Sâmbătă, 27 Octombrie 2007 - 04:21 AM Aleg.RO: Reactii vehemente fata de procedura penala a deputatilor
Publicat de: ---
Aparut in editia din 27 Octombrie 2007
Deputatul PSD Victor Ponta crede ca prin modificarile aduse Codului de procedura penala nu vor mai putea fi condamnati teroristii sau capii crimei organizate
.
Modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala (CPP), adoptate marti in unanimitate de Camera Deputatilor, au stirnit reactii de contestare, atit in ce-i priveste pe magistrati, cit si pe unii politicieni. Cea mai vehementa contestare ii apartine deputatului PSD Victor Ponta, membru al Comisiei juridice a Camerei, care considera ca, prin unele modificari ale CPP, in Romania va deveni imposibila condamnarea teroristilor sau a capilor crimei organizate. Modificarea in cauza a CCP, stipulata de OUG 60/2006, prevede ca nu pot fi folosite ca mijloace de proba inregistrarile telefoanelor sau cele ambientale decit dupa declansarea urmaririi penale, care presupune ca procurorul informeaza persoana respectiva ca face obiectul unui dosar penal. Ponta a declarat pentru Cotidianul ca aceasta modificare va dinamita orice ancheta penala de proportii. Modificarea este o prostie evidenta, o spun ca fost procuror, pentru ca daca ii aduci la cunostinta invinuitului ca urmeaza sa-i asculti telefonul inseamna ca nu va mai ancheta decit idioti, care ti-ar oferi probe pe tava. Vor fi aruncate in aer nu numai anchetele privind coruptia, ci si cele care au in vizor terorismul sau crima organizata. Aici nu poti proba cu inscrisuri, pentru ca teroristii sau traficantii nu lucreaza pe factura, a explicat Ponta. El a adaugat ca in toata lumea civilizata, cu referire speciala la operatiunea antimafie Mani Pulite din Italia anilor 90, principalele probe ale acuzarii au fost inregistrarile.
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a precizat vineri ca evalueaza consecintele schimbarii legii penale adoptate de deputati si ca, dupa ce va avea si un punct de vedere de la Parchetul General, ii va cere presedintelui Basescu sa retrimita legea in Parlament. Sint sigur ca se va reveni asupra modificarilor discutabile, mai ales asupra acelora care reprezinta inovatii in materie, a declarat Chiuariu, fara a preciza la ce inovatii juridice se refera. El a completat ca ar fi preferabil ca modificari importante sa nu fie aduse legislatiei penale pina la adoptarea noilor Coduri penale si de procedura penala.
ONG SoJust, care reprezinta interesele magistratilor romani, considera, de asemenea, ca aceasta modificare ar ingreuna anchetele procurorilor. Este evident ca interceptarile constituie un punct principal al acestor modificari. Se pune intrebarea in ce masura va fi ingreunata activitatea procurorilor care puteau da o autorizatie prealabila, confirmata apoi de judecator, pentru primele 48 ore. La fel se aduc modificari in privinta expertizelor sau a perchezitiilor, se arata intr-un comunicat remis redactiei Cotidianul de SoJust. Magistratii acestei societati considera ca in acest fel se maresc drepturile apararii in detrimentul interesului public reprezentat de procurori. Mai mult, considera SoJust, s-a prevazut dreptul partii de a cere extinderea procesului cu privire si la alte persoane in cursul judecatii, ceea ce incalca principiul potrivit caruia sesizarea instantei o face doar procurorul. Practic, vom avea acuzator privat, considera magistratii SoJust.
Conducerile Parchetului General si DNA au refuzat sa comenteze deocamdata modificarile CPP. Birourile de presa ale celor doua institutii au anuntat un punct de vedere oficial pentru saptamina viitoare.
(735 afișări)
| |
|