Miercuri, 13 Aprilie 2005 - 08:34 AM Aleg.RO: In 2006, la vot pentru o noua Constitutie

Publicat de: Laura Ciobanu

Cotidianul Constitutia va fi din nou modificata inainte de integrarea in UE, pentru o mai buna armonizare cu Constitutia Europeana. Parlamentarii coalitiei au decis constituirea unei comisii care sa lucreze la noul proiect, ce va ½ prezentat populatiei in 2006. Actuala putere redeschide astfel discutia despre impartirea Romaniei in regiuni, despre cedarea suveranitatii nationale si despre redefinirea competentilor si marimii Camerei Deputatilor si Senatului. Pentru ca, daca liberalii spun ca nu au o idee foarte clara despre modificarile aduse Constitutiei, alte partide sau asociatii stiu bine ce vor.

Propunerea modificarii Constitutiei a fost lansata in interiorul coalitiei de deputatul UDMR Toro T. Tibor si a fost imbratisata de PNL si PD. Deputatul UDMR ne-a declarat ca nu a facut decit sa le reaminteasca aliatilor un angajament luat de Adrian Nastase pe parcursul dezbaterilor din 2003 pentru modificarea Constitutiei. La un moment dat, acesta a vorbit intr-adevar despre o modificare a Constitutiei in doua etape, desi ulterior a renuntat la idee.
Romania, stat suveran sau stat integrat

Toro Tibor subliniaza ca, in conditiile in care Romania se integreaza in UE, va renunta la o parte din suveranitatea nationala in favoarea organismelor europene. Ca urmare, subliniaza el, trebuie modificat articolul 1 din Constitutie, care prevede ca „Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil“. De asemenea, ar trebui modificat si articolul 2, conform caruia suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri. Subiectul suveranitatii s-a dovedit pina acum unul sensibil pentru clasa politica, si din aceasta cauza articolele respective au ramas nemodificate in 2003, in ciuda insistentelor UDMR in Comisia Constituanta.
Judete versus regiuni

Una dintre problemele care vor reveni in discutia publica o data cu modificarile Constitutiei va fi regionalizarea Romaniei, dorita atit de UDMR, cit si de reprezentanti ai societatii civile, printre care Asociatia ProDemocratia. Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter, membru in Comisia Constituanta din 2003, a declarat pentru „Cotidianul“ ca aceasta problema ar trebui reluata si ca Romania ar trebui sa renunte la judete in favoarea unei organizari pe regiuni. Optiunea UDMR este sustinuta si de Asociatia ProDemocratia. Presedintele APD, Cristian Pirvulescu, ne-a declarat ca, la consultarile dintre politicieni si societatea civila, el va propune modificarea articolului 3 din Constitutie, care stabileste ca Romania este impartita in judete, orase si comune. „UE este o uniune a regiunilor, iar judetele sint ineficiente“, argumenteaza Pirvulescu. „In materie de drepturile omului sau aspecte legate de cetatenia europeana, sintem in conformitate cu Constitutia Europeana, asa ca singura prevedere care ar avea legatura cu UE si ar putea fi introdusa in noua Constitutie ar fi regionalizarea, ca proces de consolidare administrativa.“
Senatul, Camera regionala

Pirvulescu este de parere ca, in rest, problemele privind reforma Constitutiei nu au legatura directa cu UE, ci tin mai degraba de disfunctionalitatea institutiilor Romaniei, asa cum sint ele reglementate de legea suprema.

Totusi, subliniind necesitatea departajarii mai clare a Camerei si Senatului - atit ca atributii, cit si ca mod de alegere -, presedintele ProDemocratia a avansat ideea ca, in cazul regionalizarii Romaniei, s-ar putea ajunge la transformarea Senatului intr-o reprezentanta a comunitatilor teritoriale. Opinia sa este impartasita si de Eckstein Kovacs, care apreciaza ca, in varianta actuala, Parlamentul Romaniei reprezinta o formula costisitoare si care nu se regaseste in legislatia europeana.


(633 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Laura Ciobanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

In 2006, la vot pentru o noua Constitutie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68883204460144 seconds.