Joi, 31 Martie 2005 - 10:21 AM Aleg.RO: Adriean Videanu, candidatul Aliantei la Primaria Capitalei, a facut afaceri cu SAFI

Publicat de: Marin Munteanu

gardianul Candidatul Aliantei pentru Primaria Capitalei, Adriean Videanu, a negat vehement la televiziune orice implicare in escrocheria SAFI, desi a fost actionar alaturi de SAFI si George Danielescu in SC SECON SA . Videanu a castigat zeci de miliarde din afacerea SECON, pe spezele firmei de stat SNP Petrom, care i-a "nationalizat" o afacere privata. Adriean Videanu a negat, recent, cu inversunare, orice implicare in mega-escrocheria SAFI, in incercarea de a combate acuzatiile ce i-au fost aduse de principalul sau contracandidat, Marian Vanghelie. Documentele, ajunse in posesia redactiei noastre, dovedesc insa ca in cazul lui Adriean Videanu acesta nu poate sustine ca afacerile sale nu s-au intersectat cu fondul SAFI. In primavara anului 2003, o echipa mixta de control, ordonata de prefectul judetului Teleorman, echipa formata din reprezentanti ai Directiei Generale a Finantelor Publice, ai Garzii Financiare si ai Inspectoratului de Politie al Judetului Teleorman, a efectuat verificari la SC SECON SA, firma in care Adriean Videanu a "reusit" in afaceri. Controlul a constatat ca printre partenerii de afaceri ai lui Videanu, care s-au regasit in actionariatul SC SECON SA, s-au numarat SAFI Invest SA, precum si vestitul George Danielescu, care a si fost cercetat penal in aceasta afacere.

Astfel, potrivit notei de control, care include si un istoric al actionariatului firmei SECON SA, infiintata in 1993: "La 21.02.1996 se retrag asociatii Lunganu Mircea, Lunganu Angela si Lunganu Constantin, fiind cooptati alti actionari, structura devenind urmatoarea:

- Lunganu Corin Nicolae - 25%

- Mocanu Alexandru - 24,5%

- Videanu Adriean - 24,5%

- FMOA (SAFI Invest SA) - 15%

- Danielescu George - 5%

- Robu Victor - 5%

- Lunganu Claudia Florina - 1%.

La 05.06.1998 se retrag asociatii SAFI Invest SA si Danielescu George, prin cedarea actiunilor in favoarea asociatului Lunganu Corin Nicolae, iar la 18.06.1998 se majoreaza capitalul social de la 2.000.000 lei la 2.000.000.000 lei prin virarea sumei de 1.998.000.000 lei cu OP nr. 1/04.06.1998 din contul personal al asociatului Lunganu Corin Nicolae, pentru actionarii Lunganu Corin Nicolae, Mocanu Alexandru si Videanu Adriean, respectiv cate 666.000.000 lei, structura actionariatului devenind urmatoarea:

- Lunganu Corin Nicolae - 33,345%

- Mocanu Alexandru - 33,325%

- Videanu Adriean - 33,325%

- Robu Victor - 0,004%

- Lunganu Claudia Florina - 0,001%".

Din documentul de control de mai sus se observa ca, o data cu iesirea tandemului SAFI - Danielescu din afacerea SECON, Adriean Videanu a prosperat brusc, marindu-si actiunile de la 24,5% la 33,325%, prin aportarea din contul personal al altui asociat, a sumei de 666 milioane lei. Generoasa miscare! Documentul de mai sus (vezi facsimil) demonstreaza ca Adriean Videanu a avut legaturi cu SAFI, in pofida faptului ca le-a negat in mod public si repetat.


Credit de la BANCOREX

Afacerea SECON SA, pornita ca o intreprindere privata de comert cu butelii, a insemnat in fapt o nationalizare cu scopul obtinerii unor castiguri considerabile de la SNP Petrom. De asemenea, firma lui Videanu a contractat, in perioada 1998 – 1999, si un credit valutar de la defuncta BANCOREX, in suma de 5.602.766 franci francezi, garantat de statul roman pentru procurarea de utilaje, instalatii si construirea unei statii de imbuteliere GPL. Creditul a fost preluat, ulterior, de AVAB, care a incercat sa recupereze ce se mai poate.

