Luni, 07 Iulie 2008 - 05:48 AM Aleg.RO: KLAUS JOHANNIS: 'Nu sunt convins ca eu sunt solutia anti-Basescu'  

Publicat de: ---

evenimentulzilei Ioana Lupea
Mircea Marian
Luni, 07 Iulie 2008 Primarul nu vrea deocamdata sa plece din Sibiu, dar, teoretic, considera ca atat functia de premier, cat si cea de presedinte al Romaniei ar reprezenta o provocare .

Ioana Lupea: Cum se obtin an Ardeal unanimitatile?
Klaus Johannis: Ca si an alta parte, convingand oamenii de o treaba buna.

Mircea Marian: Noi zicem ca an sud se obtin cu mici si bere, generic vorbind.
Nu cred. E un fenomen supraevaluat.

M.M.: A contat faptul ca ati facut ceva pentru comunitate sau faptul ca ati avut si contracandidati slabi?
Cred ca ecoul pozitiv se datoreaza muncii pe care am depus-o si ideilor cu care am venit an administratia sibiana. Candidati slabi, dv. ai calificati astfel.

I.L.: Dar dv. cum ai calificati?
Traiesc cu impresia ca partidele nici nu au dorit sa cucereasca Primaria Sibiului, dandu-si seama ca ar avea sanse putine. A fost putin o competitie proforma.

I.L.: Ce s-a schimbat fundamental an viata sibienilor, an mandatul dv.? Locuri de munca, infrastructura orasului, vizibilitatea si atmosfera orasului.

M.M.: In privinta investitiilor si a locurilor de munca, anteleg ca orasul e suprasaturat, din moment ce nu se mai gasesc terenuri pentru Mercedes.
N-au gasit niciunde an Romania. Nu vreau sa deturnam discutia spre Mercedes. A fost o tatonare, nu a fost o intentie de investitie. Da, este adevarat ca avem somaj practic zero si ca terenurile an Sibiu si din jurul Sibiului sunt relativ scumpe. Asta nu anseamna ca nu o sa avem investitori sau investitii. Dar o sa avem putini investitori care investesc extensiv, pe suprafete mari si cu forta de munca slab platita. Vom avea investitii an domeniul high-tech, servicii, servicii financiare, asigurari, turism, domenii care nu cer nici terenuri mari, nici zeci de mii de oameni, ci forta de munca relativ mica, dar care genereaza venituri mari.

I.L.: Oamenii tineri raman sau pleaca an aceste conditii? Poate ca ar dori sa ramana, dar acest tip de dezvoltare nu le ofera prea multe oportunitati.
In mare, trendul este acelasi ca an restul tarii, tinerii asi doresc sa plece. E trist, dar adevarat ca asta e tara noastra. Insa, antr-un procentaj anca mic, multi tineri din Sibiu spun 'nu vreau sa plec'. Sunt oameni care au plecat, s-au realizat, sunt manageri si se antorc an Sibiu, pentru ca antre timp vad posibilitatea sa-si valorifice potentialul inclusiv an Sibiu.

M.M.: Un lucru pe care l-am vazut si l-am aflat vorbind cu mai multi oameni este ca aveti o presa extrem de favorabila aici an oras. As zice chiar un pic...
Aservita?

M.M.: Ati spus-o dv.
E un pic atipic, ancerc sa explic. Putem sa excludem termenul de aservire, ca i-am cumpa rat. N-as avea nici cu ce, nici de ce.

I.L.: Publicitate de la 'Sibiu Capitala Culturala'?
Si publicitatea electorala am distribuit-o la toate ziarele. Dar de acolo nu rezulta o presa foarte favorabila. Sunteti din domeniu si stiti foarte bine ca an campania electorala orice articol se poate cumpara. Poti sa fii pictat cel mai superb sau cel mai rau. Astea sunt faze trecatoare. Ziarul de astazi este cel mai neinteresant lucru maine. Pentru a spune ca ai o media favorabila trebuie sa o ai peste an si asta am avut si eu, si Sibiul, si reflecta realizarile orasului.

M.M.: Se spune 'dai an Johannis, faci rau Sibiului'?
Se poate.

