Marți, 30 Octombrie 2007 - 05:25 AM Aleg.RO: PSD isi reclama propriul deputat la Avocatul Poporului

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 30 Octombrie 2007

Social democratii contesta amendamentul deputatului PSD Eugen Nicolicea referitor la pedepsirea jurnalistilor .

Eugen Nicolicea si-a pus in cap si partidul, si ziaristii  Conducerea PSD a decis ieri sa conteste la Avocatul Poporului amendamentul unui deputat PSD la Codul de procedura penala. Este vorba despre o modificare a acestui Cod, recent adoptata de Parlament, potrivit careia jurnalistii care divulga informatii dintr-un dosar aflat in cercetare sint pasibili de inchisoare. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, social democratii vor solicita „un aviz de legalitate“ de la institutia Avocatului Poporului. Conducerea acestui partid considera ca textul legii „intra in coliziune cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului“. Liderii PSD au discutat ieri si despre posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale asupra acestei legi, dar, in cele din urma, au renuntat la aceasta idee.

Conducerea PSD a discutat ieri si despre problema de credibilitate pe care ar putea s-o ridice contestarea unei initiative legislative a unui deputat PSD. Liderul grupului parlamentar al social democratilor, Viorel Hrebenciuc, a dat, totusi, asigurari ca „nu e nici o problema“.

Cel care a propus atacarea noului Cod la Avocatul Poporului este vicepresedintele PSD Victor Ponta, care are o rivalitate mai veche cu deputatul Eugen Nicolicea. Acesta din urma era ieri foarte nervos. „Eu nu mai vreau sa fac bine la prosti“, se plingea el. Nicolicea sustine ca textul sau este mult mai ingaduitor cu ziaristii decit cel vechi. „Pentru ca pe niste prosti, ca altfel nu pot sa le spun, i-a luat gura pe dinainte, eu va doresc sa traiti fericiti cu vechiul text“, mai spune Nicolicea.

PD a anuntat saptamina trecuta ca ii va cere presedintelui Traian Basescu sa trimita legea la reexaminare, iar ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a facut tot zilele trecute o cerere catre seful statului in acelasi sens.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, saptamina trecuta, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi, initiat de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, dar care a suferit o serie de modificari in Comisia juridica a acestui for. Printre reglementarile contestate se numara si prevederile articolului 195 din Codul penal, referitor la violarea secretului corespondentei. Astfel, potrivit alineatului 2 al articolului 195, „cu aceeasi pedeapsa (inchisoare de la sase luni la trei ani - n.r.) se sanctioneaza sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului acesteia, chiar atunci cind a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate sau inregistrate audio ori video, fara drept, chiar in cazul in care faptuitorul a luat cunostinta de aceasta din greseala sau din intimplare“. Modificarea introdusa este sintagma „sau inregistrate audio ori video, fara drept“. Dupa alineatul 2 al articolului 195 se introduce un alineat nou, potrivit caruia „daca faptele prevazute la alineatele 1 si 2 au fost savirsite de catre o persoana in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu depasirea limitelor acestora, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi“.

Difuzarea materialelor de tipul celui cu Remes ar putea trimite jurnalistii la inchisoare: www.cotidianul.ro/select


(817 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

PSD isi reclama propriul deputat la Avocatul Poporului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57001209259033 seconds.