Retragerea SAFI din combinatia lui Videanu a insemnat si o schimbare radicala de actionat, intr-o maniera care miroase a inginerie financiara. Astfel, in a doua jumatate a anului 1998, in urma unei cedari inexplicabile de actiuni, SNP Petrom a devenit detinatoarea a 30% din actiunile SECON GAZ SA, societate care urma sa se infiinteze prin divizarea SC SECON SA. Judecatorul delegat la Registrul Comertului Teleorman a aprobat o expertiza prin care s-a majorat capitalul social al SC SECON SA, stabilind ca activul si pasivul acesteia ar valora 44 miliarde de lei, moment dupa care divizarea s-a realizat in fapt, SECON SA fiind cotata cu un activ si pasiv de 25,8 miliarde lei, iar SECON GAZ SA cu 37,3 miliarde lei, sume despre care controlul retine ca au fost prinse in evidentele SECON GAZ ca aport de capital al asociatilor persoane fizice "prin artificii contabile, fara sa existe in realitate".


Darnicia SNP Petrom

Dupa acest artificiu, care a dus la nasterea SECON GAZ SA Rosiorii de Vede, SNP Petrom SA vireaza in conturile personale ale lui Lunganu si Mocanu 9,4 miliarde lei, reprezentand 30% din capitalul social cesionat de acestia. La 16.07.1998, dupa ce actiunile au fost umflate ca valoare, SNP Petrom SA mai incheie un contract de cesiune de actiuni, prin care cumpara de la actionarii Adriean Videanu, Lunganu si Mocanu 990.000 actiuni, in valoare totala de 22 miliarde lei, devenind actionar majoritar cu 85%. Practic, o firma privata a fost nationalizata prin SNP Petrom, companie de stat. Prin aceste metode, pana in anul 2001, SNP Petrom a virat in "conturile intreprinzatorilor" de mai sus, in schimbul actiunilor cumparate, peste 37 miliarde lei, pentru o afacere vizand un "centru de butelii GPL", afacere care, inainte de umflarea evidentelor contabile, nu valora mai mult de 2 miliarde lei, conform valorii capitalului social din luna iunie 1998. O adevarata "lovitura de piata". Ulterior, printr-un sir interminabil de procese, echipa de la SECON GAZ SA a impiedicat SNP Petrom SA sa-si numeasca un consiliu de administratie, desi aceasta detinea aproape toate actiunile, prin numeroase procese care sunt pe rolul instantelor si in ziua de azi.


Garda Financiara vorbeste de evaziune fiscala

O alta nota de constatare, de data recenta, intocmita la 10 noiembrie 2004, de o echipa de control a Garzii Financiare Teleorman si a DGFP Teleorman, a retinut ca intrarea in afacerea SECON GAZ a SNP Petrom nu a avut baza legala si a depistat grave nereguli in contabilitate. Nota de constatare a retinut: "Se constata ca SC SECON SA diminueaza profitul impozabil ilegal, prin inregistrarea in evidenta contabila a cheltuielilor cu dobanzile bancare aferente creditelor contractate pentru finantarea obiectivului de investitii - centrul de umplere butelii cu GPL - ce a fost transmis in urma divizarii in patrimoniul SC SECON GAZ SA, unde a fost pus in functiune si realizeaza venituri. Consecintele fiscale determinate de operatiunile privind reevaluarea activelor in SC SECON SA, in cazul in care aceasta s-a efectuat cu incalcarea legislatiei in vigoare, ar putea consta in:

1. diminuarea profitului impozabil al SC SECON SA prin inregistrarea in costuri a dobanzilor aferente creditelor angajate pentru realizarea obiectivului de investitii - centrul de umplere butelii GPL - care dupa divizare a trecut in patrimoniul SC SECON GAZ SA;

2. diminuarea profitului impozabil la SC SECON GAZ SA cu cheltuielile privind amortizarea activelor supraevaluate.

Semnatarii notei de constatare sustin ca "faptele descrise mai sus ar putea intruni elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala, potrivit prevederilor art. 13 din Legea 87/1994 privind combaterea evaziunii fiscale, respectiv art. 11 din aceeasi lege republicata. Avand in vedere constatarile inscrise in prezenta si in limita competentelor organului fiscal si al Garzii Financiare, propunem analizarea si verificarea acestora de catre organele abilitate".


(1247 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Marin Munteanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Adriean Videanu, candidatul Aliantei la Primaria Capitalei, a facut afaceri cu SAFI | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60437083244324 seconds.