Miercuri, 06 Aprilie 2005 - 09:53 AM Aleg.RO: Absenteism si legitimitate
Publicat de: Valentin Stănilă
Nici un politician demn de acest nume n-are (n-ar fi cazul să aibă) motive de satisfactie în urma scrutinului de duminică pentru fotoliul de edil-sef al Capitalei.
Nici măcar Adriean Videanu, beneficiarul principal al votului, nu poate să se simtă, cu adevărat, ca un învingător. Când ai fost ales de putin mai mult de o zecime din numărul total al cetătenilor cu drept de vot din Bucuresti ai o foarte mică îndreptătire să te consideri primar general legitim.
Sigur, acesta-i numai un aspect dintre sutele, dacă nu chiar miile, care merită o analiză serioasă, ca efect al rezultatelor acestui scrutin. Deocamdată, ne rezumăm la ideea exprimată în prima frază si anume că nu există motive de satisfactie pentru nimeni.
În primul rând, pentru bucuresteni. Nu vrem să recurgem la formule moralizatoare întrucât absenteismul fără precedent de duminică nu poate fi pus exclusiv pe seama unor decizii de ordin personal. Aici avem de-a face cu o veritabilă "miscare de masă", cu o formă comunitară (colectivă) de evaluare a importantei alegerilor cu pricina si de manifestare prin non-actiune.
Ce a unit sutele de mii de locuitori ai orasului, cu drept de vot, care nu s-au prezentat la urne? Aceasta este o întrebare fundamentală fără un răspuns complet în momentul de fată. Dacă punem cap la cap câteva elemente, în special constatările noastre gazetăresti, observăm că deficitul de spirit civic este o rezultantă directă si indirectă a dezamăgirilor, a lehamitei unor largi categorii ale populatiei fată de politică, în conditiile noastre postdecembriste. Foarte multi concetăteni au ajuns la concluzia că "votul lor nu contează", că indiferent de optiune efectele sunt mereu aceleasi: treburile urbei, ca de altfel treburile tării, încap inevitabil pe mâinile anumitor retele de interese cărora putin le pasă de binele public.
Cauzele de adâncime ale absenteismului manifest (ca să nu spunem demonstrativ) asteaptă încă o exprimare profundă, responsabilă, profesionistă. Aici nu este dificil de identificat racilele de fond ale clasei politice (sau, mă rog, ale acelui segment din societate care are această denumire), racile scoase la lumină chiar de tipologia candidatilor. Dacă acestia au fost "produsul" cel mai bun pe care formatiunile politice respective au fost în stare să-l scoată "pe piată", atunci nu este deloc de mirare că oamenii au avut senzatia că nici măcar n-au putut să opteze pentru răul cel mai mic.
Toate datele de care dispunem în prezent converg spre ideea că alegerile de duminică din Bucuresti au avut o componentă predominant politică. Această caracteristică a fost imprimată de partide si de candidatii lor în mod deliberat prin accentul pus pe combaterea (demascarea) concurentilor si prin lipsa de relief a programelor edilitar-gospodăresti.
Si cei care au votat si, mai ales, cei care au absentat n-au găsit în campania electorală suficiente mize care să-i privească direct în calitate de locuitori ai Bucurestilor. S-a votat, în special, pentru un partid sau altul, nu pentru un candidat sau altul. Au venit în fata urnelor îndeosebi nucleele dure de simpatizanti ai partidelor înscrise în cursa electorală.
S-ar cuveni ca aceste aspecte să fie luate în seamă în primul rând de către foarte putin gloriosul câstigător al alegerilor, ca si de către colegii lui de partid si aliantă. Nu vrem să anticipăm modul în care va fi exercitat mandatul si n-avem prejudecăti. Trăim cu speranta că va fi mai bine, mai bine cu adevărat. A existat un concurs de împrejurări favorabil lui Adriean Videanu, iar faptul că, fie si indirect, Traian Băsescu a fost implicat în campania lui electorală arată că mai este mult până va fi (dacă va fi) perceput ca un adevărat primar general al Capitalei. Multe probleme (poate cele mai multe) le are PSD, nu numai la nivelul organizatiei din Bucuresti. Dacă se va încerca o abureală (asa cum sunt semne până acum) fostul partid de guvernământ se va amăgi în cazul în care va considera că "totul e în regulă". Nu este deloc în regulă din foarte multe unghiuri de vedere. Cât despre alte partide ce să mai discutăm? Unele se află în situatia de a analiza însăsi ratiunea lor de a fi. Măcar atât profit să avem în urma alegerilor de duminică: să se mai facă putină curătenie pe scena politică dâmboviteană.
(691 afișări)
| |
|