I.L.: Cate audiente dati antr-un an?
Definiti termenul de audienta.

M.M.: Aici, la primarie, cu numar de anregistrare...
In ultimii doi ani, n-am dat nici una. Inainte am dat, saptamanal, o ora, doua. Intr-o ora poti sa asculti, cinci, maximum zece oameni, depinde de cat de repede pot sa-si expuna problema. Vorbesc cu oamenii pe strada, an preajma santierelor, cand opresc masina vin si ma antreaba 'domnule primar, aici de ce asa si nu altfel'.

I.L.: Dar care sunt problemele cu care veneau, de obicei, oamenii la dv. la primarie? Majoritatea sa ceara locuinte sau locuri de munca, unde nu-i pot ajuta. De locuinte se ocupa comisia sociala si nu ma implic, iar locurile de munca nu sunt domeniul primarului. Dar, an oras, acolo unde vorbesc neinstitutionalizat cu oamenii, probleme pe care mi le spun ei sunt de infrastructura, 'reparati strada, aduceti apa, canalul'...

I.L.: Mai sunt astfel de probleme an orasul Sibiu?
Mai sunt, daca au fost neglijate 60 de ani. Si proiectele mari de-abia acum ancep. Problemele importante nici nu sunt cunoscute de oameni, ei vad doar ca acolo se aglomereaza...

M.M.: Adica veti ancepe destelenirea orasului, asa cum s-a antamplat an Bucuresti?
Vreti sa ma anjurati cu comparat ia asta?

M.M.: Mergeti prin Bucuresti, ce parere aveti?
Este o catastrofa. Exista solut ii si pentru Bucuresti, dar le vor gasi primarii lui. Ce vrem sa facem pentru Sibiu se ancadreaza antr-un program de dezvoltare a orasului. Traficul, ca masura imediata, se rezolva prin construirea centurii. In perspectiva, prin ambunatatirea antregii retele, strazi, bulevarde, poduri, tuneluri, viaducte, an asa fel ancat sa fie un concept bun, care sa permita un flux destul de mare, dar care nu trebuie sa devina prea mare. De aceea investim masiv an dezvoltarea transportului public.


AUTORITAR. Klaus Johannis asi cantareste bine cuvintele si nimeni nu-i iese din vorba

ALIANȚE LOCALE

'In politica, joci cu cei care sunt, nu cu cei pe care ai doresti'

M.M.: In perioada guvernului PSD, stiu ca ati dus-o destul de greu. Cu toate acestea, pe plan local, ati facut o alianta cu PSD.
In politica trebuie sa joci cu cei care sunt, nu cu cei pe care ai doresti. In consiliul judetean au intrat prin vot patru formatiuni: Forumul, liberalii, PSD si democrat-liberalii. Noi avem o relatie buna cu liberalii, am fost ampreuna patru ani an administratie si lucrurile au mers bine, am hota rat sa continuam. Si daca la consiliul local lucrurile au fost foarte simple, pentru ca am castigat majoritatea, la consiliul jude- tean nu am obtinut majoritatea. Si pentru a face judetul guvernabil trebuie sa mai cauti pe cineva. Noi avem presedintele, dar e nevoie de o majoritate de voturi.

I.L.: De ce PSD si nu celalalt partid, PDL, care a obtinut cele mai multe voturi an judet? Iar dv. ati promis ca veti respecta votul cetatenilor.
Eu am avut o relatie buna cu toate partidele anainte de campania electorala. Insa, cu cateva zile anainte de campania electorala, PDL a racolat primarul Mediasului, pe Daniel Thellmann, care a fost al Forumului Democrat German. Cred ca Romania sufera de multe boli an spatiul public si cred ca trebuie sa existe un fairplay an politica. Or, racolarea unui politician foarte vizibil dintr-o formatiune, care pentru acea formatiune a fost o piesa importanta, nu mi se pare fairplay.

I.L.: Era deja antr-o relatie buna locala cu PDL.
Eram dispus la o coalitie. Dar nu poti sa spui ca facem coalitie si dupa aceea sa-l iei la tine an taba ra. Nu pot sa tolerez asa ceva. Si nu cred ca e bine sa tolereze electoratul. Consider ca PDL a facut o greseala si sanctionez aceasta greseala. Consider ca electoratul m-a pus la maneta prin care pot sa sanctionez asa ceva. Putea sa ma puna antr-un colt de unde asistam neputincios.

