Sâmbătă, 02 Aprilie 2005 - 12:04 PM Aleg.RO: Basescu Trebuie Sustinut!

Publicat de: Valentin Stan

evenimentulzilei Numerosi observatori ai scenei politice romanesti au incercat sa dezlege misterul disparitiei celor trei jurnalisti romani in Irak, Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu! Intr-adevar, folosirea "excesiva" a telefonului celular de catre unul dintre jurnalisti, dupa "capturare", e ciudata. Neglijarea mijloacelor pentru protectie si securitate, de catre cei trei, este si ea stranie. Apoi, numeroase elemente "atipice" se desprind din imaginile transmise de televiziunea Al-Jazeera. De la vestimentatia rapitorilor pina la specificul covoarelor din fundal.
Rapitorii de pe caseta de la Al-Jazeera nu se identificau, nu se reclamau de la vreun comandament sacru si nici nu cereau nimic in schimbul eliberarii romanilor. Apoi au aparut, in presa, fel de fel de elaborari, care mai de care mai "savante", cu privire la cum trebuia sa tina teroristul din poza degetul pe tragaci sau cu privire la marca de blugi cu care era imbracat, vizibila in filmul realizat cu profesionalism.
"Analisti" si "Experti"
Trebuie precizat foarte clar: presa este libera sa elaboreze si chiar sa concluzioneze ca totul este o inscenare regizata de la Bucuresti! Sau ca Marie-Jeanne era "fardata" si juca o farsa hollywoodiana! Ceea ce, insa, trebuie sa stie toti cei care vor sa se joace de-a Sherlock Holmes, prin presa romana, este ca toate aceste "speculatii" ofera o sursa de informare exceptionala pentru rapitori, care au acces nelimitat la mecanismele informative digitale. Si care au anuntat, deja, ca sint la curent cu faptul ca s-a speculat, in Romania, cu privire la o posibila cerere de rascumparare.
Orice specialist american, britanic sau francez, in gestiunea crizelor legate de terorism - nu caricaturile de "specialisti in negocieri" sau "analisti militari", pe care le "exhibitioneaza" unele posturi de televiziune romanesti, la ore de maxima audienta - va poate spune ca orice speculatie facuta de presa dintr-o tara, care "da ostatici", poate decide viata sau moartea acestora.
Scepticismul, optimismul sau dubiile presei pot oferi informatii rapitorilor, cu privire la cit si ce sa ceara in schimbul vietii ostaticilor! Pina unde pot sa mearga in a "forta" guvernul roman plecind de la barometrul opiniei publice, pe care il configureaza reactiile din presa! Pot afla cit de credibil este guvernul in ochii cetatenilor sai plecind de la framintarile din media si intelegind, de aici, cit de subreda sau cit de tare este pozitia guvernului, in eventualele negocieri cu teroristii, pe teme de o duritate "reglabila".
Am vazut, la un post TV, un asa-zis "specialist in negocieri", care spunea ca prima caseta, prezentindu-i pe jurnalistii nostri captivi, a ajuns la Al-Jazeera "prea repede"! De unde, ciudatenia situatiei! Caseta fusese transmisa in noaptea de 30 spre 31 martie. In conditiile in care jurnalistii nostri disparusera pe 29 martie! Dumnezeu stie cine-l facuse pe asta "specialist in negocieri"! Poate, televiziunile care l-au pus pe "sticla"!
Joi, 12 august 2004, integristi islamici necunoscuti l-au rapit pe jurnalistul britanic James Brandon, in localitatea irakiana Basra. L-au luat cu forta din hotelul Diafa, l-au batut, amenintat si au si raspindit o inregistrare video, vineri 13 august. Pe 14 august era deja eliberat, la interventia locotenentilor sefului religios Al-Sadr, liderul rebeliunii siite din Irak. Cit de "rapide" erau aceste evenimente? Capturarea, lansarea inregistrarii video, eliberarea ostaticului?
In schimb, ministrul de externe francez Michel Barnier era in imposibilitatea de a da un raspuns reporterului de la Canal Plus, care il intreba, pe 24 martie 2005, in legatura cu soarta jurnalistei Florence Aubenas, care "lipsea de 78 de zile" in Irak, fara ca nimeni sa fi produs cel mai mic indiciu in legatura cu soarta sa!
De unde, pentru numele lui Dumnezeu, au rasarit acesti asa-zis "specialisti", copios mediatizati de presa romana? Din nefericire, am vazut lideri de opinie importanti, din media, lansindu-se penibil in speculatii similare, doar din dorinta de a mai bifa un domeniu de expertiza, din care "nu aveau voie" sa lipseasca.
"Manualul teroristului"
Trebuie spus cu claritate ca NU EXISTA, repet, NU EXISTA un model, un "pattern" in modul in care opereaza grupurile teroriste din Irak sau de aiurea. Teza ca trebuie interpretat de ce covoarele din spatele romanilor nostri, pe caseta de la Al-Jazeera, aveau flori sau versete din Coran, este o timpenie! Prima caseta difuzata dupa insingeratul 11 septembrie 2001, pe care aparea Bin Laden, il prezenta pe liderul Al-Qaida avind in spate o stinca, de care era sprijinita o arma automata AKM. Dupa ce expertii CIA au inceput sa-l caute pe teroristul saudit printre formatiunile stincoase, de la frontiera afgano-pakistaneza, plecind de la analiza imaginii stincii din film, Bin Laden nu a mai aparut pe casete, cu stinci in fundal!
