Joi, 08 Mai 2008 - 05:24 AM Aleg.RO: Mitrea: Basescu vrea republica prezidentiala, in contradictie cu deciziile Uniunii Europene

Publicat de: Realitatea Romaneasc

real_romaneasca    Deputatul PSD Mitron Mitrea a subliniat, marti seara, intr-o conferinta de presa, ca dorinta presedintelui Traian Basescu de a face din Romania o republica prezidentiala este in contradictie cu deciziile UE de la Lisabona .
In momentul in care Constitutia se va modifica, din punct de vedere al ordinii constitutionale, Romania "va deveni o tara parlamentara 100%, asa cum va deveni intreaga Europa, conform deciziei luate la Lisabona".
"Nu cred insa ca acest lucru trebuie sa se produca imediat, in acest an sau anul viitor. A discuta insa astazi in Romania despre o Romanie prezidentiala este impotriva unei decizii luate de UE, Uniune unde suntem parte si, daca ne aducem bine aminte, chiar avem o Constitutie (care prevede) ca legile europene sunt prioritare legilor romanesti. Deci, probabil ca domnul presedinte Basescu nu s-a uitat cu atentie la consilieri juristi, specialisti in probleme juridice si constitutionale cand a facut aceasta declaratie", a mai spus Mitrea.
Deputatul PSD a afirmat ca propunerea de modificare a Constitutiei este atributia exclusiva a Parlamentului, iar restul "sunt consultatii, consultari, scrisori ale oamenilor muncii si asa mai departe, pe care Parlamentul le primeste in fiecare zi".
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la RRA, ca intentioneaza sa solicite unei echipe de specialisti din afara Palatului Cotroceni o viziune asupra modificarii Constitutiei, care sa intre in dezbatere publica "poate la sfarsitul acestui an".
Basescu a mentionat ca a discutat luni la Cotroceni cu consilierii sai aceasta intentie.
Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de seful statului la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.(394 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Realitatea Romaneasc


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Mitrea: Basescu vrea republica prezidentiala, in contradictie cu deciziile Uniunii Europene | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5859100818634 seconds.