Luni, 04 Aprilie 2005 - 12:45 PM Aleg.RO: Alegeri fara alegatori

Publicat de: Adriana Istodor,A.M.

evenimentulzilei A fost o campanie electorala seaca. Pretendentii la fotoliul de primar au plictisit intens, in ciuda efortului lor de a capta atentia fie prin acuze reciproce, fie prin afisele expuse in toate cartierele Capitalei. Apatia fata de alegeri, incurajata, poate, si de "bomba" rapirii celor trei ziaristi si de decesul Papei, evenimente care au acoperit mediatic toata piata stirilor, s-a dovedit molipsitoare. Ieri, electoratul bucurestean n-a iesit la vot sa-si aleaga edilul. Rezonant la ceea ce vede "pe sticla", cetateanul Capitalei n-a fost convins de candidati sa iasa din casa.
Cursa pentru un nou mandat de primar a cazut in uitare, dovada suprema fiind lipsa exit-poll-urilor. La fiecare scrutin important, asa cum este, de fapt, si cel al alegerii primarului unei capitale europene, televiziunile obisnuiau sa prezinte rezultate partiale imediat dupa ora 21.00, dupa inchiderea urnelor.
De data asta, nu s-a mai intimplat asa. Uzanta intocmirii exit-poll-urilor - interogarea electorilor imediat dupa iesirea de la urne - este un atribut exclusiv al televiziunilor, pentru a conta pe niste rezultate impartiale, si nu al partidelor politice sau al candidatilor. Posturile TV angajeaza practic un institut de sondaj care-si posteaza oamenii la un numar reprezentativ de sectii de votare si au ca sarcina chestionarea celor care si-au exercitat dreptul de vot, in legatura cu preferintele lor electorale.
Un exit-poll pentru scrutinul de duminica ar fi costat intre 30 si 35 de mii de dolari.
Nici una dintre televiziuni nu a considerat ca ar trebui sa arunce banii pe asa ceva. Candidatii au trebuit sa se impace cu situatia, iar marele public sa astepte rezultatele Biroului Electoral. Politicienilor nu le-a mai ramas decit sa recurga la numaratoarea paralela, proces care s-a incheiat la miezul noptii.
Apatia televiziunilor, a marelui public si a pretendentilor la un mandat de primar a acaparat pina si guvernul, care nu s-a mai obosit sa anunte data la care se va organiza, daca va fi cazul, al doilea tur de scrutin.
Absenteism istoric
Dorinta de a vota a fost foarte scazuta printre cetatenii Capitalei. La ora 14.00, de exemplu, isi exprimasera acest drept ceva mai putin de 200.000 de bucuresteni. Institutul National de Statistica, dupa verificarea unui esantion de 186 de sectii de votare, a transmis pe tot parcursul zilei de duminica evolutia prezentei la urne.
Ora Prezenta la urne Fruntase Codase
10.00 2,25% Sect. 6 (2,77%) Sect. 3 (1,83%)
14.00 11,38% Sect. 1 (13,19%) Sect. 3 (9,68%)
17.00 16,29% Sect. 1 (19,34%) Sect. 3 (13.96%)
Dezinteres TVR fata de rezultatul alegerilor
Televiziunea publica este obligata prin statut sa prezinte informatii de interes general, insa a considerat ca nu merita sa cheltuiasca bani pentru a aduce la cunostinta opiniei publice rezultatul alegerilor din Bucuresti. La fel au procedat si televiziunile comerciale, care urmau sa ofere previziuni ale rezultatului scrutinului din Capitala abia spre miezul noptii, in baza numaratorilor paralele efectuate de partide.
N-au gasit 30.000
In ultimii 15 ani, televiziunea ne-a obisnuit cu exit-poll-uri la ora 21.00, imediat dupa inchiderea urnelor, indiferent ca era vorba despre alegeri generale sau locale. Ieri seara insa, televiziunea de stat n-a mai procedat asa. De ce? In primul rind pentru ca responsabilii TVR nu au aprobat cheltuirea a 30.000 de euro, cit cer in medie institutele de sondare a opiniei publice. TVR si-a motivat lipsa de interes prin pretul mare cerut de institute. Pe de alta parte, Cristina Constantinescu, director de comunicare al TVR, a amintit ca, anul trecut, televiziunea publica a fost acuzata tocmai ca a contractat astfel de sondaje la iesirea din urne.
