Sâmbătă, 10 Noiembrie 2007 - 06:21 AM Aleg.RO: Traian Basescu ii incurca pe parlamentari

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 10 Noiembrie 2007

Basescu trage de timp . Nu vrea sa semneze o lege care-i interzice organizarea referendumului concomitent cu alegerile europarlamentare.

Presedintele Traian Basescu refuza sa semneze un proiect de lege adoptat de Parlament, iar aceasta problema da mari dureri de cap legiuitorilor. Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, i-au transmis o scrisoare sefului statului Traian Basescu prin care il atentioneaza ca Legea referendumului a mai fost trimisa o data la Parlament, a declarat, pentru NewsIn, vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila. Acesta mai spune ca ii este greu sa creada ca, intr-o problema atit de importanta, seful statului a uitat ca actul normativ a mai fost retrimis in Parlament o data. Pe de alta parte, vicepresedintele Senatului a sustinut ca problema retrimiterii spre reexaminare pentru a doua oara a Legii referendumului este una foarte dificila, atit Traian Basescu, cit si presedintii celor doua Camere putind sesiza CCR referitor la conflictul constitutional aparut, o discutie in acest sens urmind sa aiba loc intr-o viitoare sedinta a Biroului Permanent al Senatului. Potrivit declaratiilor lui Taracila, discutia ce va aparea intre juristi va fi "foarte grea" si va merge pina la abordarea unor principii ce tin de ceea ce inseamna lege si de faptul ca presedintele trebuie sa se situeze deasupra intereselor de modificare a legii pe care le au partidele.

Presedintele a retrimis marti Parlamentului, spre reexaminare, propunerea lui Nicolicea de modificare a Legii referendumului, propunere potrivit careia referendumul nu poate fi organizat in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European sau national, ori in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale. Actul normativ a fost atacat la Curtea Constitutionala si a mai fost trimis spre reexaminare de catre seful statului. Insa pe parcursul procedurii parlamentare de rediscutare a legii in acord cu decizia CCR, Basescu a sustinut ca au fost aduse modificari substantiale astfel incit la promulgare a ajuns o lege cu totul noua. Tinind cont de aceasta interpretare, presedintele a refuzat a doua oara sa promulge legea Nicolicea si a returnat-o la Parlament. Potrivit Constitutiei, seful statului poate refuza promulgarea o singura data. Presedintele este obligat sa promulge actul normativ in termen de 10 zile de la inregistrarea lui la Palatul Cotroceni, asa cum prevede Constitutia in cazul unei legi deja reexaminate. (Cristian Sutu)

Razboiul referendumului Din octombrie s-a declansat un adevarat razboi intre Parlament si Presedintie pe tema desfasurarii paralel a referendumului pentru uninominal cu alegerile europarlamentare.

Cu exceptia PD si PLD, nici un alt partid politic nu agreeaza sustinerea simultana a celor doua scrutine. Motivul este simplu: celelalte partide si-au dat seama ca in campania pentru europarlamentare PD va beneficia de “locomotiva” Basescu, angrenata in campania pentru uninominal. De altfel, nici seful statului nu a facut un secret din faptul ca va sprijini PD in campanie, chiar daca in acest caz forteaza granitele Constitutiei, desi in urma cu trei ani ataca vehement implicarea in campaniile electorle in sprijinul PSD a presedintelui Ion Iliescu.

La inceputul sesiunii de toamna a Parlamentului, presedintele Traian Basescu a anuntat ca va convoca referendum pentru vot uninominal in situatia in care Parlamentul nu adopta pina pe 25 octombrie o lege electorala care sa aiba la baza orice tip de vot uninominal. In Parlament, Comisia de cod electoral a bagat “carbuni” si toate estimarile dadeau ca sigur ca “uninominalul mixt” (proiectul PNL-Pro Democratia), sustinut de PNL, PD, PSD, PC si chiar UDMR, va ajunge in jur de 12-15 octombrie la promulgare. Paralel se desfasoara un “razboi rece” intre cele doua institutii, in special la nivel de declaratii politice. Pe 26 septembrie se inregistreaza un eveniment nescontat in comisie: UDMR vine si propune o “harta” a colegiilor uninominale care avantaja candidatii Uniunii. PSD si PC nu o accepta si lucrarile se blocheaza. Pe 15 octombrie, Traian Basescu arunca manusa si impune Parlamentului o misiune imposibila: adoptarea uninominalului intr-o saptamina. Alternativa, convocarea referendumului. Din acest moment, razboiul este total, iar pe 23 octombrie presedintele emite decretul pentru convocarea referendumului.

Parlamentul a atacat prin mijloacele pe care le are la dispozitie. Pe 9 octombrie adopta o lege care interzice simultaneitatea celor doua scrutine, iar pe 26 octombrie PRM contesta la Curtea Constitutionala decretul privind convocarea referendumului. Pe 29 octombrie, Guvernul isi asuma raspunderea pe proiectul aflat in Parlament, dar premierul Tariceanu si PNL nu ataca deschis uninominalul in doua tururi propus de Basescu, limitindu-se doar sa sustina ca referendumul este inutil. Paralel, Parlamentul mai modifica o ordonanta de urgenta privind euroalegerile prin care se interzice prezentarea sondajelor de opinie in audiovizual pe perioada campaniei electorale. Ultima tentativa a Parlamentului de a anihila avantajele pe care Traian Basescu le-ar putea transfera PD, “razboiul timpilor de antena”, pare sa fie o secventa din piesele absurde ale lui Eugen Ionescu. PD si PLD insista sa se urgenteze constituirea comisiei parlamentare pentru repartizarea timpilor de antena, PRM propune si obtine sprijin pentru aminarea votarii ei. Dupa o saptamina, democratii si social democratii se rasucesc (dindu-si seama ca modalitatea stabilirii timpilor de antena printr-o comisie parlamentara nu-i favorizeaza), se impotrivesc constituirii comisiei, dar pierd la vot - 7 noiembrie. Tot in aceasta zi, Curtea Constitutionala respinge contestatia PRM, dind practic unda verde desfasurarii referendumului. Dupa stabilirea timpilor de antena pentru TVR, deputatul PSD Ioan Bivolaru anunta ca seful statului si-a consumat timpii de aparitie.

Presedintele Basescu nu a stat nici el cu miinile in sin pentru a-si atinge telul. Astfel, in decretul de convocare a referendumului, nu stabileste o data anume, nominalizind “ziua de desfasurare” a scrutinului pentru Parlamentul European ca data pentru consultarea populara. Cele doua legi restrictive sint retrimise Parlamentului spre reexaminare, astfel incit sa nu produca efecte pina pe 25 noiembrie, iar legea uninominalului mixt pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea a anuntat ca nu o va promulga si o va tine in “stand-by”, pina dupa referendum.

In acest razboi, ambele tabere au uzat de toate chichitele prevazute de legislatie. In doua situatii insa se poate afirma ca bariera legalitatii a fost sarita. Astfel, sustinerea tezei ca seful statului si-a consumat timpii de antena este mai mult decit dubioasa. De cealalta parte, legea care interzicea desfasurarea simultana a referendumului cu alte scrutine trebuia promulgata pina pe 29 octombrie, presedintele nemaiavind dreptul sa o retrimita la Parlament. Daca voia sa traga de timp, Basescu o putea contesta la Curtea Constitutionala. (Lucian Gheorghiu)


(340 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Traian Basescu ii incurca pe parlamentari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71093988418579 seconds.