Luni, 17 Ianuarie 2005 - 09:40 AM Aleg.RO: Ioan Rus, presedintele PSD Cluj: „Reforma PSD nu se poate face în spatele usilor închise"

Publicat de: e.fogarasi

azi Presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, a apreciat, într-un interviu acordat, ieri, Mediafax, cã toti membrii de partid trebuie sã contribuie la reforma PSD, fapt ce nu se va mai putea face cu usile închise. Totodatã, Rus îsi doreste ca de sigla PSD „sã nu mai atârne etichete ale rusinii, ca acelea de «partid de baroni» sau «partid al coruptilor»". „Meritele lui Ion Iliescu nu au fost niciodatã contestate, iar revenirea domniei sale în partid este un gest firesc. Experienta incontestabilã si competenta politicã a fostului presedinte pot fi si chiar trebuie valorizate de partid, acestea fiind calitãtile prin care Ion Iliescu si-a câstigat locul în cartea de istorie. Însã, este absurd sã asteptãm ca Ion Iliescu, fondatorul partidului, sã fie si marele sãu reformator", a declarat Rus.
El a precizat cã documentul „Reforma profundã a PSD – Un program politic pentru modernizarea social-democratiei românesti" (a cãrui variantã finalã va fi prezentatã Biroului Executiv si Consiliului National) vrea sã dea un semnal cã liderii unei treimi din organizatiile judetene ale PSD sunt preocupati de evolutia acestuia în spatiul politic românesc si european. Dar programul „nu trebuie sã ducã la interpretãri care sã favorizeze concluzii de tip segregationist sau de enclavizare a organizatiilor din Transilvania si Banat".
Întrebat dacã Iliescu sau Nãstase ar trebui sã facã reforma în PSD, Rus a rãspuns cã toti membrii trebuie sã contribuie la aceasta. „Nu ne aflãm în fata unei dileme Iliescu-Nãstase. Adrian Nãstase a dus la modernizarea partidului pânã în punctul în care se aflã astãzi, este un lider cu o mare capacitate de polarizare politicã si are o influentã externã consistentã. Dar responsabilitatea apartine fiecãruia dintre noi, iar un eventual esec în ducerea pânã la capãt a reformei ar avea consecinte politice greu de pronuntat chiar de cei mai virulenti critici ai PSD, având în vedere derapajele îngrijorãtoare ale presedintelui Traian Bãsescu cãtre autoritarism. PSD are un presedinte: pe Adrian Nãstase; congresul partidului este singura instantã care va decide asupra viitorului lider. Dezbaterea pe care am initiat-o nu se centreazã pe o problemã de lider, ci vizeazã exigente politice de ordin ideologic, institutional si managerial. Nu cred cã o conducere bicefalã formatã din Ion Iliescu si Adrian Nãstase ar fi beneficã unei reforme profunde a partidului.
Dacã printr-o «conducere colegialã», Mircea Geoanã întelege democratizarea deciziei si o mai mare transparentã a criteriilor si a mecanismelor cu care conducerea opereazã, apreciez pozitiv propunerea sa. Dar cel mai mare partid politic din România are nevoie de un lider puternic, care sã aibã capacitatea de a lua decizii curajoase si hotãrârea de a le aplica. PSD nu are nevoie de o conducere multicefalã, care sã reprezinte unele grupuri sau curente, ci are nevoie de un presedinte care sã-i reprezinte pe toti membrii de partid", a spus Ioan Rus.
Presedintele PSD Cluj a apreciat cã dorinta de schimbare a conduderii în baza unei „a treia cãi", exprimatã de omologul sãu de la Vrancea, Marian Oprisan, se înscrie în ideile si proiectele de reformã, „care se limitau la gãsirea unei noi formule sau echipe de conducere".


(840 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Ioan Rus, presedintele PSD Cluj: „Reforma PSD nu se poate face în spatele usilor închise" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62478804588318 seconds.