CNA va discuta situatia
Attila Gasparik, presedintele interimar al Consiliului National al Audiovizualului, considera ca TVR ar fi trebuit sa asigure aceasta informatie pentru publicul sau bucurestean. Presedintele interimar al CNA a prezentat si o alta problema legata de TVR, referindu-se la ultima dezbatere electorala, prezentata vineri seara, inainte de finalul campaniei. Invitatii ultimei dezbateri au fost reprezentantii partidelor parlamentare, Adriean Videanu (D.A.), Marian Vanghelie (PSD), Anca Petrescu (PRM) si Radu Opaina (PUR). TVR a raspuns, spunind ca legea nu face nici o referire speciala la ultima seara a campaniei. (Vlad Iorga)
Marian Vanghelie, urcat pe piedestal
Apatia care a caracterizat ziua votului domina ieri-seara si atmosfera de la sediul PSD Bucuresti. In jurul orei 18.00, cu putin inainte de inchiderea editiei, imobilul situat in Piata Universitatii era pustiu. Nici unul dintre mai-marii PSD anuntati ca vor veni sa-l sustina pe pretendentul partidului la fotoliul de edil-sef al Bucurestiului, Daniel Marian Vanghelie, nu isi facusera aparitia. In asteptarea lui Ion Iliescu, Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu si a altor lideri PSD, citiva angajati puneau la punct ultimele detalii. Unul lipea de zor pe pereti afise cu "primarul care este", altul se caznea sa aduca in sala presei un disc din marmura.
Ca sa nu faca vreo criza de lombosciatica, rostogolea discul pe parchet. "Asta e de la Videanu", glumea un consilier PSD de la biroul de presa, facind aluzie la afacerile contracandidatului lui Vanghelie, Adriean Videanu. Discul din marmura a fost carat de la subsolul cladirii de la "coada calului" pina la etajul patru si a fost spalat inainte de a fi depus la baza pupitrului de la care Vanghelie avea sa faca declaratiile de presa, dupa inchiderea urnelor. Acesta fiind cam inalt pentru scundul Vanghelie, discul din marmura avea sa-i serveasca drept piedestal. "E bine acum. Domnu’ Vanghelie e mai micut, da’ s-a rezolvat acum", exclama Sisiful de ocazie, multumit ca a scapat de povara.In spatele pupitrului a fost instalat un perete cu televizoare, fiecare in parte setat pe cite un alt post. "Televizoarele sint de la campania de anul trecut, din vara. M-am gindit sa adaug un pic de dinamism", se lauda responsabilul cu relatia cu presa. (Silviu Sergiu)
Alianta "care tace"
Majoritatea liderilor Aliantei si-au facut somnul de frumusete ieri dupa-amiaza. In rind cu ei si sediul de campanie din Modrogan, alta data zgomotos si animat de hahaiala bine cunoscuta a ex-sefului PD, Traian Basescu. Ieri mai pe seara locul de unde pleca in urma cu patru luni un presedinte democrat, sediul PD Bucuresti din Modrogan, era aproape parasit. Doar cablurile de televiziune care-i incorsetau peretii aratau ca avea sa se intimple ceva: anuntul legat de votul pentru alegerea noului primar general.
Dintre cabluri rasare la un moment dat, relaxat si primavaratic, seful interimar al PD, Emil Boc. "Nu va fi un tur doi. Si pensionarii voteaza cu Videanu. N-or sa fie probleme", ne-a spus acesta, la adapostul procentelor incurajatoare. Cit priveste exit-poll-urile, Boc spune ca 35.000 de euro reprezinta totusi o suma pe care staff-urile de campanie "probabil s-au gindit sa le foloseasca in alt scop". Apoi a plecat sprintar, vazind ca ii lipseste compania altor colegi. (Adriana Istodor, Alina Mihai)


(722 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Adriana Istodor,A.M.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Alegeri fara alegatori | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71146202087402 seconds.