Luni, 07 Iulie 2008 - 05:48 AM Aleg.RO: Parcul ca factor de stres

Publicat de: ---

Sfin Parcul ca factor de stres 04/07/2008 de Oleg Cojocaru Pe pasajul subteran de la Lujerului a aparut un spatiu despre care a spune ca este verde e prea mult . Cateva bancute, niste amenajari de joaca pentru copii, doi-trei copacei minori, gazon prematur ingalbenit… Cu toate acestea, „riveranii“ l-au invadat instantaneu. Vederea acestui minifurnicar de copii, bunicute si mame cu carucioare era insa umbrita de suvoiul de noxe provenit de la masinile care tranzitau zona. Acelasi aspect de supra-aglomerat se vadeste si in parcurile mari din cartiere. Multe dintre acestea sunt precum locurile de parcare de printre blocuri: trebuie sa dai zeci de ture pana gasesti o banca libera. În ceea ce priveste o plimbare cu bicicleta sau rolele pe aleile pline de lume, este mai degraba un sport pentru tinerii teribilisti. Pana la urma, chiar si plimbarea prin parc poate provoca stres.
Actualul edil-sef a devenit simpatic multora atunci cand a declarat ca va transforma groapa de betoane numita Esplanada intr-o zona de parcuri. Poate acelasi lucru ar trebui facut si in cartiere, unde urbanizarea pe verticala a adus o si mai mare concentratie umana. Aici, practica obisnuita de amenajare a spatiilor verzi de-a lungul bulevardelor reprezinta doar un surogat la lipsa de parcuri.
Solutiile sunt mult mai simple decat le banuiesc responsabilii din primarii. Una ar fi acordarea catre autoritatile locale a dreptului de preemtiune in cazul vanzarii unor active imobiliare apartinand unitatilor industriale in lichidare. Chiar si fara a avea acest drept, primaria poate cumpara terenuri din sectorul privat si public pentru a amenaja spatii verzi, atat in zonele intens locuite din Capitala, cat si in afara acestora. Vom evita astfel construirea de noi „zigurate“ rezidentiale in zonele deja saturate de blocuri inalte, in locul acestora urmand sa fie realizate parcuri si gradini publice. A doua, limitarea nivelului de inaltime pana la care sa fie permise noile constructii. Nu lacomia dezvoltatorilor este responsabila pentru aglomerarea Capitalei, ci iresponsabilitatea si indiferenta autoritatilor. Trasarea exacta pe harta a zonei sau zonelor in care regimul de inaltime sa fie limitat doar de tehnologie va permite evitarea pe viitor a „congestiilor“ urbane in zonele deja preapline de oameni.


(319 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Săptămâna Financiară

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Săptămâna Financiară:

Parcul ca factor de stres | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57865595817566 seconds.