Vineri, 30 Mai 2008 - 04:16 AM Aleg.RO: Covasna: CJ a amplasat joi primul panou "Ținutul Secuiesc", la granița de Vest cu județul Brașov

Publicat de: Monica RIZEA

AMOS News Consiliul Județean (CJ) Covasna a amplasat joi primul panou “Ținutul Secuiesc” din seria celor opt pe care a anunțat că le va amplasa în mai multe localități din județul Covasna, transmite corespondentul AMOS News.

Panoul, inscripționat “Ținutul Secuiesc- Szekelyfold- Szekerland” a fost amplasat la Aita Mare, pe DJ 131, la granița județului Covasna cu județul Brașov. La inaugurarea panoului au luat parte câteva zeci de persoane, printre care Demeter Janos, președintele CJ Covasna și deputații UDMR Marton Arpad și Tamas Sandor, ultimul candidat al UDMR la președinția CJ Covasna. Festivitatea de inaugurare a panoului a fost susținută de tineri costumați în portul popular secuiesc, organizatorii împărțind celor prezenți colaci secuiești.


Demeter Janos, cel care a avut inițiativa panourilor “Ținutul Secuiesc”, a declarat că, după demontarea, în 2007, a unui panou identic montat pe DN 11 la Chichiș între județele Covasna și Brașov, a realizat că mejasul acestor panouri ar trebui transmis cu mai multă claritate, pentru a nu fi interpretat greșit. Potrivit lui Demeter, este nevoie de mai multă convingere în pledoariile despre frumusețea și pitorescul Ținutului Secuiesc, panoul arătând tocmai mândria covăsnenilor de a trăi în acest ținut.

Panoul “Ținutul Secuiesc” de la Aita Mare a fost montat la limita unui teren privat cu domeniul public, conducerea CJ Covasna sperând că de această dată panoul nu va fi demontat.

Conducerea CJ Covasna a anunțat încă din urmă cu câteva luni că intenționează să amplaseze mai multe panouri “Ținutul Secuiesc- Szekelyfold- Szeklerland”, la granițele județului Covasna cu județele Bacău și Brașov. Panourile, care reprezintă și o tradițională poartă secuiască din lemn, vor fi amplasate în încă șapte locații din localități covăsnene, iar cheltuielile implicate de toată această inițiativă se vor ridica la aproximativ 60.000 de lei.

Pe 16 august 2007, a fost amplasat la granița județului Covasna cu județul Brașov primul panou “Ținutul Secuiesc”, iar disputele legate de această inițiativă a CJ Covasna au adus în prim- plan județul Covasna. Respectivul panou a fost înlăturat peste două zile ca urmare a nerespectării unor prevederi ale Direcției Drumurilor Naționale.  Amplasarea panoului  a avut loc în prezența mai multor lideri UDMR, printre care si presedintele Uniunii, Marko Bela, iar acțiunea CJ Covasna a fost catalogată drept una cu iz politic. Panoul reprezenta o poartă secuiască sculptată în lemn și doi tineri costumați în port popular maghiar, purtând inscripția "Ținutul Secuiesc” în limbile maghiară, română și engleză.

Deși conducerea CJ Covasna a insistat și la acea vreme că panoul " este unul cu scopuri pur publicitare”, reprezentanții partidelor românești, precum și cei ai organizațiilor de români din județul Covasna au văzut în această inițiativă un act pur naționalist, discriminatoriu și care atenta la Constituția României.


(662 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Monica RIZEA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Covasna: CJ a amplasat joi primul panou "Ținutul Secuiesc", la granița de Vest cu județul Brașov | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69827198982239 seconds.