Miercuri, 06 Aprilie 2005 - 10:14 AM Aleg.RO: Primarul din Podari, un mare baron rural

Publicat de: Florin Baltaretu, P.

evenimentulzilei Intr-o Romanie in care timpul baronilor PSD ce "au inghitit" judete intregi se apropie de apus, Doljul a devenit pepiniera pentru baronii rurali. Printre primarii PSD "de tara", care prospera si rezista in noua guvernare, se numara si edilul din Podari. Comuna, situata la citiva kilometri de Craiova, a fost transformata in paradisul afacerilor familiei primarului Constantin Gheorghita. El si Aurel, feciorul lui, controleaza tot ce misca in localitate
Invidiat de alti primari din judet pentru luxul in care traieste, baronul de Podari spune ca a fost dintotdeauna bogat pentru ca a stiut sa faca bani. Exponent de periferie urbana al PSD Dolj, mai-marele localitatii a reusit sa instaureze si in primarie o adevarata "monarhie de partid", adversarii politici fiind ignorati in mod sistematic ca parteneri de discutie si de decizie.
In Podari, taranii vorbesc in soapta cind discutia ajunge la primar. Putini sint cei care au curajul sa spuna ceva rau de edil. "De la Revolutie e stapinul astei comune. Nimic nu se face aci fara stirea lui. Toate afacerile sint ale lui, dar l-a scos in fata pe baiatu’ lui." De 15 ani, primarul cistiga alegerile din primul tur, desi recunoaste: "Nu am fost dintotdeauna pesedist".
In timp ce realizarile comunei lasa de dorit, familia Gheorghita prospera pe zi ce trece. Aurel, fiul primarului, se lauda ca afacerile pe care le conduce singur i-au adus un profit net de peste 150.000 de euro: transport de persoane, materiale de constructii si magazine alimentare. Si asta nu e tot. Baiatul primarului spune ca e pregatit pentru o noua investitie importanta. In timp, localnicii au asociat numele primarului din Podari de reusita afacerilor pe care le conduce fiul sau. Gheorghita senior sustine ca nu este asa. El a avut bani dintotdeauna pentru ca a stiut cum sa-i faca, iar baiatul s-a ghidat dupa modelul lui.
Lui Gheorghita nu-i pasa de presa
Desi ne vine greu sa credem, Constantin Gheorghita spune ca se juca cu banii chiar de pe vremea lui Ceausescu. Am stat de vorba in biroul sau, micul paradis din primarie. Ne-a intimpinat jovial. Vorbea la un telefon de ultima generatie, pe care orice primar de tara il vede poate doar la televizor. Il numim baron, ride si ne invita sa luam loc. "Ba, ce baroni, ma. Lasati chestiile astea. Va gasirati de cine sa va luati. Nu sint eu atit de bogat pe cit par", isi incepe Gheorghita pledoaria. Spune ca nu se teme de presa pentru ca s-a obisnuit sa apara in ziare. "Fiecare a scris cum a vrut. Nu m-a afectat cu nimic. Eu tot primar sint, ba, si asta nu de acum, ci de 15 ani", continua edilul.
Intrebam de avere. Nu are nimic impotriva si chiar ne dezvaluie faptul ca dintotdeauna a fost un om bogat. Chiar si pe vremea lui Ceausescu. "Aveam video, le dadeam aici in sat, patru mii de lei luam pe seara. Da, ba, asa stateau treburile, mai aveam si sase mii de lei salariu. Pai, la Revolutie aveam peste un milion de lei".
Intr-adevar, Constantin Gheorghita pare un om realizat. Conduce un Jeep Cherokee, pe care sustine ca l-a primit cadou de la fiul sau. Casa nu este tocmai una care sa se invirta dupa soare, "dar are de toate in ea", dupa cum mai spune primarul.
A cistigat si la loto: 53 de milioane, prin ‘97. "Nu am picat pe cheie", spune primarul cu subinteles. Pe usa intra fiul lui. Da noroc si se asaza la masa. Intra repede in discutie: "Consider ca ma supun acelorasi legi, nu conteaza ca e tata primar. Am 26 de ani, iar afacerile le-am facut singur, am fost ajutat doar cu sfaturi", se destainuie Aurel. Primarul, adica tatal, isi priveste cu mindrie odrasla. Recunoaste ca nu si-a ajutat fiul.
Localnicii tac milc
Centrul comunei pastorite de Gheorghita arata chiar bine. Aduce mai mult cu un orasel de tara. La citeva zeci de metri insa, stupoare! Un alt Podari ti se dezvaluie inaintea ochilor: munti de gunoaie, cladiri abandonate, fintini pustiite in care zac lesuri de animale, drumuri impracticabile, unde atunci cind ploua trebuie sa fii nebun sa te aventurezi cu masina. Locuitorii sint nemultumiti.
Alegeri fraudate?
Potrivit rezultatelor alegerilor, Gheorghita este un primar iubit: 60 la suta din sufragii. Exista voci insa care sustin cu vehementa ca alegerile au fost fraudate "in stil mare". Gura satului spune ca sint localnici care l-au votat "si de 15 ori" pe Gheorghita si ca primarul stie exact cine l-a "ales" si cine nu. De aceea oamenii sint tematori.
