Joi, 24 Aprilie 2008 - 04:27 AM Aleg.RO: Sorin Oprescu a fost eliminat din cursa pentru Primaria Generala

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   Pentru a intra ca independent in cursa pentru Primaria Generala Sorin Oprescu (care demisionase la inceputul acestei saptamani din PSD pe motiv ca nu a fost acceptat drept candidat al acestei formatiuni la Primaria Generala) avea nevoie de semnaturile a 2% dintre bucurestenii cu drept de vot - adica 35 .803 semnaturi.

Marti, in ultima zi de inscriere a candidatilor, Oprescu a prezentat BEM 40.420 de semnaturi, dar dupa verificarea lor Biroul Electoral a anulat peste 10% dintre ele, adica 4.982, si a validat 35.438, ceea ce l-a situat pe Oprescu sub limita ceruta de legea alegerilor locale de 35.803 de semnaturi necesare inscrierii in cursa pentru Primaria Generala.

Oprescu poate face contestatie la Tribunal si, daca decizia acestuia nu-i este favorabila, poate face recurs care este definitiv. BEM a motivat ca o anulare a unui procent atat de mare de semnaturi - care nu mai are precedent in istoria alegerilor locale - s-a datorat faptului ca multe dintre ele au fost inregistrate gresit - de cele mai multe ori listele cu semnaturi contineau codul numeric personal al semnatarului si nu seria si numarul de buletin, cum cere legea alegerilor locale. Alte adeziuni erau bune formal, dar nu aveau semnatura titularului.

Anularea unui numar atat de mare de semnaturi - BEM spune ca a verificat de trei ori aceste liste - provoaca mirare, in conditiile in care pretendenti cu o notorietate mult mai mica au reusit sa se inscrie in cursa, respectand criteriile pe care, potrivit Biroului Electoral, Oprescu nu a reusit sa le indeplineasca. Oprescu era intre primii patru candidati cu sanse - ceilalti fiind Vasile Blaga de la PD-L, Cristian Diaconescu de la PSD si Ludovic Orban de la PNL.

Iesirea din cursa a lui Oprescu - daca justitia va stabili ca ea este intemeiata - ii va avantaja pe unii sau altii dintre candidatii cu sanse reale de castig. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a admis ca respingerea candidaturii lui Oprescu simplifica lucrurile pentru partid, in ceea ce priveste campania electorala.

"Pentru PSD lucrurile se simplifica pentru campania electorala si pot sa spun in clipa de fata ca, in baza unei campanii electorale serioase pe care

ne-o propunem, candidatul PSD, Cristian Diaconescu, va fi in turul doi si se va bate cu sanse reale pentru Primaria Generala a Capitalei", a declarat Corlatean. Temerea unei parti a PSD a fost in ultimele zile ca Sorin Oprescu va smulge din voturile candidatului PSD, Cristian Diaconescu, care ar fi putut sa nu intre in previzibilului tur al doilea.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, si-a pus si el intrebarea cum de un numar atat de mare de semnaturi pot fi anulate si a plasat raspunderea pentru neglijenta in curtea staff-ului lui Oprescu.

"Este o problema in care in mod cert echipa de campanie a domnului Oprescu trebuie sa dea raspunsurile pentru aceasta grava neglijenta. Daca exista cumva, undeva, un gest malefic in spatele subiectului Sorin Oprescu, atunci probabil ca trebuie cautata cauza catre cei care au organizat strangerea de semnaturi si, de ce nu, poate catre cei care reprezinta structurile statului, si aici ma refer la PD-L si PNL (...)", a declarat Mircea Geoana.

De cealalta parte, PNL, care ar fi fost avantajat in cazul in care ipoteza ca Oprescu ar fi smuls din voturile PSD

s-ar fi dovedit adevarata, a deplans eliminarea din cursa a acestuia.

Candidatul liberal, Ludovic Orban, a afirmat ca nu este de acord cu respingerea acestei candidaturi, mentionand ca, prin aceasta decizie, "s-a incercat favorizarea candidatilor PSD si PD-L". El nu a spus de catre cine.

PD-L a reactionat prin vocea vicepresedintelui PD-L Liviu Negoita, seful de campanie al partidului. Acesta a declarat ca refuzul PSD de a-l nominaliza pe Sorin Oprescu drept candidat si desemnarea lui Cristian Diaconescu, urmata de respingerea candidaturii lui Oprescu la BEM, demonstreaza ca "lupta pentru putere din PSD a devenit publica".

El nu a comentat insa esenta problemei, anume chiar aceasta respingere a candidaturii.

Oprescu si-a pus ieri intrebarea: Cine a dorit sa-l elimine din cursa? El a facut o referire indirecta la Mircea Geoana si Traian Basescu: "L-am suparat oare pe Geoana? (...) Sondajele electorale, cam toate, arata ca sunt situat cu 20 de puncte deasupra celorlalti candidati. Supar cumva pe fostul primar al Capitalei (Traian Basescu - n.n.) sau pe ceilalti candidati? (...) Sunt convins din cauza zvonurilor de aseara (marti seara - n.n.) si a presiunilor pe care am inceput sa le simt ca totul a fost un scenariu".


(629 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Sorin Oprescu a fost eliminat din cursa pentru Primaria Generala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5630669593811 seconds.