Marți, 05 Aprilie 2005 - 08:08 AM Aleg.RO: Efectul de bumerang la "Henri Coanda"

Publicat de: Sorin ROSCA STANESCU

ziua Cum iti asterni, asa dormi. Iata un vechi proverb romanesc caruia suntem pe cale, prinsi de viteza civilizatiei, sa nu-i mai acordam prea multa importanta. Si gresim. In lupta sa, la limita, impotriva lui Miron Mitrea, Traian Basescu a creat un precedent periculos. I-a facut figura adversarului sau politic, iar acum nu mai stie pe unde sa scoata camasa. Si principalii sai colaboratori cauta zadarnic solutii. Povestea cartierului "Henri Coanda" este ilustrativa. O sa aflati cum tinerii din Bucuresti au ratat sansa de a avea o casa fiindca oamenii politici s-au incaierat intre ei. Va voi relata cum functioneaza efectul de bumerang in Romania.

Cititorii ziarului ZIUA isi vor aminti, desigur, ca, in momentul in care s-a declansat razboiul politic dintre Traian Basescu - ales, pentru prima data, primar general al Capitalei - si Adrian Nastase - un prim-ministru extrem de ambitios - un demnitar politic PSD, Miron Mitrea, a fost utilizat pe post de buzdugan. Ministrul Transporturilor a fost primul care a deschis ostilitatile, la ordinul lui Nastase, incercand sa-l pedepseasca pe Traian Basescu pentru inimaginabila indrazneala a acestuia de a anunta public ca-i va trimite pe primarii de sector PSD sa ascuta creioane. Si pentru faptul ca Basescu a facut dezvaluiri publice legate de intentia familiei Adrian Nastase de a-si construi un apartament in Bucuresti. Cu care familie era vecin de palier, la acea data. Lovitura lui Mitrea, la inceput inofensiva, a fost de fapt napraznica pentru Basescu. Pentru ca Mitrea s-a aflat la carma Ministerului Transporturilor si a avut acces la o serie de date legate de, de acum, eternul scandal Petromin. A fost punctul de start al unei investigatii de mari proportii, ordonata de Guvernul Nastase impotriva principalului adversar politic de acum cativa ani, Traian Basescu. Gadele ales a fost Amarie, seful PNA. Zeci de procurori si sute de politisti au muncit pe branci pentru a-l infunda pe primarul general al Capitalei. Si, cu certitudine, daca Nastase ar fi obtinut victoria in alegeri, Basescu se afla astazi sau dupa gratii sau, in cel mai bun caz, sub interogatorii non-stop. Posibilitatile lui Basescu de a riposta, in situatia sa de primar general al Capitalei, cu atributii din ce in ce mai diminuate prin succesive hotarari de guvern, erau tot mai mici. Parea a fi un om politic terminat. Si, in aceasta situatie, luptator din fire fiind, Traian Basescu a gasit o solutie de a-l pedepsi pe Mitrea. Acesta tocmai se afisa, in mod public, cu un succes de mari proportii. Si anume, primul proiect de cartier construit in beneficiul tinerilor bucuresteni. Prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Este vorba de cartierul denumit "Henri Coanda". Macheta acestuia a fost prezentata intregii prese. Si intens mediatizata. Era o raza de lumina intr-o Romanie inca cenusie. Cum a ripostat Basescu? A utilizat un instrument juridic cat se poate de normal. Dreptul proprietarilor dezmosteniti de regimul comunist de a intra in posesiunea bunurilor jefuite. Primarul general Traian Basescu a identificat un proprietar ai carui ascendenti avusesera proprietati fix in centrul viitorului cartier "Henri Coanda", l-a chemat la el in birou si, cu o generozitate nemaiintalnita pana atunci in Romania, i-a oferit omului care il privea uluit "restitutio in integrum". Exact acolo unde ar fi trebuit sa existe, conform proiectului, utilitatile faimosului cartier al tineretului, "Henri Coanda". Pentru care sute de familii au si platit bani.

Si iata ca au avut loc alegerile. Cand Basescu, la limita, a devenit presedinte al Romaniei. Pentru cinci ani. Si cu perspectiva unui nou mandat de cinci ani. Dupa care, a fortat instalarea unui Guvern al Aliantei DA. Cu algoritm cu tot. Si, din algoritm s-a nascut si un nou director al Agentiei Nationale pentru Locuinte. Un liberal. Nici macar nu conteaza cum il cheama. Important e ca omul este legat de maini si de picioare. Blocat definitiv. La mantinela.

Cartierul "Henri Coanda", legenda Guvernului Nastase si perla coroanei lui Miron Mitrea, nu se mai poate naste. Mai mult, se poate transforma intr-un nou scandal "Dracula Park". Este o pisica moarta. Guvernul Tariceanu este legat de maini si de picioare. Pur si simplu, nu mai exista nici o solutie pentru ca sutele de locuinte pentru tineri sa se mai poata construi vreodata. "Geniala" miscare a lui Basescu - de penalizare a lui Miron Mitrea, ca sa il usture pe Nastase - isi produce azi efectele, sub forma de bumerang. Noua putere da din colt in colt. Si nu gaseste solutii pentru a scoate din impas proiectul "Henri Coanda". Ingropat de Basescu. Vedeti cum e: "cum iti asterni, asa dormi".


(617 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Sorin ROSCA STANESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Efectul de bumerang la "Henri Coanda" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62842297554016 seconds.