Vineri, 19 Decembrie 2008 - 06:08 AM Aleg.RO: Deputații români caută soluții pentru eradicarea crizei economice la Comisia Europeană

Publicat de: Carmen DINU

AMOS News Corespondență din Strasbourg - Mai multe întrebări au fost adresate zilele acestea Comisiei Europene de către mai mulți deputații români, pe teme ce privesc criza economică și măsurile aferente depășirii ei.

Astfel, deputatul Daniel Dăianu a solicitat Comisiei soluții pentru facilitarea accesului noilor state membre la împrumuturi internaționale.

"Recesiunea care se adâncește forțează guvernele naționale din întreaga lume sa ia în considerare stimulente monetare și bugetare ca mijloace de diminuare a impactului deosebit de sever al declinului economic", spune Dăianu. El atrage atenția că, pentru noile țări UE care nu fac parte din zona euro, în mod deosebit cele cu deficite bugetare foarte mari, spațiul de manevră pentru utilizarea de stimulente bugetare din resurse proprii este drastic redus.

"Restrângerea creditului va domina pe piețele internaționale în 2009 și poate fi chiar agravat de un intens efect de evicțiune (crowding out) cauzat de masivele pachete bugetare stimulative inițiate în SUA și în alte economii industrializate importante. De aceea, fondurile UE precum și alte forme de asistență comunitară, în cadrul unei scheme sui generis de ameliorare a bonității (credit enhancement), care ar putea fi acordata de către BEI (Banca Europeana de Investiții) din partea UE, sunt deosebit de necesare pentru a contracara un declin economic anticipat în noile state UE", explică deputatul român. Ca atare, el a solicitat detalii despre o abordare a Comisiei bazată pe ameliorarea bonității pentru a facilita accesul noilor state membre la împrumuturi internaționale.

Totodată, Dăianu a solicitat, într-o intervenție din cadrul reuniunii Comisiei ECON (afaceri economice și monetare) a Parlamentului European, detalii despre măsurile luate de executivul european cu privire la interzicerea vânzării de monedă în scop speculativ (short selling) ca posibilă opțiune.

La rândul său, deputatul Adriana Țicău a solicitat comisarului european pentru afaceri economice și monetare Joaquín Almunia, prezent la reuniunea PE de la Starsbourg, informații suplimentare privind pachetul de 30 miliarde euro alocate de Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea împrumuturilor necesare IMM-urilor europene pentru a-și continua și dezvolta activitatea în perioada crizei. Deputata europeană, care e vicepreședinte al Comisiei pentru transport și turism a PE și membru supleant al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, i-a cerut comisarului mai multă transparență și mai multe informații cu privire la accesarea instrumentelor financiare propuse prin "Planul european de redresare economică", aprobat de Comisia Europeană la 26 noiembrie.

"Este important să cunoaștem dacă acest pachet financiar de 30 miliarde euro va fi distribuit către toate statele membre sau dacă utilizarea sa se va face pe principiul primul venit-primul servit, ceea ce ar putea conduce la imposibilitatea accesării acestor oportunități de către IMM-urile din statele membre care nu au adoptat, în timp util, măsurile necesare", a spus Țicău.

State membre precum Franța, Germania și Marea Britanie și-au dezvoltat deja planuri naționale cu măsuri destinate IMM-urilor, iar Comisia a adoptat deja un acord prin care statele membre vor avea o mai mare flexibilitate în acordarea de ajutoare de stat pentru IMM-uri. În replică, comisarul Almunia a subliniat faptul că, după o perioadă de 6 luni de la autorizarea acestor programe naționale, Comisia va analiza modul de utilizare a instrumentelor de finanțare puse la dispoziția IMM-urilor pentru a se asigura că acestea au fost utilizate în mod corect.


(514 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Carmen DINU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Deputații români caută soluții pentru eradicarea crizei economice la Comisia Europeană | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65830612182617 seconds.