Marți, 30 Octombrie 2007 - 05:25 AM Aleg.RO: Baronii locali, alesi uninominal

Publicat de: ---

evenimentulzilei Premierul Calin Popescu-Tariceanu a venit ieri in fata parlamentului pentru a-si asuma raspunderea pe legea votului uninominal .

Pe ultima suta de metri, liberalii au acceptat un amendament al PSD pe baza caruia si presedintii consiliilor judetene vor fi alesi uninominal.  Acceptarea amendamentelor PSD este efectul negocierilor purtate de Viorel Hrebenciuc si Bogdan Olteanu, au afirmat surse liberale. Ieri-dimineata, conducerea PNL a decis cu 16 voturi „pentru” si patru „impotriva” ca executivul sa-si angajeze raspunderea si pentru introducerea votului uninominal pentru alegerea consilierilor judeteni. Dupa reuniunea conducerii PNL, Tariceanu a convocat o sedinta extraordinara a executivului. Liberalii si UDMR au acceptat prin consens amendamentul. Potrivit deputatului Marton Arpad, ministrii UDMR s-au inteles cu cei ai PNL ca presedintii de consilii judetene sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin si nu in doua, cum propunea PSD. Asumarea raspunderii, masura de sigurantaIn cursul dupa-amiezii, Tariceanu s-a prezentat in fata Camerelor reunite ale parlamentului pentru asumarea raspunderii. El a precizat ca uninominalul se va aplica incepand cu alegerile de anul viitor.Premierul a incercat sa puncteze in disputa cu Traian Basescu: „Asumarea raspunderii guvernului nu face decat sa reprezinte o masura asiguratorie in ceea ce priveste introducerea votului uninominal. Nu am siguranta ca referendumul va putea fi validat. Chiar daca referendumul nu va fi valid, atunci exista proiectul initiat si depus de guvern si aprobat de parlament”. PD contesta amendamentul PSD-PNLDe la sedinta de ieri a Camerelor reunite au lipsit parlamentarii PD si PLD, care sustin ca „exista un referendum pe rol” si ca vor participa la dezbaterea parlamentara doar dupa ce poporul se va pronunta.Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat: „Nu ne da voie Constitutia sa alegem prin vot direct presedintii de consilii judetene. In Constitutie sunt clar evidentiale autoritatile publice locale: primarul, Consiliul local si Consiliul judetean. Deci presedintele Consiliului judetean este unul dintre consilierii judeteni”. Liberalii au replicat prin vocea lui Bogdan Olteanu, care a caracterizat teoria lui Blaga drept „diletanta”.  Guvernul a acceptat 24 de amendamentePotrivit lui Tariceanu, dintre cele 100 de amendamente depuse de partidele parlamentare, guvernul a acceptat 24.In afara de propunerea PSD referitoare la alegerea presedintilor consiliilor judetene, executivul a mai acceptat o serie de amendamente, care nu au adus modificari de fond. Pentru a usura accesul la sectiile de votare s-a stabilit ca sectiile de votare se pot organiza si in sate sau grupe de sate cu populatie de pana la 1.000 de locuitori, situate la distanta mai mare de 3 km fata de sediul sectiei de votare din resedinta comunei.

CRITICIBasescu: legea guvernului are „lacune profunde”Legea pentru care guvernul si-a asumat raspunderea nu va intra in vigoare, cel putin pana la referendum. Presedintele Basescu a anuntat ieri ca nu va promulga legea pana pe 25 noiembrie, pentru ca „romanii sa se pronunte fara presiuni” la referendum. De altfel, Basescu a demontat uninominalul lui Tariceanu chiar daca nu a incurajat depunerea niciunei motiuni de cenzura in zilele urmatoare pe motiv ca „situatia politica e deja destul de complicata”.„Legea are lacune profunde, nu rezolva problema reformarii casei politice si poate fi utilizata ca o pacaleala pentru romani”, a spus el. In schimb, printr-o scrisoare adresata premierului, presedintele a cerut guvernului sa ia toate masurile pentru ca referendumul sa se desfasoare in aceleasi sectii de vot ca si alegerile si in acelasi interval orar. (Anca Simina)


(850 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Baronii locali, alesi uninominal | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.