Joi, 31 Martie 2005 - 10:44 AM Aleg.RO: Suta de zile a președintelui

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Noul președinte al României și-a sărbătorit cele o sută de zile de când se află la cârma țării exact în Irak, la capătul 'axei' pe care a imaginat-o pentru relațiile internaționale privilegiate ale României, în concepția sa. Aflat în mijlocul ostașilor români din forța multinațională de menținere a ordinii (nu de ocupație, cum eronat aprecia la un moment dat, președintele), dl Băsescu i-a încurajat pe aceștia să lupte cu demnitate pentru țară, oferindu-le în acest sens și câte un briceag.

Cadoul aniversar i-a venit președintelui de acolo de unde se aștepta cel mai puțin: din partea unor reprezentanți ai poporului irakian, dintre cei care nu privesc cu ochi buni ajutorul american.

Aceștia au sechestrat trei jurnaliști români, adăugând țara noastră pe lista țărilor ai căror cetățeni au fost răpiți, probabil, în scopul efectuării de presiuni asupra coaliției pentru a-și retrage trupele.

Răpirea intervine la doar câteva ore după ce, în Bagdad, Traian Băsescu declara că celor 400 de ostași români din Afganistan li se vor adăuga alți 400, întărind astfel atașamentul României la cauza americană în agitatul Orient islamist.

Este o situație aproape lipsită de precedent, dacă exceptăm incidentul terorist din 1992, când un diplomat de la ambasada română la New Delhi a fost luat ostatic de către o grupare a separatiștilor sikh, care solicitau eliberarea unor teroriști arestați în urma atentatului comis în 1991 împotriva ambasadorului indian la București.

De data aceasta miza este considerabil mai mare, iar implicațiile sale depășesc nivelurile obișnuite. Practic, președintele Băsescu are de făcut față celui mai punctual examen la său de până acum.

După ce a eliberat presa de sub jugul publicității de stat pesediste, trebuie să arate acum în ce mod poate elibera - la propriu - niște jurnaliști ajunși într-o situație limită prin asimilarea națiunii căreia-i aparțin forțelor indezirabile 'de ocupație'.

Iar acest lucru se produce în condițiile în care președintele apasă constant pe pedala accelerației implicării românești alături de americani, oriunde și oricând și - mai ales - cu orice riscuri și cu orice preț.

Acum, în Irak, despre preț este vorba, mai mult decât orice altceva.


(788 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Suta de zile a președintelui | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.97260403633118 seconds.