Miercuri, 31 Octombrie 2007 - 05:33 AM Aleg.RO: Iuscenko: „Bistroe este teritoriu suveran“

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 31 Octombrie 2007

Presedintele Ucrainei a declarat ieri, la Palatul Cotroceni, ca lucrarile in zona canalului Bistroe vor continua .

Iuscenko si Basescu s-au inclestat diplomatic la Cotroceni  Aflat in Romania intr-o vizita oficiala, Victor Iuscenko a fost primit ieri la Palatul Cotroceni de catre presedintele Traian Basescu, cei doi sustinind la finalul intilnirii, care a durat mai bine de trei ore, o conferinta de presa. Referindu-se la problema canalului Bistroe, Iuscenko a afirmat, potrivit traducerii oficiale asigurate in timpul declaratiilor, ca acesta este teritoriu suveran unde statul ucrainean are dreptul de a desfasura o activitate suverana „in aceasta privinta“. „Este o pozitie generala, lucru care astazi a fost adus la cunostinta partii romane. Astazi, aceasta chestiune ne-a luat cel mai mult timp in discutii“, a spus Iuscenko, citat de MEDIAFAX.

El a mentionat ca problema Bistroe a fost discutata in comisia prezidentiala romano-ucraineana, precum si faptul ca partea ucraineana va asigura realizarea tuturor obligatiilor internationale asumate referitoare la protectia mediului. „In minuta de astazi sint mentionate trei lucruri: am precizat ca am discutat aceasta chestiune in comisia prezidentiala; ca partea ucraineana va asigura realizarea tuturor obligatiilor internationale adoptate de Ucraina referitoare la protectia mediului inconjurator - Conventia UNESCO si obligatiunile internationale care au aparut in aceasta problema - ceea ce este de la sine foarte important; si am convenit ca vom stabili o monitorizare comuna a tuturor proiectelor dezvoltate in Delta Dunarii“, a spus Iuscenko, potrivit traducerii.

La rindul sau, presedintele Traian Basescu a declarat, citat de NewsIn, ca partile romana si ucraineana au stabilit diagnosticul problemelor comune si modalitatile de solutionare. „Au fost atinse toate subiectele traditionale ce fac obiectul discutiilor romano-ucrainene, dar, spre deosebire de discutiile de pina acum, am stabilit diagnosticul problemelor si modalitatile de solutionare a acestora“, a spus Traian Basescu.

„In viziunea mea, azi am inventariat foarte bine problematica noastra bilaterala“, a declarat si Iuscenko, adaugind ca obiectivul comun este eliberarea relatiilor „de acele neintelegeri mostenite din trecut“.

In ceea ce priveste combinatul de la Krivoi Rog, Iuscenko a spus ca Ucraina este pentru o reglementare oficiala si transparenta. Pe de alta parte, Traian Basescu a declarat ca Romania nu mai este interesata in a continua investitia „pentru simplul motiv ca in Romania toata industria siderurgica a fost privatizata“.

Cit priveste vizele necesare romanilor pentru a intra in Ucraina, Iuscenko a dat asigurari ca acestea vor fi eliminate pina la sfirsitul anului, problema fiind ca si solutionata, raminind doar chestiuni tehnice.

Iuscenko a precizat ca Ucraina isi mentine pozitia anterioara in ceea ce priveste exploatarea resurselor din platoul continental al Marii Negre, dar ca acestea se refereau la strimtoarea Kerch (intre Marea Neagra si Marea Azov - n.r.), pe platoul continental al Ucrainei, nu la Insula Serpilor. „Probabil ca nu s-a inteles corect“, a concluzionat el.


(1057 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Iuscenko: „Bistroe este teritoriu suveran“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60606408119202 seconds.