Vineri, 09 Mai 2008 - 05:36 AM Aleg.RO: Discursul președintelui Traian Băsescu cu prilejul Zilei Europei

Publicat de: ---

AMOS News Președintele României, Traian Băsescu, a susținut astăzi o alocuțiune la recepția oferită la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Europei. Vă prezentam integral textul alocuțiunii:

„Excelențele voastre, Doamnelor și domnilor,


Ziua Europei este un prilej de sărbătoare pentru Uniunea Europeană și pentru toți prietenii ei. De aceea, vă mulțumesc că ați ales să o marcăm împreună, aici, în acest spațiu istoric și reprezentativ.


Mai bine de o jumătate de secol de creativitate, curaj și tenacitate a adus prosperitate și pace pe întreg continentul european și a făcut ca data de 9 Mai să devină pentru toți cetățenii europeni o zi a bucuriei, a împlinirii și, mai ales, a încrederii în viitor.


Bucurie și împlinire, pentru că 27 de state au demonstrat, pe de o parte, că Europa Unită este un proiect realizabil - așa cum și l-a dorit Robert Schuman, și pe de altă parte că, în această configurație, Europa se prezintă lumii astăzi ca o entitate puternică, competitivă, influentă, un spațiu de siguranță, bunăstare și demnitate pentru toți cetățenii ei.


Reușita și forța acestui proiect aș spune că vine în primul rând din valorile solide pe care s-a fondat. De aceea, Ziua Europei va fi întotdeauna un prilej de a reflecta asupra valorilor și principiilor care stau la baza Uniunii Europene: pace, reconciliere, toleranță, libertate, solidaritate, respect pentru democrație, respect pentru diversitate.


Românii, indiferent unde s-ar afla, sunt atașați acestor valori. Trebuie însă înțeles faptul că România va deveni un stat european performant numai dacă va continua să-și reformeze principalele instituții.


Nu mai sunt suficiente declarațiile de principii. Parlamentul, Guvernul, Justiția, trebuie să respecte absolut toate regulile jocului european. Nu mai pot fi acceptate jumătăți de măsură. Mă refer în special la clasa politică care nu trebuie să fie o frână în calea reformelor instituționale care se dovedesc atât de necesare după aproape un an și jumătate de la momentul integrării.


Așa cum Uniunea Europeană este esențială pentru dezvoltarea României, și România trebuie să devină din ce în ce mai evident un motor al dezvoltării economice a Uniunii Europene.


Spațiul european reunește astăzi aproape jumătate de miliard de oameni, de naționalități și tradiții diferite. Ceea ce evidențiază în mod deosebit Uniunea în raport cu cetățenii ei este locul central pe care îl acordă acestora. Cetățenii sunt beneficiarii finali ai tuturor proiectelor comunitare. „Europa cetățenilor” nu este o lozincă, este realitatea noastră europeană.


Și pentru că spuneam că Ziua de 9 Mai simbolizează totodată încredere în viitor, permiteți-mi să mă întorc o clipă către cei mai tineri dintre oaspeții noștri și să le spun lor și, prin ei, întregii generații pe care o reprezintă, că mai ales lor li se adresează proiectul european.


Dragi tineri,


Voi ați avut șansa să creșteți și să vă formați în valorile europene. Oportunitățile de care puteți beneficia sunt uriașe și nu mă refer doar la libertatea de a circula în cadrul Uniunii sau de a studia oriunde pe teritoriul acesteia. Mă refer la șansa extraordinară de a participa efectiv la construcția viitorului Europei.


De aceea, vă îndemn să priviți spre Uniunea Europeană ca spre un proiect al viitorului vostru. Uniunea este un șantier în lucru, o idee în devenire. Multe rămân de descoperit și de făcut. Aveți șansa de a contribui la creșterea și dezvoltarea acestui proiect. Este proiectul vostru !


Stimați invitați,


Înainte de a încheia aș dori să vă mulțumesc încă o dată că ați ales să celebrăm împreună această zi, mai ales că o coincidență fericită face ca Ziua Europei să fie aniversată în același moment cu sărbătorirea proclamării independenței României.


Vă mulțumesc!”


(320 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Discursul președintelui Traian Băsescu cu prilejul Zilei Europei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53606700897217 seconds.