Luni, 07 Iulie 2008 - 05:48 AM Aleg.RO: Pisicile vagaboande invadeaza Capitala  

Publicat de: ---

evenimentulzilei Eugenia Mihalcea
Luni, 07 Iulie 2008 Dupa ce au sterilizat o parte din cainii fara stapan, autoritatile nu au nicio varianta legala de a reduce numarul felinelor din fata blocului .

Incurajate de lipsa cainilor fara stapan de la unele blocuri sau an cardasie cu acestia - acolo unde hingherii nu au ajuns anca -, pisicile vagaboande si-au gasit adapost pe langa 'cutiile de chibrituri' din Bucuresti. Sunt 'Pufi', 'Miti', 'Negruta' fiecarui bloc. Sau pur si simplu 'mata', 'pispis'. Se anmultesc an nestire pe langa scarile blocurilor, intra an calduri si miorlaie 'fara perdea', provocand dureri de cap locatarilor obisnuiti sa respecte programul de somn. Dar tot bucurestenilor li se face mila de trupurile scheletice ale vagaboandelor si le pun cutiute speciale, cu apa si cu mancare de la pet shop.

Nu an ultimul rand, pisicile condimenteaza subsolurile blocurilor cu nenumarati purici. Dar autoritatile, desi sesizate de catre asociatiile de proprietari, nu au anca la dispozitie o lege care sa le permita sa le sterilizeze. 'Pentru pisici nu exista legislatie an Romania. Asteptam modificarea legii, asteptam de mai bine de sapte luni, antrebati la Camera Deputatilor!', a venit raspunsul Simonei Panaitescu, directorul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA), din cadrul Primariei Capitalei, la problema 'maidanezelor'.

Mai pasnice decat cainii

Pot fi vazute prin mai toate cartierele, dimineata, cand se trezesc alene si se antind pe capotele masinilor, pe la pranz, cand se ascund de soare, se catara an copacii din curtea blocului sau 'rasar' din subsoluri.
 
Cu toatea acestea, sunt si locatari care nu se arata deranjati de pisici, pentru ca, spun ei, nu sunt la fel de periculoase ca maidanezii. 'Noi avem doua pisicute la bloc, care iarna intra an subsol. Dar se fac deratizari an mod sistematic', spune Mihaela Dinescu, administrator al unui bloc de pe strada Avrig, din sectorul 2. De altfel, administratorul spune ca oamenii au an grija si doi caini, care sunt la fel de pasnici ca si felinele.
 
Obisnuinta si grija oamenilor fata de animalele fara stapan din fata blocurilor este o problema sesizata de Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de proprietari - Habitat. 'Am cerut ajutor la Directia de Sanatate Publica, la cea Sanitar-Veterinara. Pisicile sunt stranse de oamenii singuri, care le dau de mancare', spune Mereuta.

El precizeaza ca a antalnit cazuri de locatari care aveau cinci-sase pisici an casa si le dadeau de mancare si altor patru-cinci feline din fata blocului. 'Se gasesc pisici moarte an subsoluri, purici...', completeaza presedintele Ligii.
 
Nu pot fi sterilizate

Asociatiile pentru protectia animalelor i-ar ajuta pe bucuresteni cu sterilizarea, dar oamenii nu se andeamna sa scoata bani din propriile buzunare. Locuitorii Capitalei se bazeaza anca pe teoria conform careia puricii de animal nu sar pe om.
 
'Program de sterilizare pentru pisici am avut antre 2003 si 2005. Speram ca odata cu intrarea an functie a noului primar (Sorin Oprescu - n.r.) sa facem un nou program de acest tip. Noi nu ne mai permitem, deoarece este foarte costisitor', precizeaza Veronica Tulpan, de la Vier Pfoten.
 
Ea spune ca felinele s-au anmultit foarte mult, s-au salbaticit, nu mai stau sa fie prinse cu mana, ci se duc numai acolo unde stiu ca oamenii le dau de mancare.

Marilena Cristian, presedintele Asociatiei pentru protectia animalelor 'Robi', crede ca, printr-un program sustinut, an maximum doi ani s-ar rezolva problema animalelor fara stapan.

Situatia de pe teren, ansa, arata ca, dupa ce au fost sterilizati cainii, au aparut pisici, iar daca acestea vor fi sterilizate, este foarte posibil ca bucurestenii sa se confrunte cu o alta problema: cea a sobolanilor.
 
'Suna oamenii pentru castrarea pisicilor, dar sunt si unii care prefera sa-si faca singuri dreptate si astupa gurile de aerisire de la subsol, omorand animalele acolo', completeaza Marilena Cristian.

DERATIZARE

Puricii, 'o problema privata'


MENIU DE PET SHOP. Cele mai norocoase dintre pisici primesc 'bobite', la pranz si la cina, gratie locatarilor inimosi

Reprezentantii firmei 3D, care are contract pentru deratizare an Capitala, spun ca puricii sunt 'o problema privata'. 'Nu este o chestiune de sanatate publica, cum se antampla cu tantarii si cu sobolanii', declara Andrei Leca, directorul companiei 3D.

Potrivit acestuia, situatia din subsolurile blocurilor a degenerat din cauza pisicilor care s-au anmultit foarte mult, dar si a oamenilor care lasa libere gurile de aerisire, an loc sa le acopere cu niste plase, care sa nu mai permita animalelor sa coboare la subsol. 'Multe dintre subsolurile blocurilor din Capitala sunt pline de purici. Lucratorii din cadrul companiei, care merg la deratizare, asi dau antai cu solutie pe cizme, cand coboara an subsol, pentru a nu fi napaditi de purici', spune Leca.
 
Directorul 3D crede ca proprietarii trebuie sa ia masuri, sa astupe gurile de aerisire si sa apeleze la companii private de deratizare. Asta pentru ca firma 3D se ocupa numai de activitatea de combatere a sobolanilor si a tantarilor, anca din 1996. Contractul este valabil pana an 2012.
 
Firma a fost desemnata castigatoare an urma licitatiei organizate an baza HG 690/1995. Contractul de prestari servicii a fost semnat an anul 1996, iar 3D si-a anceput activitatea an primavara lui 1997. Compania este parte a grupului danez ISS, care are astfel de activitati an Romania si an mai multe capitale europene.

DECLARAȚII


(286 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Pisicile vagaboande invadeaza Capitala   | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54675698280334 seconds.