M.M.: Ei spun ca dl Daniel Thellmann a venit de bunavoie. Ati fi vrut sa nu-l accepte.
Nu ca as fi vrut. Le-am cerut ultimativ sa nu-l accepte. Si l-au acceptat. Le-am spus si ce se antampla daca-l accepta, le-am descris variantele.

I.L.: Dar de ce credeti ca dl Thellmann a renuntat la Forum pentru PDL?
Parerea mea este ca a fost o racolare ca la carte: un pic de amenintare, cu un pic de zahar, speculate ambitiile unui politician dintr-un orasel de provincie.

M.M.: De fiecare cand a fost Traian Basescu la Sibiu, parea ca va antelegeti foarte bine. Ruptura e la nivel central sau doar aici, pe plan local, cu cei de la PDL?
N-am discutat cu nimeni din PDL, cu exceptia actorilor locali.

M.M.: Si credeti ca relatia cu Traian Basescu ramane.
Nu am avut niciun contact cu presedintele din martie, sau poate mai devreme, cand am fost eu la Bucuresti.

I.L.: Ati declarat antr-un interviu ca veti ancerca sa va anteleget i, spre binele Sibiului, cu orice guvern ar veni la putere dupa alegerile generale. Dar daca, pana la urma, PDL va forma guvernul? Veti trece peste istoria cu Thellmann, veti rezolva conflictul cu PDL?
In masura an care aceasta rezolvare e necesara Sibiului, ea va avea loc.

I.L.: Ati spus ca o alianta cu PSD nu anseamna ca sunteti de stanga, asa cum o alianta cu liberalii nu anseamna ca sunteti de dreapta. Totusi, nu va pozitionati niciunde ideologic?
Nu am o doctrina. Faptul ca nu m-am pozitionat doctrinar m-a ajutat sa evit multe situatii neplacute.


FERM. In relatii bune cu Basescu, Johannis nu iarta PDL Sibiu ca i-a racolat un primar. Pedeapsa: a format majoritatea an CJ cu PSD

DESCENTRALIZAREA NECESARĂ

'Odata si odata va trebui sa recunoastem: dorim sau nu dorim autonomia locala'

I.L.: Sibiul nu e o insula, e un oras din Romania. Primarul Sibiului are niste opinii cu privire la cum merg lucrurile an societate?
Ar face bine sa aiba si are.

I.L.: Despre procesul anticoruptie asupra caruia ne atrage atentia si UE?
Cred ca este una dintre bolile de care suferim. Dar cred ca se merge antr-o directie buna. Coruptia nu poate fi eradicata antr-un termen scurt si poate fi eradicata numai daca se creeaza mecanisme de tinere sub control. In ultima vreme am asistat la scandaluri de coruptie an tari unde noi zicem ca lucrurile merg bine, spre exemplu an Germania. La noi apare frecvent mica coruptie, care an statistici da foarte rau. Este datoria parlamentului sa creeze un cadru legislativ defavorabil coruptiei, ancepand cu legislatia financiara, economica, administrativa.

I.L.: S-a vorbit foarte mult despre reforma clasei poltiice. Or, vedem ca la aceste alegeri locale au ajuns an functii si oameni suspectati sau chiar judecati de coruptie.
E o problema care tine de credinta. Eu cred ca, an Romania, lucrurile merg spre bine. Cred ca ameliorarea climatului politic se produce tot prin politicieni. Nu putem sa-i mutam pe politicienii romani de aici si sa aducem altii, astia sunt.

M.M.: V-ati dori mai multa autonomie la nivel local?
Ar fi bine ca autonomia locala stipulata sa se si antample si sa se si respecte. Este inadmisibil ca printr-un act al unui ministru, fie el al finantelor si economiei, sa dispara o sursa de finantare dintr-o comunitate locala.

