Sâmbătă, 02 Aprilie 2005 - 12:24 PM Aleg.RO: Municipalitatea va introduce un sistem de colectare selectiva a deseurilor

Publicat de: Cristina Boiangiu

romanialibera Municipalitatea va introduce un sistem de colectare selectiva a ambalajelor reciclabile si refolosibile, conform unui proiect de hotarare care va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Proiectul prevede ca, pana la 31 iunie 2006, sa fie valorificata 50% din greutatea deseurilor de ambalaje si sa fie reciclata 25% din greutatea totala a materialelor de ambalaj continute in deseuri. La sistemul de colectare selectiva a ambalajelor vor participa persoanele fizice, asociatiile de locatari, institutiile publice si detinatorii de deseuri. Ei vor fi obligati sa depuna ambalajele in recipienti speciali (saci, europubele, eurocontainere), care vor fi amplasati in locuri usor accesibile si vor avea inscriptionat tipul de material refolosibil ce urmeaza sa fie colectat. Apoi, ambalajele colectate vor fi predate catre societatile de salubrizare si catre agentii economici specializati. Persoanele juridice detinatoare de ambalaje au obligatia de a asigura valorificarea si reciclarea acestora prin mijloace proprii sau prin predare catre agentii economici autorizati. Persoanele juridice care colecteaza ambalaje vor trebui sa obtina autorizatie pentru aceasta activitate. Toate persoanele juridice detinatoare de ambalaje vor avea obligatia de a raporta lunar Primariei Capitalei cantitatile de ambalaje produse, colectate, reciclate si valorificate, in vederea realizarii unei banci de date. Edilii de la Primaria Capitalei si sectoare ii vor informa pe cetateni in legatura cu modul in care se va realiza colectarea selectiva a deseurilor.
Operatorii de salubritate autorizati vor organiza un sistem simplu si eficient de colectare, depozitare, transport si valorificare a ambalajelor reciclabile. Implementarea graduala a sistemului va fi facuta de edili in semestrul al doilea al acestui an. "Dezvoltarea sistemului de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje pe raza municipiului Bucuresti are ca obiectiv reciclarea si reutilizarea deseurilor de ambalaje, care sa duca la imbunatatirea calitatii mediului si diminuarea cantitatilor de deseuri urbane care se depoziteaza la depozitele ecologice, crescand in acest sens durata de exploatare a acestor depozite", a precizat primarul general interimar Razvan Murgeanu, in expunerea de motive la proiectul de hotarare.
Cetatenii care nu vor respecta masurile impuse de CGMB vor fi amendati, incepand din 2006. Amenzile pentru persoanele fizice sunt cuprinse intre 5 si 10 milioane lei, iar pentru persoanele juridice - intre 30 si 50 milioane lei.


(712 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la Cristina Boiangiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Municipalitatea va introduce un sistem de colectare selectiva a deseurilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.