Sâmbătă, 26 Aprilie 2008 - 04:45 AM Aleg.RO: Traian Băsescu i-a comemorat pe Monica Lovinescu și pe Virgil Ierunca

Publicat de: ---

AMOS News

Președintele României, Traian Băsescu, a participat astăzi, la Ateneul Român, la ceremonia comemorativă dedicată scriitorilor Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

Vă prezentăm integral discursul susținut de șeful statului:

„Doamnelor și domnilor,

În numele românilor, doresc să aduc un omagiu memoriei Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca, și să exprim recunoștința noastră pentru tot ceea ce au făcut pentru ca adevăratele valori să fie recunoscute, pentru ca minciuna și cenzura să fie învinse.

Așa cum este imposibil să vorbim despre Monica Lovinescu fără să-l evocăm pe Virgil Ierunca, este imposibil să vorbim despre opera lor fără să vorbim despre crezul lor moral și politic.

În memoria contemporanilor, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca nu pot fi despărțiți pentru că reprezintă același crez și, mai ales, simbolizează coerența dintre scris și faptă, dintre ceea ce i-au îndemnat pe alții să fie și ceea ce au fost ei.

Rămâne însă un mare regret: faptul că, după 1989, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca nu au putut veni mai des în țară sau că nu au putut reveni pentru anii pe care îi mai aveau de trăit. Repatrierea lor se petrece abia acum, când ne-am adunat cu toții pentru a le cinsti memoria și pentru a le împlini o dorință testamentară.

Deși au fost departe de țară, dragostea lor față de România i-a făcut să trăiască ca și cum ar fi aici, și nu în exil.

Toate evocările de după plecarea dintre noi a doamnei Monica Lovinescu au prezentat-o ca pe o învingătoare. În pofida unei lupte inegale, Monica Lovinescu și Virgil Ierunca au învins propaganda și au transmis vieții culturale și civice o scară de valori durabilă.

Foarte mulți români păstrează în memorie vocile celor doi, de la microfonul Europei Libere. Acum înțelegem, poate, mai bine decât atunci când îi ascultam, faptul că aceste două voci angajate într-o luptă cu regimul totalitar erau două voci lucide și pline de speranță. 

Pentru mine, în calitate de șef al statului, prezența Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca în Comisia care a elaborat documentul pe baza căruia am condamnat oficial regimul comunist din România, a însemnat o deosebită onoare, dar, în același timp, și o garanție de perfecta corectitudine a raportului.

Îi îndemn în special pe tineri să nu uite opera Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca, martori incontestabili ai unei jumătăți de secol din istoria României și a Europei.

Dacă în tăcerea impusă până în 1989, era nevoie ca vocea lor să rostească adevărul și să redescopere valorile autentice, confuzia de astăzi face la fel de necesară existența unor repere, existența unor modele intelectuale și morale.

Cred că românii continuă să aibă nevoie de Monica Lovinescu, de Virgil Ierunca, pentru că au nevoie de modele de discernământ.

Atâta vreme cât cărțile Monicăi Lovinescu și ale lui Virgil Ierunca se vor afla în bibliotecile și librăriile din România, cei doi vor continua să fie împreună cu noi, împreună cu România lor dragă, pe care astăzi o au acolo unde și-au dorit-o când erau în viață: în lumea civilizată, în lumea democratică.

Dumnezeu să-i odihnească!”


(709 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Traian Băsescu i-a comemorat pe Monica Lovinescu și pe Virgil Ierunca | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54327201843262 seconds.