I.L.: Va referiti la impozitul pe tranzactiile imobiliare.
Da, si la taxa pe timbru judiciar. La noi s-a pornit de la un stat centralizat, urmasul statului comunist unde totul era concentrat an Capitala. Descentralizarea, an mod natural, se antampla lasand domenii si decizii an preocuparea comunitatilor locale. Daca vrei sa descentralizezi un domeniu, trebuie sa dai si resursa financiara. Acest proces a fost tergiversat de toate guvernele. Guvernul e central si doreste puterea acolo, noi suntem descentrali si dorim puterea aici. Odata si odata va trebui sa recunoastem: dorim sau nu dorim autonomia locala.

M.M.: Singurul care a protestat atunci cand Varujan Vosganian v-a luat aceasta sursa de venituri a fost primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. E prima oara cand spuneti lucrul acesta.
Am spus si atunci. Ca nu a aparut an ziarele mari, e altceva: probabil ca pozitia mea nu a fost destul de interesanta.

I.L.: Stiti cum se spune, unde-s multi puterea creste. De ce nu ati initiat un protest ampreuna cu administratiile de la dv. din judet sau cu Liga Primarilor?
In anii ’90, s-au creat asociatiile administratiilor locale, ale oraselor, municipiilor, jude- telor. La sfarsitul anilor ’90, erau destul de independente, destul de vizibile si destul de respectate de guvern. Guvernarea PSD a reusit sa le transforme an vehicule politice. Drept pentru care si-au pierdut rolul an procesul legislativ. Dupa care, an urmatoarea guvernare, s-a copiat modelul PSD, asociatiile fiind transformate an vehicule ale Aliantei D.A., si asa mai departe. Asociat iile administratiilor locale au pierdut foarte mult din voce, pentru ca au pierdut foarte mult din independenta.

I.L.: Presupun ca si an aceste asociatii se pot face revolutii. Sau nu va place rolul acesta?
Eu nu m-am implicat foarte mult dupa ce si-au pierdut independenta.

I.L.: De ce nu pledati public pentru independenta acestor asociatii si pentru recastigarea influentei lor?
Poate o s-o fac. E o chestiune care ma preocupa.

SPRIJIN GUVERNAMENTAL

Aeroportul a costat 70 de milioane de euro, din care guvernul a platit 10

M.M.: Premierul Tariceanu este cel care v-a ajutat mai mult an ultima vreme, soseaua de centura, aeroportul...
Sa detaliem acest ajutor. Nu vreau sa minimalizez implicarea premierului Tariceanu sau a ministrului Orban, care ne-au ajutat mult. Insa aeroportul a costat 70 de milioane de euro, din care, pana una alta, guvernul a platit 10. Restul sunt banii orasului si ai judetului Sibiu. Este un aeroport vital pentru sudul Transilvaniei, an conditiile an care Romania are o infrastructura rutiera foarte proasta. La centura se lucreaza cam de 25 de ani. In faza fierbinte s-a intrat an vremea guvernarii PSD, pe vremea lui Mitrea. Au fost niste italieni care au lucrat ce au lucrat si pana la urma nu s-au mai anteles cu Ministerul Transporturilor. S-a rupt contractul, s-a refa- cut licitatia... Dar asta nu s-a facut pentru ca e frumos cineva din Sibiu: e o lucrare ISPA, finantata 75% din bani europeni, care, indiferent cine ar fi fost primar, ministru sau prim-ministru, trebuia facuta.

I.L.: Acum cine a castigat licitatia pentru centura?
Un consortiu de firme germane si sibiene, firma care a lucrat cea mai mare parte din aeroport, ampreuna cu altele, antreprenori si furnizori.

M.M.: Domnul Carabulea, patronul Atlassib?
Printre altii si domnul Carabulea.

CE SPUNE DESPRE...

PRIMĂRIA SIBIULUI SI GRUPUL ALTLASSIB

'E natural ca un grup de firme mari sa apara an multe locuri'

I.L.: Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, afirma candva ca la Sibiu este tot atata coruptie cat si an restul tarii.
Nu pot sa evaluez aceasta declarat ie. Banuiesc ca domnul Scheele a vazut din elicopter Romania. Un politician nu are voie sa faca astfel de declaratii, coruptia nu este a unui loc, ci a unui om sau grup de oameni. Poate sa spuna ca an Romania coruptia la nivel de x este la fel ca si an alt loc. Dar sa spuna ca la Primaria Sibiu nivelul coruptiei este la fel ca an toata tara ar fi o jignire.

