Luni, 04 Aprilie 2005 - 12:46 PM Aleg.RO: Alegeri in lipsa alegatorilor

Publicat de: Laura Ciobanu, L.G.,

Cotidianul Absenteism-record ieri la alegerile pentru Primaria Capitalei. Numai 16,29% dintre bucurestenii cu drept de vot se prezentasera la urne pina la ora 17.00. Aceasta cifra reprezinta putin peste jumatate din numarul de votanti pe care, pe 6 iunie 2004, la aceeasi ora, confruntarea dintre Basescu si Geoana ii scosese din case. Alegeri s-au mai desfasurat si in 19 comune, fara incidente. Bucurestenii nu s-au trezit de dimineata grabiti sa-si aleaga primarul. La ora 9.00, prezenta la vot, estimata de Biroul Electoral Municipal, era de 2,25%. Pina la ora 11.00, la sectiile de votare din incinta Liceului „Jean Monnet“ isi exprimasera votul aproximativ 50 de alegatori. Cea mai mare parte a celor care au votat in primele ore ale diminetii la aceasta sectie au fost personalitatile politice care, locuind in cartierul Primaverii, sint arondate la aceste sectii de votare. Restul au fost pensionari. La ora 14.00, decalajul fata de primul tur al alegerilor locale din 2004 devenea deja evident. La urne se prezentasera numai 11,38% dintre alegatori. Anul trecut, pina la aceeasi ora iesisera la vot 17,44%. Culmea este ca, daca sectorul 3 s-a incapatinat de dimineata sa ocupe primul loc in topul codasilor, pe locul doi s-a situat tocmai sectorul 5, patronat de unul dintre principalii candidati, Marian Vanghelie. La ora 9.00, electoratul care il facuse pe Vanghelie primar din primul tur in 2004 nu se mobilizase decit in proportie de 2%, iar pina la 14.00 iesisera la urne 10,46%. Trendul se mentinea si la ora 17.00 - 13,96% in sectorul 3 - 15,49%, si 15,15% in sectorul 5. Fruntas era sectorul 1, cu 19,34%.

Cristian Pirvulescu, presedintele ProDemocratia, estima ieri ca prezenta la vot va fi de aproximativ 30%. Acesta explica lipsa de interes a alegatorilor prin faptul ca nu au mai fost motivati. „Electoratul care l-a adus pe Basescu in turul II si apoi la Cotroceni este un electorat care trebuie mobilizat. Se mobilizeaza greu, la alegerile de acum tinerii nu au o motivatie sa iasa la vot. Participarea redusa la scrutin il avantajeaza pe Vanghelie“, a apreciat Pirvulescu.
Politicienii fac declaratii trasnite

Si liderii politici au tratat cu lejeritate momentul, ceea ce a generat declaratii politice pline de un umor uneori involuntar. Unul dintre ei ar fi chiar presedintele PSD. Adrian Nastase, venit sa puna stampila pe Vanghelie, desi initial pusese sub semnul intrebarii desemnarea acestuia drept candidat, a afirmat: „Am votat pentru un gospodar. Cred ca este foarte important ca in fruntea Primariei Generale a Capitalei sa se afle cineva care, atunci cind vede undeva o groapa in asfalt, sa ia lopata si s-o astupe, nu sa organizeze o conferinta de presa“, a spus Nastase, omitind ca gropile din asfalt nu se astupa cu lopata si ca munca de jos nu figureaza in atributiile primarului Capitalei. Presedintele PNL Bucuresti si seful de campanie al Aliantei PNL-PD, Ludovic Orban, a fost atit de nerabdator sa-l voteze pe Videanu, incit a fost primul alegator din sectia de votare la care era arondat. El a declarat ca a votat „pentru acordul dintre subiect si predicat“. Ca dovada ca nu exista recunostinta pe lume, Orban, care s-a dus apoi sa-l insoteasca la vot pe Videanu, era cit pe ce sa ramina pedestru intrucit, dupa votare, caravana Aliantei s-a pus in miscare uitindu-l la locul faptei tocmai pe seful de campanie. Acesta a fost silit sa alerge dupa masinile care o luasera din loc. Candidatul Partidului Blocului National Democrat (PBND) la Primaria Capitalei, Cristian Victor Popescu-Piedone, a fost autorul unui apel de mobilizare catre electorat care a revolutionat simultan logica si gramatica. „Daca nu ne prezentam la urne va iesi primar probabil cine nu isi doreste nimeni si stam acasa si circotim“, a spus Piedone, convins ca, daca ies la vot peste 39% din bucuresteni, el va cistiga alegerile. •
Cetateanul turmentat, personaj contemporan

Si neregulile sesizate in cadrul procesului de votare s-au inscris tot in registrul hazliu. Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti s-a trezit in fata unei solicitari originale. Un cetatean a cerut voie sa voteze prin telefon, deoarece nu poate merge la sectie, fiind sub influenta bauturilor alcoolice. Vicepresedintele BEM, Magdalena Petre, i-a explicat acestuia cu seriozitate ca nu poate fi aprobata o asemenea solicitare, intrucit nu se respecta caracterul secret al votului. BEM a primit numai 18 contestatii, dintre care a respins 12 pentru ca fusesera completate gresit. In schimb, in comuna buzoiana Florica, o batrina de 85 de ani a fost prinsa cu 13 buletine de vot asupra ei, sustrase de sub nasul biroului sectiei de votare. (M.H.)


(828 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Laura Ciobanu, L.G.,


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Alegeri in lipsa alegatorilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63550496101379 seconds.