din fruntea Guvernului si pledeaza pentru alegeri anticipate;

Iulie 2005 - premierul Tariceanu anunta ca renunta la demisie, invocind criza generata de inundatii;

Iulie 2005 - Ministrul Culturii, Mona Musca, demisioneaza din Guvern, in urma neintelegerilor cu premierul Tariceanu;

Octombrie 2006 - suspendat din functie din septembrie 2006 de presedintele Traian Basescu, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, isi da demisia din Guvern;

Noiembrie 2006 - ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, este demis din Guvern, in urma unui conflict cu premierul Tariceanu;

Decembrie 2006 - PC se retrage din Guvern;

Ianuarie 2007 - scandalul „biletelul“. Presedintele Basescu prezinta un bilet semnat de premierul Tariceanu, prin care acesta i-ar fi cerut sa intervina in justitie in favoarea lui Dinu Patriciu;

Februarie 2007 - ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, este demis de premierul Tariceanu, dupa ce acesta l-a acuzat ca nu l-a informat si pe el despre situatia a doi muncitori romani aflati in Irak;

Aprilie 2007 - premierul Tariceanu anunta scoaterea PD de la guvernare si formarea unui Executiv format doar din PNL si UDMR;

Aprilie 2007 - guvernul Tariceanu II, format din PNL si UDMR, este validat;

Iunie 2007 - PD si PLD depun o motiune de cenzura la adresa Guvernului, care pica. (Lucian Gheorghiu, Raul Balogh)

Discursurile parlamentarilor la dezbaterea motiunii de cenzura, pe www.cotidianul.ro/select Textul motiunii de cenzura cazute ieri, pe www.cotidianul.ro/select


(400 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Iliescu l-a tradat pe Geoana ca sa-l salveze pe Tariceanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60040211677551 seconds.