M.M.: Inteleg ca, asa cum la Bucuresti se vorbea despre grupul de la Golden Blitz, aici se spune ca Atlassib, patronat de Ilie Carabulea, este favorit la contractele primariei.
Este o afirmatie care se face an Bucuresti. In Sibiu, lumea stie cum sunt treburile.

M.M.: Cum sunt?
Foarte simple. Pe bune si pe licitatie.

I.L.: Totusi, numele dv. a fost implicat an cateva scandaluri legate chiar de acest domn Carabulea. Cladirile de la centrala termica i-au fost vandute fara licitatie.
Cu licitatie. Cum sa va spun, domnul Carabulea are, sa nu zic un imperiu, un grup de firme mari.

I.L.: Adica un imperiu mai mic.
E natural ca un grup de firme mari sa apara an multe locuri. Cine sa apara, SRL-urile de bloc?

I.L.: Dar atunci cand Traian Basescu spunea acelasi lucru an legatura cu grupul Golden Blitz nimeni nu l-a crezut.
Puteau sa-l creada.

I.L.: Padurea Dumbrava, firma domnului Carabulea, construies- te un complex rezidential, locuint e, supermaketuri, zone de distractie, pe locul fabricii de covoare SITEX. Asta nu va dauna amprejurimilor?
Cunosc proiectul si l-am gasit un concept bun de refunctionalizare a unei vechi zone industriale. Dar proiectul nu a fost anca dezbatut an consiliul local si este prematur sa discutam despre asta.

M.M.: Se vorbea despre defrisarea unei portiuni de padure.
De la prima discutie am spus ca nici nu poate fi vorba de defrisare. El, personal, domnul Carabulea, mi-a prezentat intentia de proiect.

I.L.: Dv. ati vazut proiectul, e un concept rezidential de lux cu 1.200 de locuinte, satisface cererea de locuinte din Sibiu?
Nu pot sa apreciez, l-am vazut an stadiul de desen. Arhitectii mei mi-au spus unde e bun, unde e rau.

TESTUL DE SINCERITATE

'Nu-mi doresc sa plec din Sibiu'

I.L.: Cati ani va ganditi sa ramaneti primar?
Fiind ales pentru patru ani, optiunea ar fi sa fiu primar patru ani. Intrebarea mi s-a pus de multe ori si cu multe subantelesuri. Cred ca, deocamdata, locul meu este aici. Mi-e greu sa evaluez acum ce voi face peste patru ani sau daca apare o alta oportunitate. Acum sunt bucuros ca am fost acceptat de sibieni cu un scor bun.

M.M.: V-ar tenta sa candidati la presedintia Romaniei?
Este o antrebare care creste an frecventa.

M.M.: Pana acum n-a aparut nimeni care sa-l bata pe Traian Basescu si partidele adversare presedintelui sunt an cautarea unei solutii.
Nu sunt convins ca eu sunt aceasta solutie. Nu-mi doresc sa plec din Sibiu.

I.L.: Dar daca dintr-o cercetare sociologica ar reiesi ca oamenii vor acest lucru? Se vorbeste despre primar neamt, presedinte neamt.
Cand voi ajunge an situatia aceasta va voi da un raspuns.

I.L.: Dv. va cunoasteti mai bine decat va cunosc cei care ar dori sa va faca o propunere. Pentru ce pozitie v-ati considera mai potrivit, mai calificat, pentru cea de presedinte sau pentru cea de premier?
Si una, si alta ar fi o provocare interesanta, teoretic.

M.M.: Dar cand vedeti ce se antampla la Bucuresti, nu va spuneti: eu as face asta?
Da, ma gandesc.

M.M.: Cunoasteti si alti primari. Este vreunul un model pentru dv.?
Nu am un model de personalitate, nici aici, nici an alta parte.


(238 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

KLAUS JOHANNIS: 'Nu sunt convins ca eu sunt solutia anti-Basescu'   | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57784295082092 seconds.