Luni, 07 Iulie 2008 - 07:12 AM Aleg.RO: PD-L si PSD revendica formarea viitorului guvern, desi nu stiu data alegerilor

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   "Avem de departe prima sansa sa formam guvernul . Romanii ne-au investit cu o mare incredere. Trebuie sa confirmam aceasta incredere si sa castigam alegerile generale", a sustinut la finele saptamanii liderul PD-L Emil Boc.

"PD-L este ca o broscuta care s-a visat print si oricate pupaturi si imbratisari ar primi de la Traian Basescu, ramane o broscuta mica, intr-adevar cu gura mare", a venit replica din partea presedintelui PSD, Mircea Geoana.

Ambii sefi ai celor doua principale formatiuni iesite in frunte in alegerile locale isi prezinta argumentele.

Potrivit lui Boc, niciun partid nu va obtine majoritatea la legislative, iar in aceasta situatie presedintele Traian Basescu este indreptatit sa propuna Parlamentului un candidat pentru functia de premier din randurile oricarui partid care a depasit pragul parlamentar. Evident, acesta va fi din randurile PD-L, spune Boc.

Geoana nu-l contrazice, dar are o alta optica despre ipoteticul rezultat. Potrivit liderului PSD, partidul sau va obtine la legislative 40% dintre mandatele de parlamentar, iar pe actualul trend partidul sau va obtine 200 de mandate din totalul de 450. Si mai spune Mircea Geoana: ceea ce acum un an parea sa fie dupa alegerile generale o inevitabila guvernare a PD-L a facut loc unei guvernari dezirabile a PSD.

"E clar ca PD-L incearca cu disperare sa opreasca aceasta tendinta descrescatoare. Au luat-o la vale", a sustinut Geoana, cu referire la diferenta dintre sondajele care inaintea alegerilor locale indicau PD-L drept principala forta politica, dar care a iesit apoi din alegeri aproape umar la umar cu PSD.

Potrivit lui Geoana, in viitoarea guvernare a PSD se vor regasi multi dintre tinerii partidului, crescuti in pepiniera proprie si care au ajuns la nivelul la care pot sa primeasca responsabilitati in ministere.

Cine sunt atunci acestia care vor prelua fraiele intr-o eventuala guvernare social-democrata - dincolo de oamenii cunoscuti pe care PSD i-a vanturat in guvernarile sale trecute. Geoana nu da nume, spune doar ca 30% dintre tineri se vor afla pe listele parlamentare.

Examinand "pepiniera de cadre" se observa ca sunt putini oameni din aceasca categorie care au o oarecare notorietate. De pilda, unul ar fi secretarul general Titus Corlatean care a fost secretar de stat, dar niciodata ministru. Numai ca el a trecut in randul seniorilor, a depasit 40 de ani, asa cum se intampla si cu Victor Ponta. Daciana Sarbu, europarlamentar, este o figura cunoscuta din emisiunile TV, dar ce portofoliu ar putea ocupa ea? O alta figura care incepe sa fie cunoscuta este Ana Birchall, care, spun surse din partid, isi doreste Ministerul Educatiei.

Lor le urmeaza o serie de oameni tineri, dar cvasinecunoscuti, cum ar fi Nicolae Banicioiu, care este seful tineretului social-democrat, sau Iuliu Claudiu Mandea, aflat si el in fruntea acestei organizatii. Si atunci cu ce va reinnoi PSD garnitura de demnitari guvernamentali?

In PD-L lucrurile stau cam la fel. PD-L a aruncat in lupta pentru locale lideri cu calibru, chiar daca nu toti au detinut functii guvernamentale. Unii au castigat (Gheorghe Flutur, Consiliul judetean Suceava; Sorin Frunzaverde, Consiliul judetean Caras-Severin; Gheorghe Stefan, Primaria Piatra-Neamt; Emil Boc, Clujul etc.). Altii au pierdut (Cezar Preda la Buzau, Radu Berceanu la Dolj, Cristian Boureanu la Arges). Pe cine va coopta PD-L dintre noile figuri intr-un eventual viitor guvern?

Dintre figurile afirmate in ultima vreme, PD-L ar putea eventual paria pe Elena Udrea (secretar executiv al partidului), care a primit recent sarcina sa se ocupe de filiala Constanta, pe Elena Basescu care a ajuns rapid secretar general al tineretului PD-L.

Ar mai fi intre oamenii care nu au mai fost in functii guvernamentale, dar care ocupa functii in partid, Monica Iacob Ritzi, Roberta Anastase, Mircea Toader (a fost secretar de stat) sau Mircea Hava. In rest, din lista Biroului Permanent al PD-L, ceilalti sunt fie necunoscuti, fie au ocupat deja pozitii in guvern.


(273 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

PD-L si PSD revendica formarea viitorului guvern, desi nu stiu data alegerilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65674495697021 seconds.