Podul suspinelor
In zona canalului colector exista un pod, care, desi ar trebui sa-i deserveasca pe locuitorii din zona, este impracticabil de citiva ani.
Podul respectiv duce spre terenurile oamenilor, dar in nici un caz nu poate fi trecut cu masina, tractorul sau caruta. Aici Gheorghita nu si-a bagat nasul si n-a pus umarul la treaba. Chiar si traversatul la pas al podului este periculos. Problema nu si-a gasit rezolvare la primarie, spre disperarea agricultorilor, care sint obligati astfel sa faca un ocol de 20 de kilometri prin Craiova pentru a ajunge sa-si munceasca pamintul aflat la o aruncatura de bat.
Protectia mediului sau a primarului?
Groapa de gunoi a comunei Podari se afla intr-un peisaj natural de invidiat. Atunci cind ploua, zemuielile se preling direct in piriul aflat la citiva metri distanta. Desi citiva consilieri au incercat sa il determine pe primar sa schimbe locul gropii, Gheorghita nu a tinut cont de cererea pertinenta a colegilor, cu care, in mod democratic, ar trebui sa se puna de acord in ceea ce priveste binele comunitatii. Si muntele de ingrasaminte uitate linga stadionul comunal de mai bine de zece ani le da dureri de cap localnicilor. In timp, citeva zeci de tone s-au infiltrat in pamint pentru ca nimeni nu a fost in stare sa decida ce trebuie facut cu ingrasamintele respective.
Acum, pe ele au crescut buruieni, dar localnicii continua sa se intrebe in ce mod le-au fost afectate terenurile aflate in imediata apropiere, dar si pinza freatica. Protectia mediului, cea care ar trebui sa ia probe din apa infestata, nu actioneaza in nici un fel.
Afaceri de familie
In 2001, o afacere imobiliara pusa la cale de primarul Gheorghita si catalogata de presa de atunci "inginerie", a adus la bugetul familiei 30.000 de dolari. La vremea respectiva, Fundatia "Centrul de Misiune Crestina Maranatha" din Podari pusese ochii pe cladirea fostului IAS, iar primarul s-a gindit ca e rost de un ban si a intrat in afacere. Mai intii, socrii sai, Ion si Floarea Draniceanu, au dobindit in baza Legii 18/1991, prin schimb in natura, o suprafata de 22.500 metri patrati, exact terenul pe care se afla si cladirea. Cu aportul Prefecturii Dolj si, implicit, al Consiliului Local Podari, batrinii au primit titlul de proprietate in scurt timp. Sotii Draniceanu l-au imputernicit pe ginerele lor sa negocieze cu reprezentantii fundatiei. La scurt timp de la incheierea tranzactiei, Constantin Gheorghita a incasat in numele socrilor 30.000 de dolari. "Le-am dat lor toti banii. Apoi ei i-au facut cadou baiatului meu", spune primarul.
Lumea vorbeste despre averea clanului
Nici soarta fostului spital, care a functionat pe raza localitatii, nu a interesat foarte mult conducerea administrativa. Cladirea fostei institutii a ramas de izbeliste dupa ce unitatea medicala si-a inchis portile. S-au gasit niste intreprinzatori particulari care ar fi vrut sa investeasca in zona, insa primarul nu a fost de acord cu planurile lor, probabil fiindca nu-l includeau si pe el. Asta nu inseamna ca Gheorghita nu are simtul comertului. AUR spui si gindul te duce imediat la microbuzele insemnate cu trandafiri sau numele primarului, care alearga ca furnicutele cit e ziua de mare intre Craiova si Podari, pline ochi cu tarani din zona.
Tot AUR scrie si pe supermarketul si depozitul de materiale de constructii din comuna, afaceri de care se ocupa baiatul primarului, Aurel. Ca sa nu mai vorbim de limuzinele clanului, care dau clasa multor afaceristi puternici din Banie.
Averea primarului naste discutii aprinse. Prea mult intr-un coltisor de tara, sarac, murdar si speriat. Se poate spune ca Gheorghita isi merita onoarea "Medalia Steaua PSD-ului in rang de mare baron", asa cum a glumit un localnic hitru. In campania electorala, primarul PSD Gheorghita Constantin a afisat, ca toti colegii lui de partid de altfel, cunoscutul slogan "Continuam impreuna". "Ce sa continuam?" se intreaba din ce in ce mai multi localnici.


(4234 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Florin Baltaretu, P.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Primarul din Podari, un mare baron rural | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57989406585693 seconds.