Vineri, 29 Februarie 2008 - 05:30 AM Aleg.RO: Motiuni din ce in ce mai simple – circ maxim cu efect zero

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 29 Februarie 2008

Majoritatea motiunilor simple trecute prin Parlament nu au stirnit aproape nici o reactie din partea Guvernului . In cel mai fericit caz, Executivul a indeplinit una sau doua din solicitarile prevazute in acestea, de ochii lumii.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Calin Popescu Tariceanu incaseaza motiune

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">dupa motiune, fara sa simta nimic

La o zi dupa ce Senatul a adoptat motiunea simpla a PSD si PC „Stop degradarii nivelului de trai! Stop iresponsabilitatii din sectorul energetic“, Guvernul Tariceanu a reactionat prompt indeplinind pe jumatate doar una dintre cele zece cerinte ale documentului: reducerea cheltuielilor bugetare cu un miliard de euro, fata de cele doua solicitate de senatori. O masura care fusese anuntata, oricum, inainte ca motiunea sa fie votata. Peste restul a trecut cu vederea. De altfel, ignorarea prevederilor motiunilor simple adoptate de Parlament a devenit o obisnuinta pentru Executiv. O spun liderii PSD Ilie Sirbu si Cristian Diaconescu si o dovedeste bilantul celorlalte trei asemenea demersuri parlamentare.

„Nu ma astept la nici o reactie din partea Cabinetului Tariceanu. E un Guvern in deriva, slab si nu stiu ce efect au aceste motiuni asupra lui. Ar trebui sa depunem motiunea aceea de cenzura si sa terminam cu el“, spune Ilie Sirbu. „Este o situatie de un neverosimil perfect. In ritmul asta am putea avea o motiune pe zi care sa treaca si sa nu se intimple nimic. Ministrul Economiei, Vosganian, a avut luni un discurs in Parlament de parca ar fi avut sustinere 80% si nu 19 cit are in realitate. As fi preferat un discurs mai decent si un ministru mai in banca lui“, afirma si Diaconescu.

Prima motiune fara efect adoptata de Senat dateaza de acum un an. Atunci ministrul Justitiei, Monica Macovei, a ramas in functie, in ciuda unei motiuni a PSD si PRM care cerea debarcarea acesteia. „Nu s-a intimplat nimic atunci“, isi aminteste purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu. O alta cerere a motiunii - cea prin care procurorul general al Romaniei si cel al DNA sa fie numiti de presedintele Romaniei la propunerea CSM - nu a fost pusa nici ea in aplicare de Executiv. In decizia sa de a o pastra pe Macovei ministru, premierul Tariceanu a beneficiat atunci de ajutorul Curtii Constitutionale, care a decis ca Guvernul este obligat sa tina cont de moti-uni, dar nu poate fi obligat sa ia anumite masuri concrete, cum ar fi destituirea unui ministru. Tariceanu a venit atunci cu o declaratie in Parlament pe tema reformei in Justitie, dar a schimbat-o pe Macovei din functia de ministru doar in momentul in care s-a decis scoaterea PD de la guvernare.

Nici motiunea „Patru milioane de lei - subventie pentru fiecare hectar de teren arabil“ din vara anului trecut nu s-a bucurat de prea mare atentie din partea Guvernului. Conform pesedistului Ilie Sirbu, din cele 13 solicitari ale documentului doar doua au fost indeplinite de Executiv, dar si acelea partial: acordarea unei subventii de 700 de lei la hectar si finalizarea Programului National de Dezvoltare Rurala.

Penultima dintre motiunile simple trecute prin Parlament este cea privitoare la anularea taxei de prima inmatriculare, initiata de PD-L si adoptata de Camera Deputatilor in urma cu mai bine de o saptamina. Desi premierul a anuntat ca va tine cont de motiune, Guvernul nu a anulat taxa, ci doar a modificat-o. In urma acestui raspuns, PD-L a amenintat Executivul cu depunerea unei motiuni de cenzura.

Ploaie de revendicari

Motiunea pe tema saraciei adoptata marti de Senat arunca pe umerii Guvernului o intreaga serie de masuri populiste. Astfel, senatorii cer Executivului sa ia masuri imediate pentru protejarea puterii de cumparare a cetatenilor cu venituri medii si mici, sa compenseze cheltuielile cu intretinerea pentru persoanele sarace, stoparea cresterii preturilor la gaze naturale si carbuni si initierea de negocieri cu Federatia Rusa pe aceasta tema. In replica, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca majoritatea revendicarilor prevazute in document au fost deja aplicate de Guvern sau sint avute in vedere. In acest sens, Vosganian a invocat majorarea pensiilor si a salariului minim pe economie. In privinta negocierilor cu Federatia Rusa, ministrul Economiei a spus ca ministerul pe care il conduce a dat semnale ca vrea sa rediscute pretul gazelor cu Moscova, dar ca si deputatii si senatorii trebuie sa faciliteze relatia cu acest stat.


(1049 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Motiuni din ce in ce mai simple – circ maxim cu efect zero | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67719006538391 seconds.