Daca as fi un terorist "improvizat", un bandit de duzina, cum sint cu miile in Irak, si as "captura" niste jurnalisti romani, pe care i-as "caza" la mine in casa, ca n-am unde sa-i duc, ce am sa pun pe pereti, in spatele lor, inainte sa-i filmez? Orice am la indemina, ca sa maschez peretele, altminteri usor de recunoscut de oricine a mai fost la mine in casa! Cel mai bine este sa pun acolo un covor sau o cirpa, care nu sint din casa! Eventual, ceva luat dintr-un bazar sau capturat intr-o actiune de jaf! Exact la fel as proceda si daca as fi un terorist "omologat", care vrea sa-si pastreze, pe moment, anonimatul, din ratiuni necunoscute profanilor in ale terorismului, care se zgiiesc la televizor si apoi isi dau cu parerea cit cuprinde!
Anul trecut, mai mult de 150 de straini au fost capturati de grupari rebele, in Irak. Cei mai multi au fost eliberati, altii ucisi. Daca ne referim, de pilda, la situatia italienilor, jurnalistul Enzo Baldoni a fost capturat si ucis. In septembrie, doua italience, care lucrau in organizatii umanitare, au fost capturate si eliberate dupa trei saptamini. In ambele cazuri, au fost avansate solicitari ale teroristilor catre guvernul italian. De ce, intr-un caz, deznodamintul a fost nefericit si, in altul, captivii au fost eliberati? Guvernul italian ar fi putut face pentru Baldoni ce a facut pentru cele doua Simone! La fel, jurnalista Giuliana Sgrena a fost eliberata, dar agentii de securitate, capturati in aprilie, anul trecut, nu au fost tot atit de norocosi!
Unde a gresit guvernul italian, de nu a putut sa-i salveze pe toti? Nu stiau italienii "manualul teroristului", in care exceleaza unii bravi jurnalisti de opereta ai Romaniei si "neamurile" lor din armata "analistilor" si "expertilor" de mucava? Cei care ne invata, pe sticla, cit de "atipica" este Marie-Jeanne, cea "fardata" in fata mortii, care o pindeste necrutator?
Marie-Jeanne
Sint mindru de Marie-Jeanne! De putine ori m-am bucurat ca sint roman in ultimii ani! Nu pentru ca nu mi-as iubi tara, ci pentru ca prea multi romani au umilit-o la cel mai inalt nivel. Au dispretuit-o si umplut-o de ridicol! Demnitatea si curajul acestei copile, cu buzele vinete de sarutul mortii, ar trebui sa ne aduca tuturor aminte cine sintem! Ca sintem o natiune, asa cum sint americanii sau francezii! Si ca stim sa respectam marile caractere ale acestui popor! Este o blasfemie sa "fardezi" buzele unui om, caruia ii suride hidos moartea! Ei bine, dragii mei, au fost oameni in presa romana care au vazut vinetiul buzelor acestui copil ca rezultat al unei actiuni de "cosmetizare".
E drept, presa e libera! Si, citeodata, oribila! Si singura noastra sansa de libertate! Si datoria noastra pentru adevar! Si respectul nostru fata de opinia publica! Si ultima ratiune, pentru care Marie-Jeanne traieste acum fiorii mortii! Si cind ma gindesc ca au fost oameni din presa, pe care ii respectam si care au "pingarit-o" pe aceasta copila, aratind cit de nechibzuita a fost cind si-a ales "drumul Bagdadului"! Adica atunci cind s-a dus sa faca ceea ce jurnalistul s-a nascut sa faca pentru oameni: SA INFORMEZE! Neluind in seama pericolul!
Multi jurnalisti sint suparati ca Basescu nu le da suficiente informatii despre actiunile guvernului pentru eliberarea captivilor. Si, evident, descopera situatii "atipice"! Acelasi Michel Barnier, referindu-se la jurnalistii Florence Aubenas si Hussein Hanoun, rapiti fara veste, spunea presei, pe 24 martie:
"Lucram discret, caci, in aceste cazuri de rapire, chiar daca ele nu seamana intre ele, nu raspund acelorasi retele si nici acelorasi motive, discretia este garantia securitatii lor. Noi lucram, innodam firele, avem dialoguri si vom face totul pentru a-i salva"!
Asadar, rapirile "nu seamana intre ele", domnilor "atipici", din presa! Basescu trebuie sustinut, atit in tacerea lui, cit si in tot ceea ce face pentru eliberarea romanilor nostri! Avem tot timpul sa-l criticam dupa ce copiii nostri vor fi teferi, acasa! Si sa analizam, atunci, cazurile "atipice"! Dumnezeu sa-i aiba in paza pe Marie-Jeanne si pe colegii ei!


(598 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Valentin Stan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Basescu Trebuie Sustinut! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63140296936035 seconds.