Miercuri, 14 Mai 2008 - 04:27 AM Aleg.RO: PD-L avertizează Guvernul și parlamentarii liberali să nu recurgă la tertipuri privind returnarea taxei auto

Publicat de: ---

AMOS News PD-L își exprimă satisfacția pentru votul dat astăzi de Senatul României în favoarea proiectului de lege pe care l-a inițiat la sfârșitul anului trecut, proiect prin care urmează să fie anulată taxa auto, iar sumele încasate până în prezent să fie returnate plătitorilor taxei auto, informează un comunicat de presă al PD-L remis AMOS News.

Votul Senatului este însă doar un pas înainte, întrucât forul decizional este Camera Deputaților, condusă de liberalul Bogdan Olteanu. Conform experienței pe care o avem, presupunem că președintele Camerei Deputaților va face tot posibilul să amâne adoptarea acestui proiect de lege, astfel încât guvernul Tăriceanu să mai încaseze până la sfârșitul mandatului taxa de primă înmatriculare.


Amintim faptul că în acest moment, Guvernul continuă să încaseze taxa de primă înmatriculare, în ciuda sentințelor judecătorești, în ciuda moțiunii simple inițiate de PD-L ce a fost adoptată în 18 februarie 2008 și în ciuda avertismentelor Comisiei Europene.


Cunoscând comportamentul actualului guvern, chiar și după adoptarea aceastei legi de către Camera Deputaților – presupunând că, prin voința lui Bogdan Olteanu și a lui Viorel Hrebenciuc ar ajunge în această legislatură pe ordinea de zi – pentru a intra în vigoare, legea are nevoie de normele metodologice ale aplicării ei. Acestea intră strict în responsabilitatea Guvernului, care poate amâna până la calendele grecești publicarea normelor.Avertizăm astfel Guvernul României și parlamentarii liberali să nu împiedice, prin tertipuri aplicate în utlimii ani, returnarea sumelor plătite de persoanele de cetățenie română pentru o taxă declarată ilegală de către Comisia Europeană.


Declarația de astăzi a primului-ministru, care susține că a făcut deja pasul înaintea Parlamentului în a returna banii încasați abuziv dintr-o taxă ilegală, nu vine decât să ne confirme presupunerile amintite mai înainte. Călin Popescu Tăriceanu minte grosolan când spune că vor fi returnate sumele încasate din taxa auto întrucât, prin Ordonanța nr.50 din aprilie 2008, se prevede returnarea doar a diferenței dintre cuantumul taxei încasate deja de stat și cuantumul noii taxe instituite prin actul normativ amintit. Or, având în vedere că pentru mașinile noi, noua taxă auto este mai mare decât prima, este clar că persoanele fizice și juridice care au achiziționat mașini noi în ultimul an și jumătate nu vor primi niciun ban de la guvern.


Reamintim faptul că PDL a solicitat încă din ianuarie 2007 renunțarea la această taxă de primă înmatriculare, premierul Tăriceanu refuzând cu obstinație să renunțe la un robinet cu bani din buzunarele tuturor acelora care achiziționează o mașină nouă, deși poluarea este produsă nu doar de mașinile noi.


Luna trecută, sub amenințarea autorităților europene, Tăriceanu a consimțit să dea o altă formă acestei texe ce încălca normele europene, dar avem, în acest moment, o taxă care este în proporție de 70% fiscală și doar 30% pe principii de mediu. Având în vedere că emisiile de poluanți s-au cuantificat în emisii de dioxid de carbon și în norma de poluare EURO, ponderea de 70% a capacității cilindrice nu are o fundamentare de mediu. Capacitatea cilindrică este luată în calcul și la stabilirea impozitului anual pentru autovehicule, și în taxa de poluare. Este clar, deci, că Executivul a introdus o dublă taxare.


Cerința ca valoarea taxei să fie mai mică decât valoarea reziduală a mașinii (care scade cu vârsta autovehiculului) este o restricție fiscală și nu are nicio legătură cu poluarea.


În conformitate cu noul act normativ, nivelul taxei specifice față de norma de poluare are o creștere aproape exponențială cu capacitatea cilindrică, ceea ce nu se justifică prin creșterea echivalentă a emisiilor de oxizi de azot și pulberi.


(278 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

PD-L avertizează Guvernul și parlamentarii liberali să nu recurgă la tertipuri privind returnarea taxei auto | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59499502182007 seconds.