Vineri, 25 Aprilie 2008 - 05:06 AM Aleg.RO: Basescu si-a demis un consilier dupa sase ore  

Publicat de: ---

evenimentulzilei Anca Simina
Vineri, 25 Aprilie 2008 Presedintele Traian Basescu a ramas cu inca un consilier in minus dupa ce l-a demis ieri pe Valeriu Arteni, la sase ore dupa ce il numise sef al Protocolului la Cotroceni .

Arteni, unul dintre „dinozaurii“ diplomatiei dinainte de 1989, a intrat în cercul de consilieri ai lui Basescu dimineata, la ora 10.00, si a fost revocat dupa-amiaza, pe la ora 16.00, fara explicatii publice.

Potrivit unor apropiati ai presedintelui, gestul sau ar fi venit „ca reactie la o serie de semnale publice negative“ pe care le-a primit în cursul zilei de ieri în legatura cu proaspatul sef al Protocolului, unul dintre diplomatii scoliti în Ministerul de Externe de dinainte de 1989. Publicatia on-line „Hotnews“ scrisese în cursul zilei despre posibila racolare a lui Arteni în cadrul SIE/DIE în anii ’70.

Un „dinozaur“ la Cotroceni

Parte din vechea garda, criticata de Basescu, Valeriu Arteni a intrat în diplomatie la sfârsitul anilor ’70, în cadrul misiunilor României din Vietnam si Pakistan. Debutul la Externe si-l facea dupa cinci ani de studii la Universitatea Nationala vietnameza din Hanoi, unde a plecat în 1971, cu o bursa guvernamentala. Dupa cum povestea în 2006, într-un interviu în presa locala, în timpul celor cinci ani de facultate obisnuia sa-si petreaca vacantele fie în România, fie în China, si era un admirator al liderului vietnamez Ho Si Min. Numit ambasador în Coreea de Sud în 2003, de Ion Iliescu, Arteni a fost rechemat de la post anul trecut de Basescu.

Numit „în graba, la prima vedere“

Sursele citate sustin ca Basescu l-ar fi numit pe Arteni în functie în graba, la recomandarea predecesorului sau, Ioan Pascu, în prezent ambasador în Turcia, dar fara sa îl cunoasca foarte bine, în baza unui CV si a unei întâlniri pe care au avut-o zilele trecute. Acesta fusese însa ambasador în Coreea de Sud si în 2005, când Basescu a facut o vizita oficiala în acest stat. Graba în numire a venit, potrivit acelorasi surse, pe fondul urgentei pregatirii unor vizite externe ale lui Basescu, dar si pentru ca ocuparea postului de la Ankara nu mai suferea amânare.

Mandatul sefului Protocolului ramâne astfel în mâinile unui grup de tineri experti, pe o perioada nedeterminata, întrucât diplomatii s-au aratat dezinteresati de acest post. Arteni fusese cooptat în echipa lui Basescu dupa mai multe luni în care presedintia a avut dificultati în a convinge un diplomat de cariera sa vina la Cotroceni, având în vedere printre altele dublarea recenta a salariilor în MAE.


(649 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Basescu si-a demis un consilier dupa sase ore   | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66534399986267 seconds.