Marți, 06 Mai 2008 - 05:10 AM Aleg.RO: Traian Basescu, campionul insultelor la adresa ziaristilor

Publicat de: ---

Gândul 6 .05.2008

Agentia de Monitorizare a Presei a lansat luni Raportul FreeEx Libertatea Presei în Romania, pe anul 2007. Presiunile politice si economice asupra presei, agresiunile si amenintarile, tendintele de concentrare pe piata media, legislatia defavorabila libertatii de exprimare si comportamentele neetice ale breslei sunt cele mai importante capitole ale documentului.

In topul evenimentelor de anul trecut figureaza: cresterea presiunilor politice; trocul politic dintre partide avand ca obiect TVR si CNA; numirea, în premiera, la conducerea Televiziunii publice, a unui om cu functie de conducere într-un partid; colectia de insulte si agresiuni la adresa jurnalistilor aflata în „zestrea” presedintelui Traian Basescu, cel mai activ personaj politic în acest domeniu; stabilizarea pietei media si consolidarea pozitiilor detinute de marile grupuri de presa. In plutonul fruntas al evenimentelor au mai intrat reintroducerea în Codul Penal a insultei si calomniei; multiplele initiative legislative cu impact negativ asupra libertatii de exprimare; lipsa produselor editoriale de calitate si punerea accentului pe senzationalism, în special în televiziune; lipsa de preocupare a redactiilor pentru respectarea standardelor profesionale.

In premiera, raportul FreeEx contine si o serie de recomandari. Astfel, politicienii au dreptul sa critice presa, dar trebuie sa constientizeze faptul ca gesturile de amenintare sau agresiune sunt periculoase, mai ales în anul electoral 2008. Este indicat ca procesul de transparentizare a actionariatului si surselor de finantare în presa sa continue, întrucat firmele off-shore contribuie la ocolirea prevederilor legale. In document se mai specifica faptul ca insulta si calomnia ar trebui eliminate de urgenta din legislatia penala.

Alte sugestii vizeaza aplicarea legii accesului la informatiile de interes public de catre institutiile statului; elaborarea unei noi legi de functionare pentru televiziunea si radioul public; gasirea unor metode eficiente de autoreglementare în insitutiile de presa si, deloc neglijabil, pregatirea profesionala a jurnalistilor. (


(328 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Traian Basescu, campionul insultelor la adresa ziaristilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57556295394897 seconds.