Sâmbătă, 24 Mai 2008 - 04:44 AM Aleg.RO: Băsescu a cerut reexaminarea Legii vânătorii

Publicat de: ---

AMOS News Președintele României, Traian Băsescu, a cerut astăzi, 23 mai a.c., Parlamentului României, în temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constituția României, reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, se arată într-un comunicat remis AMOS News.

În cererea de reexaminare se precizează că legea „modifică acte normative care au transpus deja în mod corect și integral prevederile Directivei Habitatae 92/43/CEE și ale Directivei Păsări 79/409/CEE și care deja au fost notificate Comisiei Europene, astfel că intrarea sa în vigoare va duce la o implementare doar parțială a Directivelor europene.”


Președintele României consideră că utilizarea de termeni precum „zone cu protecție strictă” sau „zone cu protecție integrală ale ariilor naturale protejate” poate crea confuzii: „nu sunt definiți corespunzător și nu își găsesc corespondența în legislația specifică din domeniu, vor da naștere posibilității ca vânătoarea să se realizeze, cel puțin parțial, pe suprafața ariilor naturale protejate, indiferent de categoria de management a acestora ”.


Totodată, președintele Traian Băsescu arată că „excluderea suprafețelor rezervațiilor științifice, a suprafețelor parcurilor naționale, suprafețelor siturilor patrimoniului natural universal și suprafețelor strict protejate din cadrul zonelor de importanță internațională din perimetrele ce nu se includ în fondurile de vânătoare este inadmisibilă”. În acest sens, șeful statului precizează că acest lucru contravine reglementărilor internaționale și scopurilor pentru care aceste zone au fost create.


Președintele României atrage atenția asupra consecințelor acestei legi „pe lângă impactul devastator pentru mediu și pentru biodiversitatea țării noastre și a patrimoniului mondial, aspectele menționate încalcă acquis-ul comunitar, acquis transpus în legislația națională, ceea ce poate duce la declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement, prevăzută la art. 226-228 din Tratatul CE”. Șeful statului arată că acest lucru poate conduce la amendarea României ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru prevăzute în legislația comunitară.


În continuarea cererii de reexaminare, președintele Băsescu semnalează faptul că Proiectul, care se află la Senat în vederea reexaminării, „preia practic în cvasitotalitate dispozițiile pentru care am solicitat reexaminarea Proiectului nr. 871/2007 al Legii pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic în data de 17 martie 2008”.


Având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, șeful statului a solicitat reexaminarea Legii pentru modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006.


(307 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Băsescu a cerut reexaminarea Legii vânătorii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6458740234375 seconds.